De Tiplijst, daar is ‘ie weer! Een top 10-lijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen wij – hoe polderend niet-democratisch – gewoon welke tips de beste zijn. Of maken er gewoon een Tip-nog-wat van. Goede tips zijn immers goud waard. En omdat iedereen er wel eens mee te maken krijgt, vroegen we dit keer naar de de beste frites-locaties. Want leuk hoor, zo’n landelijke test in het AD, maar wij willen gewoon weten waar je in Amsterdam naar toe moet. Where else?!

Meer horen over de Tip 10? Wij vertellen er elke woensdag rond 11:45 uur meer over op Amsterdam FM. Luister hier het interview van deze week.

  1. Par Hasard – no explanation needed. Typisch gevalletje van hogere friteskunde. En dat geldt voor zowel het Cafe Par Hasard als de Friterie Pas Hasard ernaast. En dan die piccalily-mayo ook er nog eens bij… Combineer deze goudgele rakkers ook eens met een glas champagne aan de bar. Of Gin-Tonic. Match. Made. In. Heaven.Tip 10 - Par Hasard (frites 2)
  2. Stek – Marianne schreef er laatst al over: heerlijk dunne knapperige frietjes met huisgemaakte truffelmayonaise. Voor als je even geen zin hebt in een standaardbroodje bij je lunch.
  3. Natuurlijk Smullen – De bio-snackbar. Noem het ook wel gewoon maatschappelijk verantwoord snacken. In ieder geval een van de favoriete adressen van Roos.
  4. D’Anvers – gelegen in de Ferdinand Bolstraat, en dus een verborgen pareltje midden in de Pijp. Geen poespas, gewoon een plek waar je naast Vlaamse frieten ook terecht kunt voor die andere guilty pleasures (berehap anyone?).
  5. Fier – al is het maar vanwege de keuze die je hier hebt tussen de dikke (met een schilletje) en de dunne (zonder) patatjes. In 1 woord: handgesneden!! Inclusief homemade mayonaise.
  6. Vleminckx – misschien wel een van de meest iconische friethuizen van Amsterdam. Inclusief ouderwetse puntzak. Rijen dik staat het hier altijd, maar je bent geen Amsterdammer als je hier nog nooit een patatje hebt gehaald.
  7. Frietboutique – de tegenhanger van de IJsboutique. En gezien die bijzondere combinatie kun je niet anders concluderen dan dat het hier om echte liefhebberij gaat. Overigens met stip genoteerd als hét tweede fritesadres van Amsterdam in de AD-test.
  8. VTip 10 - Brasserie de Koster (frites)alerius Eten & Drinken – Een klein, vriendelijk buurtzaakje te midden van Amsterdam Zuid. Met prima frieten dus, als bijgerecht voor de vooral Frans-geïnspireerde gerechten.
  9. Rotisserie Amsterdam – omdat ze naast kippetjes ook heel erg goed zijn in het bakken van frietjes. Om ter plekke je tanden in te zetten, of to-go. Maar kan het ook anders als kleine broer van Fier? Al moeten wij zeggen dat we die van Van ’t Spit gewoon ook best lekker vinden (net als die kip overigens), of is dat vloeken in de kerk?
  10. Brasserie de Koster – beter bekend als de marktkraam op de Dappermarkt waar je heerlijk handgesneden patattekes kunt krijgen. Het omfietsen waard, als je het ons vraagt…

En voor alle mensen die de Ring zo af en toe durven over te steken twee eervolle vermeldingen van frites-adresjes waarover wij getipt werden in Haarlem: Entrekoos en het Friethoes. Dus mocht je in de buurt zijn…

Voor volgende week gaan wij op verzoek van onze vrienden van Amsterdam FM op zoek naar de beste spareribs van de stad. En daar maken zij vooral Marianne ook maar al te blij mee. Dus: wie heeft voor ons de gouden tip? Mail het ons: info@catch52.nl of laat het ons weten via Twitter of Facebook. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar! Hecht aan nummering van de lijst overigens geen waarde – we stellen de lijst op op basis van binnenkomst. Jouw tip op de nummer 1 positie? Gewoon wat sneller reageren op onze oproepen op Facebook!