Uitgelicht standaard

Een paar jaar geleden ben ik met vrienden weer eens naar Wenen geweest. De stad waar ik als kind verliefd werd op de grandeur die toebehoorde aan Sissi en haar Franzl (met dank aan de rom-com-variant met Romy Schneider in de hoofdrol). Van Sloss Schonbrunn tot aan de Spanische Hofreischule, alles plaatste ik toentertijd nog in het kostuumdrama van Sissi, die Junges Kaiserin. Maar ja, dat mag nou eenmaal wanneer je nog geen twaalf bent.

Tijdens mijn laatste bezoek was deze romantische inborst inmiddels al wel wat gezakt, en kon ik ook genieten van een hele andere kant die de stad inmiddels kent. Iets moderner, iets hippiger en vooral ‘the place to be’. Enter: Wiens MuseumsQuartier. De centrale plek in de stad waar je vooral heel goed kunt genieten van cultuur (vooral modern), architectuur (vooral modern) en – voor de cultuurbarbaren onder ons inclus moi-meme (soms) – hangen, vrolijk zijn, en wat eten en drinken op zijn tijd. Helaas voor ons was het hartje winter, dus was het hangen in dit geval niet zo toepasselijk. Maar wel is mij die centrale plek in de stad bijgebleven waar van alles samen komt. Zoals alleen maar kan in een echte stad.

Dus hoe dankbaar ben ik dat ook Amsterdam zich daar inmiddels weer bij mag scharen. Want: is ons MuseumsPlatz ook weer daadwerkelijk en eindelijk een MuseumsPlatz. Waar we niet alleen meer samen komen om tussen de zonnende toeristen door het grasveld te fietsen, of om net-geen Europees Kampioenen te huldigen, of om heel hard langs te lopen toen het in het Koningsplein werd omgedoopt. Nee, de musea zijn weer open, en dus is ook de reuring weer terug op misschien wel een van de mooiste of in ieder geval een van de iconische pleinen in Amsterdam.

Restaurant Stedelijk

En dat maakt het opeens weer tot een plek om af te spreken. Want waar een museum is, is horeca, met misschien wel het Restaurant Stedelijk als meest in het oog springende locatie. Waar je dus prima kunt afspreken voor een kop koffie, een lunch of een ontbijt. Al is de bediening misschien niet altijd de vlotste, en heb je tijdens de piekuren van het Stedelijk wellicht te maken met een ietwat hogere leeftijdsgrens, toch is deze stek ook voor ‘ons stedelingen’ is het een prima plek voor een ontmoeting. Dus doe eens gek: de cappucino smaakt er prima. En mocht je toch liever iets meer ‘onder ons’ zijn, dan kun je daarna altijd nog heel erg hard richting De Pijp fietsen. Waarvan akte.

Restaurant Stedelijk

Museumplein. Where else?