Uitgelicht standaard

Vorige week kreeg ik via twitter de vraag of ik wide deelnemen aan een workshop van chef Peter Scholte van restaurant Sucre. Euh… wat denk je zelf?! Natuurlijk dus! Want voor mij zijn de signature dishes van Sucre bij Taste nu al vier jaar het culinaire hoogtepunt van de avond.

De aanleiding van de workshop? Monchou. De verse roomkaas – wie is er niet mee groot geworden? – wil zichzelf opnieuw gaan positioneren op de Nederlandse markt. En wiens hulp kun je hier beter bij vragen? Juist. Peter dus. Want Peter begint waar Rudolph ophoudt. Wat nou monchou taart? Wat nou dadels met monchou? Het is tijd voor de echte culinaire kunsten.  Tijd voor Desserts met een hoofdletter D. Want dat is waar Sucre groots in is.

 

In de keuken van het restaurant, gelegen in de catacomben van het majestueuze pand waar voorheen de voetjes van de vloer gingen in The Mansion, kregen wij van chef Peter de instructies voor vier desserts: kersenvlaai, panna cotta, nemesis en natuurlijk de onbetwiste (Sucre?) cheesecake. Maar dan wel de versies 2.0 wel te verstaan. Zo werd de vlaai gereduceerd tot enkel de elementen van de ouderwetse taart: denk aan kruimels, gemarineerde kersen, maar ook champagne gelei en – sorbet. En de cheesecake geserveerd met filodeeg caramel en lavendel gelei. En probeerden we als machtig klapstuk de Nemesis chocoladetaart met espressogel, met espressomousse (met stikstofbereiding – do not try this at home!) en zelfgemaakte lange vingers.

 

Drieënhalf uur later ben ik om. Dat desserts en taarten maken een kunst is, wist ik al wel. Dat je er heel veel lol aan kunt beleven, wist ik stiekem ook al. Maar dat je met zo’n huis-tuin-en-keuken product als Monchou zulke kunstwerken kon maken? Geen idee. Peter Scholte is een kunstenaar, daarover valt niet te twisten. Binnenkort hopelijk maar weer eens aan zijn tafel aanschuiven in dat geweldige pand, om ook zijn hartige kant verder te ontdekken. Want ook dat kan niet anders dan lekker zijn…

 

In de tussentijd liever een keer de snelle trek stillen? Ga dan eens langs bij de Sucre koffiebar, gelegen naast het restaurant. Want ook die bestaat. Denk koffie, sandwiches, bonbons en vooral ook veel desserts. Voor uit het vuistje.

Restaurant Sucre
Hobbemastraat 2
T. 020 470 19 10
E. 020 470 19 10
www.sucrerestaurant.nl

PS: de tip van Peter voor een perfecte cheesecake? Haal je bodem niet uit de oven om de vulling erin te doen, maar stort de ‘cheesevulling’ door het rek even kort uit de oven te schuiven en meteen weer terug te schuiven. Zelf ook lange vingers maken? Pas na het bakken vooral even de ‘vingertruc’ uit: druk het koekje met een vinger kort in. Veert ‘ie terug? Dan is het koekje perfect en klaar om te eten!

Mocht je zelf ook bij Sucre aan de bak willen met zoetigheid en desserts, dan kan dat trouwens ook. Kijk maar op de website onder workshops.

>>> Helaas, Sucre bestaat niet meer. Weten waar je in plaats daarvan ‘a spoon full of sucre’ kunt halen? Check onze Tip 10 – Toetjes!