De Tiplijst, daar is ‘ie weer! Een top 10-lijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen wij – hoe polderend niet-democratisch – gewoon welke tips de beste zijn. Of maken er gewoon een Tip-nog-wat van. Goede tips zijn immers goud waard. En deze week gaat het om the one and only icons van Amsterdam. Zaken waar beetje Amsterdammer minstens één keer in zijn leven geweest moet zijn. Zaken waar Amsterdam zonder Amsterdam niet zou zijn. Zaken waar altijd een rij staat. De iconen van Amsterdam. 

Meer horen over deze Newbie’s van Amsterdam? Wij vertellen er elke woensdag rond 11:45 uur meer over op Amsterdam FM. Luister hier het interview van deze week.

 1. Holtkamp – Amsterdamser dan dit kan het niet. Iconischer dan dit kan het niet. Kroketjes van Holtkamp. Maar ook de citroen merengue cheesecake. En de chipolatapudding. En de slagroomtruffels. Holtkamp ademt Amsterdam. Amsterdam ademt Holtkamp.
 2. Freddy’s Bar – Fantastische ligging, spectaculaire geschiedenis, en hier denken we ook allemaal terug aan een ander geweldig Amsterdams icoon: the one and only biergigant Freddy Heineken.Freddy's Bar Amsterdam Catch52
 3. Loetje – Als je biefstuk zegt, zeg je Loetje. Groot geworden door de Amsterdamse reclamejongens van de jaren ’90. Nu door heel de stad. Geen Amsterdam zonder Loetje.
 4. La Rive – Amsterdamse klassieker .Of je nou rechtsom of linksom gaat, je moet er minimaal één keer in je Amsterdamse leven geweest zijn. En tja, het cliché is waar: alles aan de Amstel is mooi.
 5. Hoppe – Wie Hoppe zegt, zegt bier. Maar ook even rustig opstarten met een krantje en kopje ouderwetse filterkoffie en Amsterdam zien wakker worden. En niet te vergeten vaste stamkroeg van Amsterdams icoon Johannes van Dam.
 6. Rijsel – De jonge jongen in deze lijst, maar wij vinden dat je hier geweest moet zijn. Grote verhalen, die de mannen al jaren waarmaken. Klassiekers op de kaart, in een nieuw jasje.

  Rijsel Amsterdam Catch52

  (foto: Rijsel)

 7. Vleminckx frites – Wie is hier niet ooit geweest? Als kind aan de hand van je ouders, als spijbelende puber, op een brakke zondagochtend of gewoon als perfecte afsluiter van een middagje shoppen. Voor de frietjes, maar ook voor de sauzen. En het typisch Amsterdamse personeel “Nee mop je ken hier niet pinnen”. Amsterdam loves Vleminckx.
 8. Nam Kee – De oesters van… Classic. De film heeft ze beroemd gemaakt, maar bekend waren ze in Amsterdam allang. Voor oesters en ander klassiek Chinees-Amsterdams comfort food.
 9. Winkel43 – Appeltaart in Amsterdam? Die eet je nergens anders dan bij Winkel. Op maandag- of zaterdagochtend de Noordermarkt afstruinen en aftoppen met een grote punt warme appeltaart. Met slagroom. Legendarisch.
 10. Waterkant – De nieuwste in de lijst. Maar zeker niet de minste. Want als je je in zo’n korte tijd zo populair weet te maken in Amsterdam dan is je plek als icoon meer dan verdiend. Zomerhotspot, maar ook in de winter is dit je ticket to the tropics. We kunnen nu al niet meer zonder.

Waterkant Amsterdam

Ook typisch Amsterdams. Amsterdam is Amsterdam niet zonder deze iconen.

 • Het Pakhuys – Altijd minstens 25 jaar een icoon voor studenten en dat zal niet snel veranderen. Daghap, sateetje, biertje erbij, niets meer aan doen.
 • Carels Eetcafé – Bij Carels is menig Amsterdammer groot geworden. En het goede nieuws? Ze zijn terug. Van eigenlijk nooit weggeweest.
 • Café Oosterling – Al meer dan 100 jaar in handen van de Amsterdamse familie Oosterling. Bruine kroeg, direct een thuisgevoel.
 • Casablanca – Een echt goed avondje uit eindigt in Casablanca. Tenminste één keer in je Amsterdamse leven. Enne, what happens in Casablanca, stays in Casablanca.
 • Venetië – Voor de lekkerste ijsjes én lekkerste koffie. Al jarenlang een begrip aan de Scheldestraat. En inmiddels al lang niet meer bekend onder Rivierenbuurters, maar bij heel Amsterdam. En omstreken.
 • Fa. Speijkervet – Nouveau Ruig. In de meest ultieme zin van het woord. Denk heel speenvarken aan het spit en van kop tot staart. Speijkervet is een begrip in Amsterdam West en daarbuiten.
 • Café Restaurant Amsterdam – Talk about Nouveau Ruig… Wat ons betreft is Café Restaurant de Grondlegger. Al meer dan tien jaar serveren ze hier Franse klassiekers, in een geweldige omgeving, zonder poespas. Amsterdam is geen Amsterdam zonder.
 • Piet de Leeuw – Amsterdammers zijn niet kapot te krijgen. En dat geldt ook voor onze vriend Piet. Een klein paardenvlees-schandaaltje? Piet draait er zijn hand niet voor om. En is populairder dan ooit. Voor een Amsterdamse biefstuk ga je nog altijd naar Piet.
 • Oriental City – En dan eigenlijk ook een beetje Sea Palace. Amsterdam kent een rijke Chinese historie, en wat ons betreft staan deze twee iconen daar synoniem voor. Als je écht Chinees wilt eten, en niet zoals bij een Chinindrest, dan ga je naar Oriental City. Al jaren.
 • Tempo Doeloe – Indisch voor: die goeie oude tijd. En die goeie oude tijd, die vind je hier. Indisch eten zoals vroeger doe je hier in Amsterdam.
 • Barretje Hilton – Niet alleen bekend onder Hilton personeel, inmiddels komt heel Amsterdam hier een afzakkertje halen. Tikkeltje fout misschien, maar niet minder leuk.
 • Stevens – Een prima plek. Voor een bier en ballen. In het raam. Niet alleen in de zomer, ook in de winter een prima plek.

Stevens Nieuwmarkt

 • Toscanini – Italiaans eten in Amsterdam? There is only one place to go. Al jaren. Onmiskenbaar Toscanini.
 • Van der Linde – One word: ijs. In maar één smaak: slagroom. Al jaren rijden hier niet alleen Amsterdammers maar ook mensen van buiten de stadsgrenzen voor om.
 • Eetsalon Van Dobben – En dan de oude aan de Korte Reguliersdwarsstraat. Niets schreeuwt meer Amsterdam dan een lekkere korte dikke Van Dobben. Slagerskroket pur sang.
 • Americain – Aan één van de meest iconische Amsterdamse pleinen staat één van de meest iconische Amsterdamse hotels. Als Amsterdammer moet je er geweest zijn. Al is het alleen maar om onder het genot van een kopje thee het Leidseplein aan je voorbij te zien gaan. Classic.
 • Okura – En dan niet alleen de bar, maar juist ook de restaurants. Ciel Bleu, Yamazato of Serre. Sterreneten op niveau. Je moet er een keer geweest zijn.
 • Tel – Als je van vis houdt moet je hier een keer heen. Moet. Een fietsritje naar de Kloveniersburgwal zal nooit meer hetzelfde zijn. Oesters slurpen aan de toonbank. Nog nooit een slechte vis gekocht.
 • Nemo – En dan niet per se het museum, al vinden we dat je hier als Amsterdammer ook geweest moet zijn, maar om het geweldige dakterras. Met geweldig uitzicht over de hele stad. Het grootste dakterras van Amsterdam. Vooral in de zomer een feestje.
 • De Bastille – Ja, afvoerputje of niet, je mag jezelf geen Amsterdammer noemen als je hier nog nooit geweest bent. Als afsluiter van de avond of als begin, het is hier altijd goed gezellig. Niet over nadenken, gewoon meezingen en –drinken.
 • San Marco – Wie een bootje heeft in Amsterdam weet direct wat ik bedoel. Want kom op, geen boottochtje is compleet als je aan het einde van de dag niet aangeschoten hebt aangemeerd bij San Marco. Pizzaatje door de luifel, en je kan er weer tegenaan. Al jaren een begrip.
 • Café Nol – Weliswaar ook een afvoerputje, maar niet minder Amsterdams. Sterker nog, Amsterdamser dan dit vind je ze niet snel. Rode lichten, kitsch, gordijntjes, bloemenbehang en barvrouwen die je nog ouderwets aanspreken met ‘Mop’, je vindt het hier allemaal.
 • Hemelse Modder – Alleen al voor het dessert, juist ja, Hemelse Modder, moet je hier ooit een bezoekje hebben gebracht. Toetjesliefhebbers maak je met weinig meer blij dan met Hemelse Modder. Only in Amsterdam.
 • Ter Brugge – Zeg je kroeg aan de Overtoom, dan zeg je Ter Brugge. Al jaren. Het terras alleen al is iconisch te noemen. Zo mooi aan de Schinkel, avondzonnetje, biertje erbij…
 • Het Blauwe Theehuis – Wie aan het Vondelpark denkt, denkt al snel aan het Blauwe Theehuis. Van de service moet je het niet hebben, maar de plek is en blijft gewoonweg fantastisch. En tja, het Vondelpark is nou eenmaal Amsterdams mooiste park.

Par Hasard 2

 • Par Hasard – Een nieuwe, maar eigenlijk kunnen we nu al niet meer zonder de frietjes van Par Hasard. Hard op weg naar de titel Amsterdams Beste Frites Ooit. En vooruit, niet alleen voor de frietjes maar ook voor saté, kroketjes en so much more…
 • Bedier – Voor buurtbewoners rondom de Amstelveenseweg een oude bekende. Wie VrijMiBo zegt, zegt daar eigenlijk direct Bedier. Amsterdamse gezelligheid. Inclusief bier en ballen.
 • De Gruter – Oké, voornamelijk al sinds jaar en dag geliefd bij Oud-Zuid publiek, maar daarom niet minder de moeite waard om hier eens een biertje te pakken. Het is hier namelijk altijd gezellig. Amsterdams gezellig, met een vleugje nouveau riche.
 • Toko Dun Yong – De oudste toko van Amsterdam. En onze favoriet. Je vindt hier werkelijk alles. En dan overdrijven we niet. Als je niet oplet loop je hier uren rond. Wij kunnen echt niet meer zonder.
 • Castell – Voor vlees, vlees en nog eens vlees. Want ja, Amsterdammers houden nou eenmaal van vlees. Dat hebben we altijd al gedaan. Maar dan wel goed vlees. En dat krijg je bij Castell. Al jaren.

Ken jij nog een Amsterdams icoon? Of zijn we er misschien eentje vergeten? Stuur ons die gouden tips en wij gaan er alsnog achteraan voor je! Mail ons info@catch52.nl of laat het ons weten via Twitter of Facebook. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar! 

Hecht aan nummering van de lijst overigens geen waarde – we stellen de lijst op op basis van binnenkomst. Jouw tip op de nummer 1 positie? Gewoon wat sneller reageren op onze oproepen op Facebook!