Uitgelicht standaard

Restaurants in de stad heb je in alle soorten en maten. Iedere gelegenheid vraagt echter om een andere setting, beleving of diner. Het is belangrijk goed na te denken wat de insteek van de avond is en vooral, met wie je aan tafel zit. Door schade en schande wordt men wijs. Zo had ik ooit, een jaar of twaalf terug, een groepje vrienden over de vloer. De heren waren, net als ik, begin 20 maar, gelukkig niet zoals ik, woonachtig in slaperige dorpen waar de fiets nog los staat, de bakker je naam kent en gevonden handschoenen worden gemeld in het buurt sufferdje, wachtend op z’n baasje. Ze ‘deden’ een weekendje Amsterdam en ik zou, als trotse Amsterdammer, de leukste plekken laten zien. Rond die leeftijd lagen die leukste plekken nog op het Thorbeckeplein en zocht ik dus ook iets geschikt als diner locatie daar in de buurt.

Wat me bezielde weet ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet, maar ik nam ze mee naar Club Inez (waar nu restaurant Incanto zit). Toentertijd een kinky hotspot van Inez Giele, toen net weduwe van Roxy oprichter Peter Giele. Het interieur was, als ik het mij goed herinner, donkerpaars en zwart, de bediening nogal uitdagend gekleed in rubber en leer en op de voorkant van de menukaart prijkte een grote kleurenfoto van de eigenaresse die op handen en voeten zat, gekleed in een SM outfit, tussen haar tanden zat een zweep geklemd. Het was even stil aan tafel en nog voordat de biertjes arriveerde zag ik mijn dwaling in. Ik vergeet de blikken van de heren nooit meer, beduusd het menu afzoekend naar saté en Dame Blanche.

9-1Maar goed, ik dwaal enorm af! Ik wilde dus zeggen dat je restaurants hebt voor iedere gelegenheid. Nu is er enkele maanden geleden een nieuwe zaak geopend aan de oostkant van het centraal station, vlakbij &Samhoud Places. Het restaurant heet View en ligt op de eerste etage, boven de altijd sfeervolle winkel van electronica-gigant Saturn. Het betreft hier een All You Can Eat (AYCE) formule waarbij ze nog een stapje verder gaan dan de meeste AYCE zaken in de stad, ook de dranken zijn hier inbegrepen. Je betaalt bij binnenkomst 34,50 euro (ze zijn al sinds de opening enorm actief op de discount sites dus vaak eet je er met 10% korting) en vervolgens eet- en drink je dus zo veel je wilt, gedurende twee uur.

Alles is self-service want zowel je bier, wijn als fris tap je zelf aan een barretje en het eten komt op een lopende band voorbij. Door het hele restaurant loopt een enorme lopende band die vanuit het centrum van de zaak, een klein open keukentje, constant wordt volgezet door twee koks. Het gaat dan om schaaltjes met verschillende soorten sushi en andere hapjes die je direct kunt eten maar de meeste gerechtjes dien je zelf te bereiden op een klein grillplaatje op tafel. Denk aan gemarineerde kip, rundvlees, verse groenten, inktvis, garnalen, hamburgertjes en nog zo wat. Tot zo ver het concept. Aan weerszijden van de lopende band staan tafels waardoor je dus constant als je weer een gerechtje van de band pakt, even oogcontact hebt met de meneer of mevrouw aan de andere kant van de langszoevende happen. In mijn geval een opa die 80 werd en de familie trakteerde. Om nou te zeggen dat het een band schept, nee. Maar als ik hem morgen in de supermarkt tegenkom zeg ik hem gedag.

2418_430_230

De kwaliteit van het eten is voorspelbaar. Net als bij de AYCE wok-restaurants of het steengrillen wat je vroeger deed voordat je met je collega’s ging bowlen. Er is eigenlijk weinig op aan te merken, het
smaakt allemaal prima maar het is natuurlijk niet geweldig en je hoeft niet de illusie te hebben dat je lijngevangen tonijn of handgedoken coquilles zit te eten. Het dessertbuffetje is wel echt onder de maat. Bakken smakeloos ijs, wat vers fruit en ronduit smerige muffins en sponzige spekkoek. Dus dat was wat jammer als afsluiter.

Restaurant View is naar mijn mening vooral geschikt voor grote groepen die prima, zeker niet duur en makkelijk willen eten. Denk bijvoorbeeld aan voetbalverenigingen, bedrijfsuitjes of vrijgezellenfeesten. Overigens ook een uitstekende optie voor jongvolwassen heren die een bodem willen leggen, alvorens het Thorbeckeplein onveilig te maken met aandoenlijke danspogingen.
Ze hebben saté.

Restaurant View
Oosterdokskade 133
www.restaurant-view.nl