De Tiplijst, daar is ‘ie weer! Een top 10-lijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen wij – hoe polderend niet-democratisch – gewoon welke tips de beste zijn. Of maken er gewoon een Tip-nog-wat van. Goede tips zijn immers goud waard. Deze week staat de Tip 10 geheel en al in het teken van Chinees Nieuwjaar, en daarom delen wij de leukste, lekkerste, meest bijzondere adressen in Amsterdam met je die in meer of mindere mate met deze heerlijke keuken te maken hebben. Happy New Year people!

Meer horen over deze Newbie’s van Amsterdam? Wij vertellen er elke woensdag rond 11:45 uur meer over op Amsterdam FM. Luister hier het interview van deze week.

  • Hoi Tin – Meer Hong Kong-style dan Hoi Tin kan het in Amsterdam niet worden. Signature dis: Poon Choi, een eenpansgerecht met een veelheid aan producten. Ook overigens voor Chinese gebakjes. Wees er wel op tijd bij, na 3-en zijn deze sowieso uitverkocht.
  • Sea Palace – Valt niet alleen op vanwege de Chinese architectuur temidden van de moderne Amsterdamse skyline tegen het IJ. Staat garant voor 3 verdiepingen smakelijk vertier. Misschien niet een van de goedkoopste adressen in de stad, maar zeker de moeite waard om voor om te fietsen. De dim sum is top!
  • Oriental City – Een zondagmiddag niets te doen? Hups, naar de Damstraat in dat geval, hoop dat de rij meevalt, en ga je tegoed doen aan een volledige Peking-eend, of juist dim sum. Heel veel dim sum. Te bestellen van een menukaart waar gelukkig ook plaatjes op staan. Echte durf-al’s bestellen de kippenpoten. Met tenen, that is.

DimSum 3

  • Golden Chopsticks – Staat er een te grote rij bij Oriental City? Of heb je behoefte aan iets meer massa? Overwin dan je angst voor tl-verlichting en ga naar Golden Chopsticks. Favoriet adres van mede-Catchter Michel. En geloof ons, hij kan het weten.
  • Dun Yong – Uit eten gaan is leuk, thuis aan de bak kan ook leuk zijn. Het maakt niet uit welk exotisch ingrediënt je nu weer nodig hebt: bij Dun Yong hebben ze het geheid. Want met Dun Yong heb je “Asia on your doorstep”. Bij ons gaan de snowy crispy rice cracker snacks sowieso standaard in het mandje.
  • New King – Maar al het aanbod op de Zeedijk moet natuurlijk nog een tweede tip op de lijst. New King dus, en volgens onze lezers vanwege een kwalificatie: hij is gewoon de beste.

Ron Gastrobar Oriental

  • Si Chuan Kitchen – Volledig uitgekeken op Kantonees, ga dan langs de Warmoesstraat. Want: zoals ze zelf zeggen: China is het land van voedsel en Sichuan het land van smaak. Hou je wel van spicy? Dan zit je hier helemaal goed, met de pepers uit de regio. Be careful what you wish for!
  • Taste of Culture – De een geeft de voorkeur aan een diagonaaltje van de Febo, de ander gaat zich liever te buiten bij de nacht-Chinees na een avondje stappen. Tafels zijn te reserveren tot een uur of 3, maar kom wel uiterlijk een uurtje eerder: dan valt alles nog te bestellen. Inclusief ook de Pekingeend.
  • Ron Gastrobar Oriental – Wie zegt dat ‘wij Hollanders’ niet uit de voeten kunnen met de Chinese keuken, die heeft het helemaal mis. Helemaal als je Ron Blaauw heet, en een meesterchef in de Dim Sum keuken hebt staan, die alle geheimen van deze
  • Chang-i Amsterdam – Al een jaar of 10 verscholen achter het Concertgebouw. Bij dit voor oorsprong Chinese restaurant eet je gerechten uit heel Azie, maar dan wel net weer even verfijnder dan hoe we ze gewend zijn op het draaiplateau voor ons neus te zien. Mooie entourage, en dus echt de moeite waard om ook op deze manier de Chinese eetcultuur eens te ervaren.

Zijn we onverhoopt een Chinees vergeten? Stuur ons die gouden tips en wij gaan er alsnog achteraan voor je! Mail ons info@catch52.nl of laat het ons weten via Twitter of Facebook. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar!

Terpentijn Amsterdam