Stadscafe Van Kerkwijk restaurant Amsterdam lunch

Eigenlijk is Stadscafé Van Kerkwijk nooit weggeweest. Maar omdat ik begin dit jaar het voornemen heb uitgesproken om leuke, lieve, mooie, gezellige en lekkere zaken die al jaaaaaaren het Amsterdamse horecabestaan opleuken, weer terug ‘op de kaart te zetten’, leek het me tijd om dat ook met deze zaak te doen. Dit stadscafé is namelijk een plek die je niet moet vergeten. Want het is best leuk om in een stad te wonen waar de ene na de andere ‘hotspot’ uit de grond gestampt wordt bedacht door de meest geweldige conceptmakers, maar soms heb je gewoon behoefte aan ‘gewoon’. 

Van Kerkwijk is ‘gewoon’ zo’n plek. Een zaak waar het interieur niet de overhand neemt. Waar er geen sprake is van kekke bakstenen muren, industrieel gehavend meubilair of hangplanten. Bij dit stadscafé hangen er gewoon nog culturele posters aan de muur. Die posters waar vroeger elk eetcafé mee behangen was. Van die posters die je – tijdens het wachten op een bezette wc – even eraan herinnerden dat er nog veel meer in de stad te doen was dan alleen eten en drinken. Een toneelvoorstelling of concert bijvoorbeeld. De zaak is verder opgeluisterd door simpele houten tafels en stoelen, niets meer, niets minder. Noem het misschien een tikkie sentimenteel, maar ik word er blij van, zo tussen al die hipperige pracht en praal in. Een beproefd concept, waar je voorlopig niets meer aan hoeft te doen.

Voor mij is Van Kerkwijk vooral een lunchplek bij uitstek als je in het centrum bent. Hier geen pokebowls of pulled pork op de kaart. Sterker nog: er is geen menukaart, maar er zijn wel altijd broodjes, salades en andere lichte gerechten voor de lunch. Bij Van Kerkwijk wordt er namelijk gekookt waar zij die dag zin in hebben en met producten die voorhanden zijn. Maar altijd smakelijk. Grote favoriet die wél bijna altijd te verkrijgen is: het Indische gehakt, op een broodje, met satesaus. Finger-licking-good! Maar ook voor een eenvoudige maar wel smakelijke maaltijd in de avond is dit een prima adres.

Kortom: terug op de kaart, dit stadscafé, en wat mij betreft nog voor vele jaren.

>>> En als je dan toch in de Nes bent, dan kun je na het lunchen net zo goed even een kijkje nemen in Marianne’s favoriete winkel: L’Atelier du Champagne! Kijken, kijken, en vooral kopen…

Van Kerkwijk

Nes 41