Tip 10 stadsdeel centrum restaurant Amsterdam Rokin

De Tip-lijst. Een lijst samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen wij – hoe polderend niet-democratisch – gewoon welke tips de beste zijn. Of maken er gewoon een Tip-nog-wat van. Goede tips zijn immers goud waard. 

Vandaag in de Tip 10: hartje centrum. En dan bedoelen wij het gebied rond het Damrak en het Rokin. Want met de komst van de internationale retailgiganten à la Primark én uiteraard zelfs niemand minder dan Justin Bieber die een stulpje koopt in dit gedeelte van de stad, lijkt het alsof ‘wij Amsterdammers’ daar wellicht steeds minder te zoeken hebben. Maar niets is minder waar: ook hier kun je je culinaire hart gewoon blijven ophalen.

Meer horen over deze Tip 10? Wij vertellen er elke woensdag rond 11:45 uur meer over op Amsterdam FM.

 • De Laatste Kruimel – Eerst croissants aux amandes eten bij dit geweldige zaakje, en dan sterven… je zou het bijna denken. Deze delicatessenwinkel in de Langebrugsteeg laat ons hart sneller doen slaan met hun zoetig- en hartigheden. Maar vooral dus met die befaamde croissant, met amandelspijs binnenin. Een must-eat!
 • Gartine – Misschien wel een van de meest onontdekte pareltjes in de stad. In dit piepkleine zaakje in de Taksteeg ontbijt (wel pas v.a. 10 uur), lunch én hightea je als nergens anders doet. Hier wordt namelijk alleen maar gewerkt met ingrediënten uit de eigen boomgaard, moes- en kruidentuin. Reserveren is een must!
 • The Lobby Nesplein – Hallo all time favourite! Laten we het gewoon maar even heel kort samenvatten: Flammkuchen. Openhaard. Lekkere wijnen. Briljante zaak. Topper van de Nes.
 • BAUT & Dreesman – De teloorgang van de V&D had één lichtpuntje: BAUT. De Van der Eerde broers hebben hun pop-up-initiatief misschien wel onsterfelijk gemaakt door op deze locatie neer te strijken. Heerlijk eten, een geweldige bar, een vleugje kunst… wij hopen eigenlijk dat ze nooit meer weg gaan.
 • Restaurant Vermeer – Zoals Aalders Senior al zei: als je in Amsterdam bent, dan wil je hier gewoon geweest zijn. Chef Chris Naylor kookt de sterren van de hemel met al het lekkers van onder meer zijn eigen moestuin op het dak van het hotel. Vermeer was al een blijvertje, en is dat nog steeds. Ongewoon perfect.
Restaurant Anna Amsterdam

Tonijn – krab – komkommer – sesam – vadouvan

 • Restaurant Anna – Temidden van het Sodom & Gomorra van de Warmoesstraat ligt restaurant Anna. Perfect for datenight, perfect for any other night. Dit restaurant is een van dé grote culinaire verrassingen geweest van het afgelopen jaar. Vraag vooral om een tafel aan de achterkant van het restaurant: het toeristengeneuzel op het Oudekerksplein steekt heerlijk schril af.
 • Adam & Siam – Where East meets West: een samensmelting van het exotische Thais met voldoende Amsterdamse nuchterheid. Een plek vol verrassingen, waar het vooral lastig kiezen is van de uitgebreide menukaart.
 • The White Room – Amsterdam als culinairy capital? Ja. Mede dankzij sterrenchefs als Jacob-Jan Boerma die dit jaar The White Room opende. On-ge-loof-lijk lekker eten, in één van de meest historische restaurants die er is.
 • Terpentijn – Dat de Franse en Aziatische keuken prima samengaan, dat wisten we al. En dat die twee keukens ook prima samenkomen bij Terpentijn, wisten wij ook al! Heerlijke plek aan het Rokin, om een hapje te eten, maar ook een heerlijke plek om te borrelen. De cocktailkaart is de moeite waard…
 • Hotel de l’Europe – Ja hoor, komen ze weer aan met die icoon aan de Amstel. Maar ja, het is nou eenmaal een feit. Borrelen op niveau in Freddy’s Bar, dineren bij Hoofdstad Brasserie én Haute Cuisineren bij Bord’Eau… Als Amsterdammer wil je deze locaties minimaal eens in je leven hebben afgevinkt.
 • Oriental City – Dimsummen tussen het geweld van alle Nutella- en souvenirmeuk-winkels doe je natuurlijk bij Oriental City. Vooral op zondag een heerlijke hang-out om bij te komen van de eerdere dagen uit het weekend. Bestel hier vooral ook eens de pekingeend (vooraf reserveren moet!) en de kippenpoten (als je durft).
 • Seafood Bar Spuistraat – Ook hier hoeven we weinig woorden aan vuil te maken: als je zin hebt in vis, schelp- en schaaldieren, dan is dit je place to be. Vergeet hier vooral niet de oesterproeverij te bestellen. Fingerlicking good…
 • Quartier Putain – Of de wallen ook nog iets voor Amsterdammers in petto hebben? Ja joh. Vooral koffie. Bij Quartier Putin op het Oudekerksplein bijvoorbeeld. Of anders bij Koko Coffee & Design. Serveert één van de best flat whites ever.
 • Mr. Porter – Vleesliefhebber? Dan kun je om de hoek van de Dam terecht bij Mr. Porter in het W Hotel. Niet de goedkoopste plek, maar wel mooie producten. En je moet het niet erg vinden om een beetje te zien en gezien te worden.
 • Café de Paris – Bar Italia heeft zichzelf opnieuw uitgevonden, en biedt ‘een Franse slag’ tussen het Rokin en de Nes. Ja, het zal altijd toeristen blijven trekken (wat wil je op die plek), maar het is er dus nog wel een adresje om ook als Amsterdammer af en toe eens naar toe te gaan.
 • Restaurant De Compagnon – Gastronomisch genieten in de Guldehandsteeg, daar staat De Compagnon voor. De keuken staat bekend om zijn Franse, maar vooral bourgondische inslag. En dat al ruim twintig jaar lang.

>>> Ook in andere delen van het centrum is het soms wat lastig zoeken naar de beste plekken die niet in de Lonely Planet staan. Check onze ‘Tip 10 – Pareltjes onder de tourist traps’ voor meer tips…

Weet jij nog een plek in de Jordaan die op deze lijst moet shinen? Stuur ons die tip door en wij gaan er alsnog achteraan voor je! Mail ons info@catch52.nl of laat het ons weten via Twitter of Facebook. Of op Instagram natuurlijk, via @Catch52_020. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar!