De Tiplijst, daar is ‘ie weer! Een top 10-lijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen wij – hoe polderend niet-democratisch – gewoon welke tips de beste zijn. Of maken er gewoon een Tip-nog-wat van. Goede tips zijn immers goud waard. En omdat we zo blij zijn dat de zomer weer terug is, vieren we dat met…. IJS! In 2013 stelden we ons eigen lijst al samen, maar dankzij jullie overweldigende hoeveelheid tips presenteren we vandaag vol trots: de ijssalon Tip 10, 2015 that is. 

Meer horen over de Tip 10? Wij vertellen er elke woensdag rond 11:45 uur meer over op Amsterdam FM. Luister hier het interview van deze week.

 • IJsboefje – Normaal gesproken hebben wij het nooit over een nummer 1-positie, maar in het geval van deze Tip 10 krabben wij ons even achter de oren. Als de hele wereld schreeuwt om deze ijsjes, dan hebben ze het gewoon goed begrepen. Met de klassiekers van de ijszaak Monte Pelmo is dit misschien wel het ijs-adres bij uitstek. Inclusief terras pal op het populaire Beukenplein met middag- en avondzon. Onze favoriet? Limoncello en de Lemon Cheesecake!
 • IJsboefje Amsterdam ijsIJsboutique – Alleen al de grandioze combinatie van deze zaak garandeert een vermelding in deze Tip 10: ijs en ‘haute friture’. We werden verliefd op deze zaak dankzij het champagne-ijs en de kinderbueno-smaak (even los van de heerlijke snacks-op-niveau). En de huisgemaakte sgroppino’s. Ook om in halve liter-vorm af te halen (eat your heart out, Ben & Jerry’s). IJs, that is trouwens, niet de sgroppino… En sinds deze zomer niet alleen meer in Zuid te vinden, maar ook ‘gewoon’ hartje centrum. We love it…
 • Monte Pelmo – Onze verbastering op het welbekende spreekwoord: eerst het ijs van Monte Pelmo proeven, en dan sterven… Gelegen in hartje Jordaan en hofleverancier van menig ijssalon in Amsterdam, waaronder IJsboefje en Jan Pieter IJsje. Of zoals ze het zelf noemen: producent van ijs ‘met een ster’. En daar zijn we het mee eens, al was het maar om het ‘smurfen-ijs’: knalblauw ijs maar wel zonder de hyper-makende kleurstofjes. Ultieme tip voor mensen met (kleine of iets grotere) kinderen…
 • Jan Pieter IJsje – wat doe je als je als stelletje Amsterdamse jongens elkaar tegenkomt in de ijsmakerij van Monte Pelmo? Joh, dan open je ‘gewoon’ je eigen ijsco-zaak. En om eerlijk te zijn: daar hadden wij ze niet dankbaarder voor kunnen zijn! Met Monte Pelmo (deels) als leverancier voor hun ijsjes, zijn zij een van de grootste aanwinsten voor de Jan Pieter Heijestraat en omstreken. Tip? Once again dat smurfen-ijs (o.a. op basis van algen, dus geen kleurstoffen-tantrums on their behalf) en – onze favoriet – sinaasappel-koriander. Verfrissend, en voldoende culinair onderlegd om zelfs als breker tijdens een wat chiquer diner te serveren. Wij zijn fan!

