scheepskameel amsterdam

Over een paar dagen, dinsdag 24 mei om precies te zijn, openen de mannen achter succesnummer Rijsel op het Marineterrein Restaurant Scheepskameel. Rijsel kennen we natuurlijk al, met recht inmiddels gewoon een Amsterdams icoon. De gastheer Pieter Smits, chefkok Iwan Driessen en  Bob Kaasenbrood van Rijsel starten een nieuw avontuur met Tijs Jeurissen, voormalig chef-kok van restaurant Marius. Smits: “We voeren bij Scheepskameel een boerse keuken”.

Daar kunnen wij wel wat mee. Ze doen dus niet aan getut in de keuken van Scheepskameel. Compacte gerechten, klassiek Europees bereid met veel aandacht voor de hoofdingrediënten. Zoals rauw vlees, rauwe vis, groenten van de barbecue, gebraad met klassieke sauzen en verfijnde kazen. Heldere herkenbare smaken worden de leidraad in de gerechten. En nog iets bijzonders: de wijnkaart zal geheel Duits zijn. Een unicum in Amsterdam! Ze zijn al meer dan twee jaar bezig om de kaart samen te stellen, van Brot und butter-wijnen tot aan grosse Gewüchse.

De nieuwe zaak heet met een knipoog naar de geschiedenis niet voor niets Scheepskameel. Op het Marineterrein werd in de zeventiende eeuw uitgevonden hoe je schepen over het ondiepe water bij Pampus naar de haven van Amsterdam kon laten varen. De ‘scheepskameel’ werd bedacht: een systeem van drijvers dat de diepgang van een schip tijdelijk verminderde. Toch leuk om te weten.

Scheepskameel
Kattenburgerstraat 7