Uitgelicht standaard

“Zo zeg je nee, zo krijg je d’r twee.”

In een van mijn laatste blogs gaf ik aan dat we in Amsterdam eigenlijk door de Japanse bomen het sushi-bos niet meer kunnen zien. Het lijkt wel alsof – and please do NOT take me wrong – iedere huis-tuin-en-keuken Chinees dan wel lieftallige goudzoeker een sushitent dan wel franchiseconcept is begonnen in deze heerlijke Japanse lekkernij. Gelukkig voor mij was daar enige tijd geleden al Kagetsu. En hieperdepiep hoera, er mag er in dit geval nog een exemplaar aan mijn lijst toegevoegd worden. Nogmaals, los van al het Japanse culinaire geweld in het Okura. Dat moge duidelijk zijn.

Aan het begin van de Stadionweg, gekeken in dit geval vanaf het Olympisch Stadion, zit namelijk een klein Japans eethuis, luisterend naar de naam Issa. Tot op heden ben ik helaas nog niet in de gelegenheid geweest om zelf langs te gaan: gaat geheid nog komen, maar uit de overlevering begreep ik dat het interieur en eigenlijk de volledige ervaring vrij – hoe zal ik het zeggen – minimalistisch is. Maar goed, laten we wel wezen: kijken we naar Japan en al haar geweldige gewoontes, dan steekt dit land überhaupt schril af tegen de typisch ‘Jordanese gezelligheid’ waar menig medelander zo dol op is. Dus laten we aan dat onderdeel dan ook maar eens voorbij gaan.

Inmiddels heb ik namelijk al wel meerdere keren een bestelling van Issa in ontvangst mogen nemen. Lastig, want het keuzeproces dat hier aan vooraf gaat is in mijn geval een regelrechte ramp. De kaart staat namelijk te vol met lekkernijen. En dan heb ik het niet over de meeste vreemde Westerse sushi-combinaties (ok, ok, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik die verdwaalde pijnboompitten en de variant met roomkaas ietwat dubieus blijf vinden), maar over een kaart met vooral enorm veel Japanse heerlijkheden. Heerlijkheden die zich vooral niet lijken te beperken tot dus de standaard sushi zoals ‘wij Hollanders’ die kennen. Tel daarbij op dat de nigiri zalm naar alle waarschijnlijkheid bereid is met de meest malse zalm die ik ooit bij een Japans eethuis (of Westers equivalent hiervan) heb geproefd.

En ja, in verschillende recensies op internet lees je dat je geduld moet hebben. De wachttijd kan soms oplopen tot ruim een uur. Maar als je enigszins de tijd hebt: is de slowfood-beweging ook niet opgericht vanuit de gedachte dat ons jachtige leven niet altijd ten goede komt aan ons eten? Oftewel: Issa. Supercalifragilisticexpialidocious lekker.

Japans Eethuis Issa (a.k.a. Issa Deli, via Thuisbezorgd, want ja, ook wij doen daar wel eens aan)

Stadionweg 247