De Tiplijst, daar is ‘ie weer! Een top 10-lijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen wij – hoe polderend niet-democratisch – gewoon welke tips de beste zijn. Of maken er gewoon een Tip-nog-wat van. Goede tips zijn immers goud waard. Wij zijn deze week in een sentimentele bui, en blikken terug op die mooie horecazaken waarvan we het stiekem eigenlijk best jammer vinden dat ze er niet meer zijn. Welcome on this short visit down memorylane…

Meer horen over deze bijzondere Tip 10? Wij vertellen er elke woensdag rond 11:45 uur meer over op Amsterdam FM. Luister hier het interview van deze week.

 • Vak Zuid – Gelukkig heeft Oud-Zuid allang weer een nieuwe speeltuin, maar het is toch echt allemaal begonnen bij Vak Zuid. Net dichtbij genoeg voor de Zuidas, nouveau riche rondom de Beethoven en ieder ander die voornamelijk op vrijdag wel zin had in een borrel en wat gezelschap. Alleen naar huis ging je hier in ieder geval niet.
 • Quartier Sud – Jarenlang de stabiele factor aan het Olympiaplein. Clubhuis van de Zuidas. En dat ze het niet hebben gered vinden we nog steeds heel erg jammer. Want het mocht dan wel de vaste stek zijn voor menig zakenlunch, de wijn smaakte er prima.
 • Bar Italia – Oké oké, ze bestaan technisch gezien nog wel in de vorm van Café de Paris, maar stiekem missen we Bar Italia wel een beetje. Want waar top je nu af na een etentje bij The Lobby? Bar Italia klonk lekker, en dat was het ook. Je moest een beetje door de toeristen heen kijken en je blik vooral richten op het leuke barpersoneel, maar je had – en hebt eigenlijk – hier altijd wel een prima avond.
 • Rouleau – Buurtkroeg op de hoek Amstelveenseweg/Vondelpark met lief no-nonsense personeel dat wist waar je voor kwam. Het niveau van de keuken lag ver boven het buurtkroegniveau. Wat wil je nog meer? Rouleau, jullie worden nog steeds gemist!
 • Tapa Feliz – We love Bar Carter, maar we verlangen ook echt wel een beetje terug naar Tapa Feliz. Het fijne terras, de heerlijke tapas, de gezellige sfeer, bij Tapa Feliz kwam de hele buurt samen. Vooral de lange zomeravonden op het terras waar geen einde aan leek te komen… En natuurlijk de gemarineerde manchego, die Marianne tot in den treure heeft geprobeerd na te maken.
 • The Mansion – De nachtclub was een tikke fout, maar een heerlijke plek waar we nog altijd met weemoed aan terugdenken. En natuurlijk Sucre. Peter Scholte mag dan nu de scepter zwaaien bij Mr. Porter, ooit maakte hij hier de heerlijke desserts waar je je vingers bij aflikte.
 • Vertigo – De bediening was er soms ronduit belabberd, het eten gewoon zelfs ranzig, de wijn zuur, de rij bij de WC’s altijd te lang, het terras altijd hysterisch druk, maar eerlijk is eerlijk, wie heeft er geen mooie herinneringen aan Vertigo? Vondelpark3 is een geweldige vervanger, maar those were the days…
 • Dansen bij Jansen – Welke Amsterdammer is er niet groot geworden? Maar liefst 35 jaar was Jansen het thuishonk voor studenten (oké en stiekem ook de wat ouder uitziende scholier), horecapersoneel en gewoon eigenlijk alle Amsterdammers. Zo’n plek waar je gewoon in je eentje naartoe ging en de avond van je leven had. Hier zijn ontelbare nieuwe vriendschappen en liefdes ontstaan. Ik heb me zelfs laten vertellen dat er inmiddels Jansen-huwelijken zijn en zelfs Jansen-baby’s!
 • Roxy De Roxy was meer dan een discotheek. Er werd al house gedraaid zonder dat ook maar iemand iets van house wist. Eigenlijk de grondleggers van het huidige Amsterdamse nachtleven, en wordt nog altijd gemist. Grondleggers van het huidige nachtleven. 
 • Richter – Het zag er eigenlijk niet uit: scheuren in de muur, gebarsten ramen en spiegels, maar het was toch echt één van de meest hippe clubs van de stad waar het licht echt niet vroeg uitging.
 • WerckAls je niet wist waar je heen moest, dan was het: Werck. Werck was eigenlijk gewoon altijd prima. Leuke muziek, lekkere drankjes, leuke mensen, precies de goede mix tussen local, toerist en provincie, gewoon altijd prima. Dus, waar moeten we nu heen?
 • Marcanti Een plek die altijd net even anders was dan de rest. Hier werd bijvoorbeeld niet alleen maar house gedraaid maar ook r&b. Dansen bij Marcanti, menig Amsterdammer heeft er mooie herinneringen aan. Het was een vrij abrupt einde, maar gelukkig is er nu de Marktkantine. En die heeft het stokje van Marcanti gewoon overgenomen, maar dan wel met een flinke make over.
 • Prins H – In het oude busstation bij de Amstelveenseweg kon je altijd heerlijk lunchen. Toch jammer dat ze niet meer bestaan, alleen al voor de prachtige locatie een lunch waard!
 • MazzoWe hebben wel weer een Mazzo, een versie waar je voornamelijk heerlijk kunt eten. Maar de oude Mazzo was natuurlijk wel episch. Dansen tot de zon opkomt.

En natuurlijk ook nog een speciale vermelding voor Blender, Seymour Likely, Cheers en Noodlanding. En wees niet bang, Noodlanding bestaat gewoon nog. Maar wat ons betreft een fantastisch Amsterdams icoon dat het gewoon nog steeds na al die jaren geweldig doet. Noodlanding is net als de zaken hierboven een begrip geworden in Amsterdam, maar in tegenstelling tot de zaken hierboven nog steeds still going strong. Chapeau!

Zijn we onverhoopt een grandioze ‘misser’ vergeten? Stuur ons die gouden tips en wij gaan er alsnog achteraan voor je! Mail ons info@catch52.nl of laat het ons weten via Twitter of Facebook. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar!