De Tiplijst, daar is ‘ie weer! Een top 10-lijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen wij – hoe polderend niet-democratisch – gewoon welke tips de beste zijn. Of maken er gewoon een Tip-nog-wat van. Goede tips zijn immers goud waard. Iedere laatste woensdag van de maand blikken wij terug op de culinaire hotspots die de deuren openden in onze mooie stad: van hotelbar tot brunchspot, van restaurant tot bruine kroeg. En hele speciale foodie-winkels kunnen natuurlijk ook gewoon een plekje krijgen! En deze keer hebben we in plaats van een overzicht van de maand een overzicht van het jaar!

 • Staets – Jullie hebben ons volgens mij nog nooit zo massaal getipt op een nieuwkomer als op Staets. Misschien wel pop-up van het jaar te noemen. Wij aten er laatst nog het langzaam gegaard buikspek. Zo fantastisch lekker…
 • Teds – For some serious brunching. Want ja, als er één trend was in 2015 waar wij helemaal blij van werden is dat brunchen in Amsterdam eindelijk op de kaart staat. En dat kan bij Teds maar al te goed. Onze favoriet: eggs benedict op een croissantje.
 • Terpentijn – Frankrijk meets Azie. Twee van onze favoriete keukens dus dat was een match made in heaven. En niet alleen qua keuken waren we dit jaar zo blij met Terpentijn, met het feit dat er weer een mooie zaak op het Rokin geopend is zijn we minstens zo verheugd. Want waarom zou het Rokin alleen voor toeristen zijn? Je kunt je er als Amsterdammer ook weer laten zien, thanks to Terpentijn.
 • Boiboi – Thais, maar dan anders. Fris, vernieuwend, Thais 2.0 zeg maar. En oh boy, die monkeyballs en de home made chili saus. We dromen er nog over.
 • Café Panache – Wij waren vanaf het eerste moment fan. Want eerlijk is eerlijk, de Kinkerbuurt kon wel weer een hotspot gebruiken. Waar je gewoon schaamteloos kan zien en gezien mag worden. En ook nog eens heerlijk kunt eten en drinken. Die pitchers G&T mensen, die pitchers G&T…
BoiBoi

BoiBoi

 • Guts & Glory – Oh wat hebben we dit jaar genoten van Guts & Glory. Eerst van de kip, toen van de vis en nu mogen we aan de beef. De werkwijze past helemaal in die van 2015 (en die van 2016 als je het ons vraagt): no waste en dus gebruik je het dier van kop tot kont. Wij zijn nu alweer benieuwd waar ze in 2016 mee gaan beginnen.
 • Braai – Oh die zomer van 2015… We gingen massaal aan de ribs. Van Braai, wel te verstaan. Want geen zaak waar iedereen zo naar uitkeek als die BBQ bar aan het Vondelpark. En ze hebben niet teleurgesteld. De ribbetjes waren één van de besten die we proefden dit jaar.
 • Ron Gastrobar Oriental – Dit jaar vierde de Aziatische keuken hoogtij in de stad. Streetfood, kleine gerechtjes, uit alle Oosterse hoeken. En we zijn blij dat ook Ron in deze trend stapte. Want zijn Oriental Gastrobar is een welkome toevoeging. Voor alleen al de dim sum een bezoekje waard. Om je vingers bij af te likken!
 • Restaurant C – 2015 is ook het jaar dat Baut de deuren sloot aan de Wibautstraat, weer opende in de vorm van Baut Zuid, en gewoon weer doorging op de Wibaut met C. En wees niet bang, C blijft gewoon. Verrassende smaken, fantastisch interieur, wij hadden er een topavond.
 • Kaagman & Kortekaas – Geen zaak waar wij zo vaak op getipt zijn als Kaagman & Kortekaas. Nog voor de opening, en net daarna, had de stad het eigenlijk maar over één ding en dat was deze zaak. En dan niet omdat het de meest nieuwe en hippe hotspot in town was, maar gewoon, omdat het eten er fantastisch geweldig goed is.
Ron Gastrobar Oriental

Ron Gastrobar Oriental

 • MOS Amsterdam – Aangekondigd als de grootste belofte van 2015. Nog niet heel lang open, maar ze zijn hard op weg om die belofte waar te maken. Op culinair niveau, maar zeker ook qua ligging en uitstraling. Alleen al dat uitzicht over het IJ…
 • Happyhappyjoyjoy – Toe aan een goede dosis happiness? Dit is je place to be. We hebben lang moeten wachten, maar wat werd het beloond. Azie in al zijn gekheid.
 • Mr. Porter – Dit jaar genoten we massaal van vlees. De visrestaurants mogen dan hoogtij vieren, ook de vleesrestaurants posten als paddestoelen uit de Amsterdamse grond dit jaar. Maar dan wel een goed stuk vlees. Waarvan je weet waar het vandaan komt, en op een goede manier bereid. Dat zit bij Mr. Porter wel goed. En wist je dat je er ook heerlijk kunt ontbijten?
 • Apt. – What’s not to like? Wat ons betreft één van de beste aanwinsten dit jaar op cocktailgebied. Geen standaard cocktails, maar aparte combinaties samengesteld door niemand minder dan beste bartender van Amsterdam en omstreken Tess Posthumus. Tel daarbij op een hele fijne sfeer, goede bediening, mooie setting en mooie mensen en we hebben een perfecte nieuwe plek erbij voor drinks before going out.
 • The French Connection – Naast alle experimentele en exotische keukens zijn we ook gewoon heel blij dat er weer een Frans restaurant bij is gekomen dit jaar. Je vindt hier alle klassiekers op de kaart, maar dan in tapas vorm. Magnifique!
Venus & Adonis

Venus & Adonis

 • Choux – 2015 kenmerkte zich vooral door gezond eten. Maar dan niet met z’n allen aan de gojibessen en havermout maar gewoon door met goede, verse en lokale producten te werken. En af en toe wat minder vlees erbij te doen. En de mannen van Choux hebben dat als geen ander begrepen. Na pop up Foyer en Repere is Choux here to stay. En daar zijn we blij mee.
 • Venus & Adonis – Heerlijke zaak. Je moet alleen wel van vlees houden. Onze tip: de surf & turf. Inclusief heerlijke wijnen. Perfect voor een date, als je het ons vraagt.
 • Morgan & Mees – Nieuwkomer? Het lijkt wel alsof Morgan & Mees er altijd al geweest is. En dan doe je iets goed. Een boutique hotel, inclusief geweldig restaurant. Voor ontbijtjes, brunches, lunches, uitgebreide diners of alleen een borrel. Morgan & Mees is een beetje ons nieuwe clubhuis, en we kunnen nu al niet meer zonder.
 • Hendrix – In het voorjaar was daar opeens Hendrix. For soul, fingerfood and drinks. Want daar kregen we dit jaar niet genoeg van: drankjes. In alle soorten en maten. Limonade, cocktails, biertjes, wijn, als het maar geen dertien in een dozijn is. En bij Hendrix zit je wel goed. Alle drankjes hebben een persoonlijk verhaal, en worden met liefde voor je gemaakt.
Teds

Teds

 • The Roastroom – We zeiden het al, vlees was hot dit jaar. Van dezelfde eigenaren als Visaandeschelde, en dan weet je dat het wel goed zal zitten. En niet alleen voor het fantastisch heerlijke vlees, maar ook niet onbelangrijk: de desserts zijn goddelijk. De chocolademousse blijf ons nog lang bij…
 • The Duchess – De Dam heeft een enorme transformatie doorgemaakt dit jaar. Met Hotel W, Mr. Porter, en ook The Duchess kun je je als Amsterdammer echt wel weer laten zien in dit stukje van de stad. Je moet wel van een tikkeltje over the top houden, en een gevulde portemonnee meenemen, maar eerlijk is eerlijk: een etentje hier zal je niet zo snel vergeten.
 • Eetbar Wilde Zwijnen – Dit jaar was shared dining nog steeds het credo. En bij het kleine zusje van Wilde Zwijnen kun je dit maar al te goed. Aan de eetbar deel je kleine Spaanse, Italiaanse en Franse gerechtjes. En wil je na afloop eigenlijk al heel snel weer terug.

Ken jij nog een culinaire hotspot die binnenkort de deuren opent? Of zijn we er misschien eentje vergeten? Stuur ons die gouden tips en wij gaan er alsnog achteraan voor je! Mail ons info@catch52.nl of laat het ons weten via Twitter of Facebook. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar! 

Hecht aan nummering van de lijst overigens geen waarde – we stellen de lijst op op basis van binnenkomst. Jouw tip op de nummer 1 positie? Gewoon wat sneller reageren op onze oproepen op Facebook!