Uitgelicht standaard

 

Twee weken terug was ik voor de tweede keer bij The Harbour Club. De eerste keer was tijdens de indrukwekkende opening en omdat je tijdens een opening nu eenmaal geen goed beeld krijgt van hoe een zaak normaliter draait, sprongen we de bewuste vrijdagmiddag wederom op de fiets richting de altijd sfeervolle Cruquiusweg.

Stonden tijdens de opening de Ferrari’s nog dubbel geparkeerd en waren de fietsen tegen het gebouw op één hand te tellen, nu hebben de gasten de gene voor hun gammele barrel overboord gegooid en staat er op het parkeerterrein nog maar een enkele Porsche, eenzaam te wezen tussen de Renault Twingo’s en  Fiat Uno’s en verder dus vele tientallen fietsen, zoals je dat bij iedere horecagelegenheid ziet tijdens een vrijdagmiddagborrel. De strak gekapte heertjes van de valet parking hebben dus bar weinig te doen.
Het weer was deze gehele dag zeer onstuimig geweest en als in een wonder brak de zon door toen we het terras op kwamen lopen. Hier hadden we enorm op gehoopt want de Harbour Club heeft nu eenmaal een prachtig terras aan het water met zitjes die je in Saint Tropez doen wanen. Maar tot onze grote verbazing ligt het terras er treurig en vrijwel verlaten bij, de meubels zonder kussens en de tafels staan vol met lege glazen. Hier en daar een enkel groepje aan een tafeltje maar het merendeel staat binnen of voor de ingang. De reden hiervoor is volgens het barpersoneel dat de buurt heeft geklaagd over geluidsoverlast en dat daarom de buitenbar niet meer open mag. Er wordt ook op het terras niet meer bediend,  wel mag je zelf binnen je drankjes halen. Je kunt het dus zien als een soort ontmoedigingsbeleid waar ik geen moer van snap. Zolang de bediening geen Gilles de la Tourette heeft of zeer slechthorend is, lijkt het mij niet dat het meer decibellen oplevert als je wijntje naar je toegebracht wordt in plaats van zelf 10 minuten aan de bar te staan wapperen met je credit card (wordt je sneller geholpen, werkt overigens niet met je pinpas). Dus om een lang verhaal kort te maken, ik zou zeggen: sluit je terras helemaal óf zorg gewoon voor bediening en schone tafels. Want dit ‘ontmoedigingsbeleid’ is niks, zeker niet als je naar de prijzen kijkt die je neerlegt voor je hapje en drankje.
We bestellen overigens ook nog wat te eten, garnalen croquetten en een Harbour Club borrel plateau (plateau à 29,95 euro). Daarop Calamares, Bitterballen, mooie gerookte Zalmfilet in dikke repen, Vongole in knoflookolie en ongepelde Gambas. Twee laatstgenoemde ‘borrelhappen’ zou ik zo snel mogelijk vervangen door iets anders. Zowel Gamba’s als Vongole zijn in een whiskyglas gestopt. Ziet er geinig uit maar is niet te eten. De schelpen druipen van de (overigens heerlijke) knoflookolie en ook de Gamba’s zijn vettig. Nou, ga je daar maar eens aan wagen, in je witte Oger kloffie, je zit gegarandeerd tot aan je ellebogen onder. Dus ik zou daar wat meer handige happen van maken zoals Naan met dip of gewoon schoongemaakte schelpdieren met prikker en dus niet nog in de schelp want dat is geen doen.
Het verbaast ons overigens dat, enkele maanden na de opening, de zaak nog steeds helemaal vol staat, zelfs op een avond waarop veel regen werd voorspeld! Dit komt mede door een groep van 70 man die komt borrelen en eten maar ook daarnaast zijn er vele, vele bezoekers. Deze bezoekers verschillen niet veel van de clientèle  tijdens de opening, een handjevol RTL BN’ers en overwegend proleten. Telkens als ik aan de bar sta te bestellen vang ik flarden van gesprekken op waarvan je niet zeker weet of het serieus is, of dat deze mensen zijn ingehuurd om een stereotype foute makelaar neer te zetten, slechts als vermaak voor de andere gasten. In de veertig, zonnebril in het haar, leunend tegen de bar met zonnebankbruin elleboogje, zonder schaamte luidkeels pochen bij je vrienden over miljoenenpandjes die op de kop getikt zijn, snelle autootjes die aangeschaft zijn en natuurlijk dames die, na een avondje Champagne voeren, gescoord zijn. Ranzige details incluis. Weerzinwekkend en vermakelijk tegelijk…

Maar goed, dat is het publiek dat hier op afkomt en het maakt zo’n tent ook wel weer. Kun je daar echt niet tegen, dan zou ik wegblijven. Hou je wel van een avondje decadent genieten, lekkere muziek, prima ambiance en nog zo wat, dan zou ik zeker een keer langsfietsen. Want het is en blijft een mooie tent!

 

The Harbour Club
Cruquiusweg 67
www..theharbourclub.nl