Voor een interview met Amsterdam FM maakte ik een Tip 10, met dit keer mijn favoriete hotspots van het moment als onderwerp. Van ‘opening soon’ tot ‘oude vetrouwde’. Dus deze keer stelde ik niet onze lezers, maar mijzelf eens de vraag: “waar vind ik momenteel de beste….?” En dit was vervolgens mijn antwoord. En wees niet bang: volgende week houden we gewoon weer vast aan onze normale werkwijze, en zijn onze lezers weer aan de beurt om ons te tippen. Want ja, ook wij zijn daar dol op!

Hecht verder geen waarde aan de nummering van de lijst. Het is immers geen waarde-oordeel. Maar slechts een tip. En daar is dan ook alles mee gezegd!

New in town

1.Kessens need I say more? Dé ontbijt- en lunchhotspot in town. Waar je terecht kunt voor huisgemaakte Zweedse Gravad Lax, maar ook Hollandse klassiekers als Huzarensalade. En voor de Holtkamp-kroket-klassiekers. Ook om mee naar huis te nemen trouwens, voor als je de Vijzelgracht te ver fietsen vindt.

2. Rijks sinds tijden niet zo lekker gegeten als hier. Met een zelfde soort concept als Ron’s Gastrobar, dus kleine gerechten op de kaart, vooral geschikt om te delen. Denk eten op sterrenniveau, maar dan tegen schappelijke prijzen, en inclusief knipoog naar de Hollandse Meesters die iets verderop hangen.

Rijks Boeren Goudse Opleg Custard Lunch

3. Fransvoorheen bekend als The Dutch, maar vanaf volgende week dus als Frans. En dat geldt voor zowel de naam, als voor de menukaart. Denk mooie charcuterie, crème brûlée met foie en kreeft.

4. Nevelhoog op mijn eigen to-do lijstje. Het nieuwe restaurant van chef Ricardo van Ede, aan de Westerdoksdijk, oftewel het oude Nevy. Met stoere, ambachtelijke gerechten, en waar ze alles zoveel mogelijk zelf maken, van chutneys tot terrines. Voor de 3- tot 7-gangen.

5. Guts & Gloryde afgelopen twee, drie jaar zijn er heel veel thema-restaurants opgedoken. Dus plekken waar je heen gaat voor enkel de hamburgers, of die juist alleen die kip. Bij Guts & Glory gaan ze dat net weer even anders doen: daar staat er elke maand een ander dier op de kaart. Dus niet 1 soort kippetje, maar keuze uit (bereidingen van) de polderhoen tot de Bresse-kip. To be opened soon. De verwachtingen zijn hoog gespannen in ieder geval.

Bestaande adressen

6. Lion Noirluxe gerechten, zoals kalfszwezerik , goede bediening en vooral een waanzinnige, noem het zelfs een ietwat zwoele sfeer. Ideaal als je uit wilt pakken voor Valentijnsdag, vooral als je een plek beneden weet te bemachtigen. Ook perfect voor cocktails aan de bar trouwens!

7. Spaghetteriavoor de snelle, betaalbare en lekkere hap tussendoor. Met keuze uit slechts een paar pasta’s, allemaal om je vingers bij af te likken. Zelfs perfect als je een eerste date hebt: is het niets, ben je zo weg. Is het wel wat, blijf dan vooral nahangen met een glas Sgroppino. En voor wie West of de Pijp te ver fietsen is: in Oost zijn net de deuren open gegaan van Eddy Spaghetti.

8. Sinnesinds dit jaar een michelinster, en ik moet zeggen dat dat volkomen terecht is. Geen stijve bediening, zoals we vroeger gewend waren van sterrenzaken, maar vlotte jonge mensen aan tafel met een goed verhaal, en vanuit de keuken waanzinnig lekker eten.

9. The Lobby – het restaurant van Hotel V, aan de Nes. Met denk ik wel de lekkerste Flammkuchen van de stad. Perfect voor lunch én diner, met precies niet teveel toeristen, ook al zit je midden in de stad, en bediening die zijn vak verstaat.

10. Le Hollandaisde klassieke Franse keuken op zijn best. Er zijn maar weinig restaurants die qua keuken en bediening zo’n constante kwaliteit weten te leveren. Hier moet je gewoon een keer geweest zijn.

Luister hier het volledige interview op Amsterdam FM.