Uitgelicht standaard

Afgelopen zondag domineerde het aantal berichten over terrasjestijd mijn tijdslijn op Facebook. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat we voor het eerst sinds maaaaanden (september/augustus 2011?) weer eens het terras onveilig konden maken. En dat hebben we klaarblijkelijk en masse gedaan. De een na de ander meldde zich via de incheckservice, om aan de rest van de wereld te laten zien hoe goed het leven wel niet is.

Trends waar ik mij ook maar al te graag schuldig aanmaak. Want hoe mooi is het leven als je om half 3 incheckt op een van de meest geweldige terrassen van Amsterdam? Geweldig niet vanwege het posh-gehalte van de zaak, niet vanwege het geweldige decor van het terras, laat staan de geweldige bediening. Vooral van laatstgenoemde is namelijk geen sprake. Al helemaal niet op de eerste terrasjesdag van het jaar (‘nee, ik neem geen bestellingen aan!’; dat is het equivalent van geld op straat laten liggen). Nee, het terras van Hesp is een van de drukste terrassen van Amsterdam, simpelweg vanwege de ideale ligging. En vanwege de Hefeweisse.

Café Hesp verkoopt maar liefst 20 verschillende bieren, waaronder echt Duits wit bier. Beter bekend als Hefeweissbier. Het is met een alcoholgehalte van 5,4% niet veel zwaarder dan de commerciële Belgische varianten. Maar volgens de Hespenaren is het feitelijk wel ‘de moeder aller witbieren’. Hefeweissen drinken is wel oppassen geblazen, zo lezen we op de website: ‘Doordat men, in tegenstelling tot Belgische en Nederlandse witbieren, geen smaakmakers zoals koriander of citrusschil gebruiken mag maar de frisse zuurheid door speciale gisten verkrijgt, drinkt het uitzonderlijk gemakkelijk weg.’ Helemaal aangezien de biertjes als halve liters op tafel komen. Bittergarnituurtje erbij, kop in de zon. Gewoon, omdat het kan. Denk overigens niet dat je bij dit café aan de Amstel zomaar in je alledaagse kloffie aan kunt komen zetten. Ook hier domineert – net als in de rest van Amsterdam – het goedgeklede publiek de terrasbanken. Maar ach, is dat nu niet de charme van onze stad?!

Wat mij betreft is het dus ‘lange leve terrasjestijd’ en vooral lang leve het terras van Café Hesp. Dat we nog maar lang van je mogen genieten. Ook al is je bediening suboptimaal. Want dat nemen we met heel veel liefde op de koop toe.

Cafe Hesp
Weesperzijde 130-131
T 020 6651202