IMG_7912

 • Pisa – Net als Venetië misschien wel een van de meest oude vertrouwde adresjes in Amsterdam. Gelegen vlak voor de RAI, in een ouderwetse kiosk. Houdt wel rekening met een flinke rij als je in het weekend op zomerse dagen hier een ijsje gaat halen: je bent waarschijnlijk niet de enige die dol is van het Pisa-ijs. Naast de officiele kiosk is Pisa sinds een jaar of twee ook te vinden midden in de Pijp, vlak om het hoekje van de Albert Cuyp-markt, schuin tegenover Cafe Schilders.
 • IJscuypje – Oudgediende op het kantoor van Catch, door zijn vestiging om de hoek van kantoor. Een van de ‘hippere’ zaken die ijs eten weer op de kaart heeft gezet in Amsterdam. Met een meer dan prima uitgebreid assortiment. Wij zijn vooral dol op de pistache en de yoghurt-variant.
 • IJscuypje AmsterdamVan der Linde Banketbakker – ijs maken is een vak apart. Een vak dat vaak – logischerwijze – hand in hand gaat met het patissiers-vak. En zo ook bij Van der Linde. Banketbakker aan de Nieuwendijk. Met – en dat is wel weer eens verfrissend in de hoeveelheid ijsjes waar we vandaag de dag bij de meeste zaken uit kunnen kiezen – maar een smaak. Roomijs. Want het is niet voor niets een banketbakker. Net als Holtkamp eigenlijk gewoon een begrip in Amsterdam. Oh ja, en je krijgt er ook gewoon nog eens echt waar voor je geld. Wat een bol….
 • De IJsmolen – Goede wijn behoeft geen krans. Goed ijs kennelijk ook niet. We kregen de IJsmolen uit Amsterdam Oost meerdere keren aanbevolen. Dus dan zal het zeker hartstikke goed zijn. Wij springen er zeker een keer voor op de fiets!
 • Jordino – Chocolade en ijs maken lijken hand in hand te gaan. Bij Jordino op de Haarlemmerdijk draaien ze er in ieder geval hun hand, en hun machines niet voor om. Een favoriet? Champagne sinaasappel, al is de vanille ook gewoon heel lekker. En – once again – voor de kinderen onder ons: ook hier viert het smurfen-ijs hoogtijdagen… (mede met dank aan die gezellige column in het Parool)
 • Venetië – De ijssalon midden in de Scheldestraat. Authentieker kun je het hier eigenlijk niet krijgen. Een zaak waar generatie na generatie al terug komt voor een bolletje, of bij voorkeur een traditionele ‘coupe’. En zo ook puur jeugdsentiment van Marianne, als zaak waar zij ooit haar eerste Amsterdamse ijsje geserveerd kreeg door haar oom.
 • Jan Pieter IJsje AmsterdamVan Soest Chocolatier – Van oorsprong chocolatier, maar van april tot en met september kun je op dit adres ook terecht voor authentiek Italiaans ijs. Inclusief een counter met van die heerlijk ouderwetse ronde ijsbakken, waar royaal uit ‘gescoopt’ wordt. En dagelijks ook nog eens geopend tot half 10! Tel uit je winst.
 • Tofani – een ijssalon verborgen midden tussen de drukte van het toerisme rondom de Nieuwmarkt. Tot op heden zelfs nog een onbekende voor de Catch-ers van vandaag. Maar volgens onze lezers dus het vermelden waard in deze tip 10. Waarvan akte! En kennelijk schijnt de koffie ook niet prima te zijn, maar dat terzijde.
 • Metropolitan Deli – Stond in 2013 ook al op de lijst van Catch, mede dankzij de ijs-workshop die Marianne volgde bij Kees Raat, proud owner. In ieder geval een naam van formaat in 020. Ook met regelmaat te vinden met de foodtruck op de welbekende festivals in en om Amsterdam, en online zelfs te bestellen. Want waarom zou je met de techniek van vandaag überhaupt nog je huis verlaten?
 • HEMA – Sorry. Soms kan een simpel softijsje al voldoende zijn om je gelukkig te maken. En laat – net als met zoveel simpele doch essentiele zaken des levens – de HEMA ook in dit geval uitkomst bieden. Inclusief keuze uit nootjes of disco-dip. Voor ons graag inclusief die kleurrijke discorakkers!

En voor iedereen die ook eens buiten de landsgrenzen van Amsterdam een ijsje wilt eten een speciale vermelding:

 • Multi-IJs Landsmeer – De tip voor alle Amsterdammers die inmiddels Amsterdam zijn uitgetrokken. Grote voordeel? Waarschijnlijk kunnen parkeren voor de deur, prima ijs en de perfecte gelegenheid om voor of na je ijsje meteen een lekkere duik te nemen bij het Twiske!

Ken jij nog een beter adres waar je eigenlijk je ijsje zou moeten halen? Stuur ons die gouden tips en wij gaan er sowieso achteraan voor je! Mail ons info@catch52.nl of laat het ons weten via Twitter of Facebook. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar! 

Hecht aan nummering van de lijst overigens geen waarde – we stellen de lijst op op basis van binnenkomst. Jouw tip op de nummer 1 positie? Gewoon wat sneller reageren op onze oproepen op Facebook!