Uitgelicht standaard

De Fransen hebben het gewoon begrepen. Net als de rest van de zuidkant van Europa weten zij van nature wat lekker eten is. Heerlijk dus dat wij als non-Bourgondische Hollanders in Amsterdam sinds een paar jaar de Franse revolutie mogen beleven in de vorm van heerlijke patisserie en homemade comfort food. Want de Franse bakker, daar kunnen we in Amsterdam niet meer omheen. Met als bekendste adressen misschien wel de helden van Le Fournil en Gebr. Niemeijer.

In mijn queeste om zoveel, zo vaak en zo lekker mogelijk te eten, werd ik afgelopen week toevalligerwijze van verschillende kanten op De Laatste Kruimel gewezen. En dan moet iets wel goed zijn. De Laatste Kruimel is een piepklein zaakje in de Langebrugsteeg, twee panden naast de hofleverancier van het gros van de verlovingsringen in 020, juwelier Lyppens. Met twee etalages waarin de allerlekkerste heerlijkheden liggen opgestapeld. Van ontelbaar veel zoeterigheden tot aan verschillende quiches. Maar dan ook echt serieus heerlijke quiches. Waar je direct je vingers bij op wilt eten. Want ook bij De Laatste Kruimel kun je dus terecht voor allerhande Franse lekkernijen, to go of om ter plekke op te peuzelen. Aan piepkleine tafeltjes, op piepkleine krukjes. Binnen of op het – wederom – piepkleine terrasje achter de zaak, van waar je een perfect uitzicht hebt op het Rokin doorlopend tot aan het Spui. Zonder dat iemand je in de gaten heeft.

O ja, en misschien wel de beste tip over deze zaak? Probeer de croissants aux amandes. Een opengesneden croissant, rijkelijk belegd met frangipane (amandeldeeg). Geloof me, het ging erin als zoete koek. Tot aan – en zo toepasselijk kan een naam zijn – de laatste kruimel.

De Laatste Kruimel

Langebrugsteeg 4

IMG_0609IMG_0608