Rijks Amsterdam restaurant

Hoewel het gros van de mensheid altijd zegt dat ik zo enorm op mijn moeder lijk, vind ik zelf dat ik best ook wat overeenkomsten heb met mijn vader. Naast een gezonde dosis zelfspot en een vleugje Aalders-humor die lang niet altijd voor iedereen is weggelegd, zie ik de laatste jaren vooral redelijk wat parallellen op culinair gebied. Zo mag bij ons het vlees vooral roder dan rood zijn, slurpen we graag een oestertje weg samen, en zetten we met heel veel plezier mes en vork in een vers bereide steak tartare. Oh ja, en natuurlijk die Dame Blanche niet te vergeten, alleen lijkt het alsof dit gerecht alleen bij de plaatselijke ‘Chinese Muur’ te verkrijgen is. Maar goed, zolang de andere drie ingrediënten cq.gerechten op de kaart staan, hoor je ons niet klagen.

Dus is er sinds een jaar of wat een nieuwe traditie geboren en gaan we samen op pad, een hapje eten. En om dit keer de vader-dochter-lunch iets meer cachet te geven, hebben we het voor de verandering eens een vleugje cultuur meegegeven. En schoven wij in de schaduw van de Hollandse Meesters aan in Rijks, het restaurant van het gelijknamige museum, dat begin november haar deuren heeft geopend. En dat is een van de betere beslissingen geweest van 2015. Nu al. Want even serieus mensen: wat is het Rijks een geweldige plek om te gaan eten!

Rijks Amsterdam restaurant

Joris Bijdendijk en Co. hanteren hetzelfde principe als kleine grote vriend Ron. Kleine gerechten, om alleen van te genieten, of met elkaar te delen. Aangezien je het van je familie moet hebben, kozen wij de optie sharing = caring, en zochten wij met enige guidance van de vriendelijke jongeman in de bediening een vijftal gerechten uit. Dat zou immers voldoende zijn voor een overheerlijke lunch. Gerechten die voor deze fonkelnieuwe kaart (een weekje oud, zeg maar) geïnspireerd zijn op de Hollandse Meesters van een deur verder, en het VOC-verleden van Nederland. Gerechten gemaakt van ambachtelijke streekproducten, en waarvan er een paar zijn van de hand van Margot Janse, een van oorsprong Nederlandse chefkok die met haar driesterren restaurant furore maakt in Zuid-Afrika. Want dat is een van de kenmerken van het Rijks: niet alleen museumkunst, ook keukenkunst wordt uitgewisseld. Je zal het maar voor je kiezen krijgen op een ordinaire zaterdag.

Ik ga de foto’s voor zich laten spreken, want ik vrees dat ik superlatieven te kort kom. Het komt op het volgende neer: wat mij betreft was er deze middag werkelijk waar sprake van Hollandse Meesters voorgeschoteld krijgen, maar dan op ons bord. Ik heb eigenlijk sinds lange tijd niet zo verrukkelijk gegeten.

Rijks Amsterdam restaurant

Rijks Amsterdam restaurant

Rijks Amsterdam restaurant

De twee – unaniem toe besloten – culinaire uitschieters? De haring met vetkoek (een Zuid-Afrikaanse equivalent voor oliebol; what’s in a name), citroen-champagne chutney en oester-braaiolie (wederom een Zuid-Afrikaans equivalent, nu voor aioli), en de Boeren Goudse opleg custard. Wat?? Ja, je leest het goed: custard van Boeren Goudse, geserveerd met druiven, walnoten en wilde rijst. Een tikkie heftig, zeker met al vier gerechten achter je kiezen, maar man oh man, om je vingers bij af te likken. Tel daar een mooi glas wijn (of ietsje meer) en een lieve vader bij op, en je begrijpt dat ik een grandioze zaterdagmiddag heb gehad. Dat er nog maar velen mogen volgen.

Het Rijks. Voor een middag of avond Kunst met een grote K. Maar dan ‘gewoon op je bord’.

Rijks.

Museumstraat 2

Rijks Amsterdam restaurant

Rijks Amsterdam restaurant