L'Invite le Restaurant Bloemgracht gevel

De Tiplijst, daar is ‘ie weer! Een top 10-lijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen wij – hoe polderend niet-democratisch – gewoon welke tips de beste zijn. Of maken er gewoon een Tip-nog-wat van. Goede tips zijn immers goud waard. Deze week zijn we op zoek gegaan naar de plekken langs die befaamde Amsterdamse grachten, waar je terras, ter land of te water je culinaire hart kunt verpanden.

“En zo vult Amsterdam mijn gedachten, als de mooiste stad van het land”.

Meer horen over de Tip 10? Wij vertellen er elke woensdag rond 11:45 uur meer over op Amsterdam FM. Luister hier het interview van deze week.

 • Herengracht Bar Restaurant – want what’s in a name? Met daarbij in de aanbieding een zonnig terras aan de gracht, heerlijke cocktails van en aan de bar, of – als je echt even tot rust wilt komen – een binnentuin die schreeuwt om lome lunches. En: een bootcateringmenu voor de piraten in de gracht. 
 • Restaurant De Belhamel – al jaren de plek dineren, romantiek en een magnifiek uitzicht over zowel de Heren- als de Brouwersgracht samen komen. Een tikkie art nouveau aan de binnenkant, maar ach, ten opzichte van dat vintage chique van tegenwoordig kan dat ook een verademing zijn. Terras-technisch is het hier ‘Aan de Amsterdamse Grachten’ in het kwadraat.
Catch52 Belhamel restaurant Brouwersgracht gevel gracht

(foto: De Belhamel)

 

 • Ali Ocakbaşi –  een derde plek aan de Herengracht, maar dan nu aan volledig de andere kant van de stad, op de hoek van de Utrechtsestraat. In dit geval een plek waar de Amsterdamse grachtenpracht samenkomt met de Turkse keuken. Roos kwam, zag en overwon, en ging vervolgens rollend de deur weer uit bij dit gastvrije restaurant.
 • ’t Gasthuys – een bruine kroeg zoals een bruine kroeg moet zijn, gevestigd in een schuin, krakend kruip-door-sluip-door-pandje aan de Grimburgwal. Een ideale stek voor een flinke portie jeugdsentiment en spareribs, uitzicht op een van de mooiste poorten van Amsterdam, namelijk die van het UvA-gebouw, en genieten van de pleziervaart die in de knoop komt met de kerende rondvaartboten.
 • Restaurant In de Buurt – een pareltje onder de rook van de drukte van het Leidseplein. Een buurtzaak pur sang, met liefde voor de wijk, en liefde voor eten. Een plek waar je, als je er eenmaal zit, eigenlijk niet meer weg wilt. En dat allemaal gewoon aan de Lijnbaansgracht. We love it.
 • l’Invite Le Restaurant – het pop-up restaurant van Sail is opgedoekt, het is weer business as usual aan de Bloemgracht. En dat betekent magnifiek goed eten aan misschien wel een van de mooiste grachten van Amsterdam: de Bloemgracht. En voor wie meer zin heeft in een ietwat moderner Venetië van het Noorden-gevoel: breng dan een bezoekje aan het kleine broertje Kaas, aan het kleinste (moderne) grachtje van Amsterdam: de Majanggracht op Java-eiland.
 • Koffiehuis De Hoek – hoewel de naam misschien wat anders doet vermoeden is dit een koffiehuis dat allerminst stoffig is. In de schaduw van de Westertoren kun je hier genieten van een kop koffie, ee krantje en uitzicht over de Prinsengracht. Grote pluspunt van deze zaak? Ze zijn als een van de weinigen in de stad al vanaf 7.30 uur open, dus een perfecte spot voor iedereen die er graag als de kippen bij is. Wij gaan hem uitproberen!
 • Cafe Papeneiland – een authentiekere kroeg ga je in Amsterdam niet vinden. Ok, ok, er zijn er misschien nog wel een paar, maar met het bescheiden zitje buiten en het heerlijke personeel achter de toog verdient deze zaak een ereplaats ‘aan de Amsterdamse grachten’. De toog en de delftsblauwe tegeltjes maken de zaak tot wat ‘ie is, het uitzicht krijg je er gratis bij. Geen allure bij deze zaak, what you see is what you get.
 • Cafe de Sluyswacht – wie kent dit pandje niet? Schots en scheef, maar toch zo fier wakend over de sluis bij de Jodenbreestraat. Ooit het uitkijkpunt om vijandige schepen te weren uit ‘onze’ stad; inmiddels een perfecte uitvalsbasis om hartje centrum te genieten van een waanzinnig uitzicht over het water met een biertje in de hand.
Catch52 Sluyswacht terras Jodenbreestraat Oude schans centrum

(foto: De Sluyswacht)

 • A Bar – en dit is ‘not just any bar’, maar de bar van het Amstel Hotel. Majestueuzer kan een horecagelegenheid niet liggen aan het Amsterdamse water. Geniet zolang het weer het nog toelaat nog snel even van een drankje op niveau op het spectaculaire terras, of neem bij minder weer plaats in de behaaglijke fauteuils binnen. En top daarna gewoon af met een diner of lunch op niveau bij La Rive. Je moet het leven immers vieren, nietwaar?
A Bar Amstel Hotel Catch52 La Rive terras

(foto: Intercontinental Hotel Amsterdam)

Maar naast deze tien adressen zijn er nog zoveel meer mooie plekken met een uit- of vergezicht over of aan de Amsterdamse grachten. Want wat te denken van:

 • Wijnbar Vyne – hoogvliegers of laagvliegers, het maakt ons niet uit, want de wine flight van Vyne aan de Prinsengracht maakt ons gewoon gelukkig. Net als die wijnklimaatkasten. En de hapjes. En de bediening. Punt uit.
 • Koko Coffee & Design – omdat koffie drinken aan een typisch Amsterdams grachtje gewoon ook heerlijk kan zijn. En je tijdens het koffie drinken ook nog eens een shopje kan wagen. Dus dames, wat let je?
 • Hotel l’ Europe – als er een zaak allure heeft, dan is het l’Europe wel. Van een coupe champagne in Freddy’s Bar tot aan een superluxe waanzinnig hoogstaand diner in Bord’eaux, een ding is zeker: dit is culinair genieten aan de grachten ten voeten uit!
 • Eetcafe Festina Lente – haast je langzaam en neem plaats op het bankje aan de Looiersgracht. Een eetcafe zoals een eetcafe hoort te zijn. En waar je – de naam zegt het al – gewoonweg kunt onthaasten. Nice!
 • De Laatste Kruimel – ontbijten was nog nooit zo leuk als bij De Laatste Kruimel. Of lunch. Of een take-out. Zolang je maar niet vergeet om een snel bezoek te brengen aan het pieper- dan piepkleinste terras ever. Met uitzicht op de grachten dus!

>>> Geen behoefte aan een toeristisch grachtenfestival maar wel zin om erop uit te gaan? Wij hebben eerder al de pareltjes onder de touristtraps voor je onder elkaar gezet!

Zijn we onverhoopt nog een hangout vergeten? Stuur ons die gouden tips en wij gaan er alsnog achteraan voor je! Mail ons info@catch52.nl of laat het ons weten via Twitter of Facebook. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar! 

Hecht aan nummering van de lijst overigens geen waarde – we stellen de lijst op op basis van binnenkomst. Jouw tip op de nummer 1 positie? Gewoon wat sneller reageren op onze oproepen op Facebook!