Uitgelicht standaard

Als je met een Limburger samenleeft, dan mag je de nieuwe eetstek hoek Bilderdijkkade en De Clerqstraat eigenlijk niet links laten liggen. Want bij Fier Amsterdam kun je terecht voor echt Limburgs en Belgisch comfort food. En aangezien de liefde nog immers door de maag gaat, reserveerde ik bij Fier, het restaurant ‘waar Limburg trots op mag zijn’.

De zaak is pas sinds deze maand open, en inmiddels al uitgegroeid tot een van de grote publiekstrekkers uit het alsmaar hipper wordende groot-BoLo (voor de mensen buiten de ring: Bos en Lommer en omgeving). Dit komt misschien wel door de hoge toegankelijkheid van de zaak: Fier is namelijk uitermate geschikt voor zowel een borrel als een avondhap en heeft prijzen waar je blij van wordt (E. 15 voor een hoofdgerechtje). Het voorgedeelte bestaat uit een lange bar, met twee hoge houten (borrel)tafels haaks erop, goed voor twee keer vier zitplaatsen. De achterste helft bestaat uit ‘normale’ tafeltjes (uiteraard industrieel/oud-schools, zoals de huidige trend voorschrijft), uitkijkend op de open keuken, en inclusief een lange stamtafel die uitnodigt voor uitgebreide club- of vrijgezellenetentjes.

En de chef, die maakt de belofte waard: het is inderdaad een zaak waar onze zuiderste buren fier op mogen zijn. Want gezien de liefde waarmee de chef alleen al een paar simpele frituursnackjes op een plankje wist te draperen, ben je hier gegarandeerd aan het juiste adres als je op zoek bent naar hartverwarmend eten. De gerechten op de kaart zijn simpel en bevestigen de toch wat boerse keuken van het Limburgs-Vlaamse bestaan. Denk gegrilde piepkuikens (jaja, deze trend is voorlopig niet weg te denken uit 020), stoof van paddestoeltjes en echt Limburgs Zuurvliesj. Beter bekend als Limburgse runderstoof met een licht-zure saus. De Boeuf Bourguignon der Lage Landen zeg maar. Bereid alsof je bij ‘mooder thoes’ aanschuift. Maar de klapper van de avond? De frieten. Handgesneden!! Met keuze uit dik met een schilletje, of dun en krokant. Inclusief homemade mayonaise. En daar kun je ab-so-luut mee voor de dag komen.

Dus witse wat fur dunt? Fur gunt noar Fier!

Fier Amsterdam
De Clerqstraat 79
T. 020 2217449