De Tiplijst, daar is ‘ie weer! Een top 10-lijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen wij – hoe polderend niet-democratisch – gewoon welke tips de beste zijn. Of maken er gewoon een Tip-nog-wat van. Goede tips zijn immers goud waard. In 2014 hebben wij er al een keer eentje samengesteld: de lijst met adressen waarje gewoonweg heen moet als je van oesters houdt. Maar met alle wisselingen in de stad leek het ons de perfecte aanleiding om het gewoon nog eens dunnetjes over te doen. Soms moet je een reden voor jezelf creeren om er gewoon weer eens langs te kunnen, nietwaar?!

Meer horen over deze Tip 10? Wij vertellen er elke woensdag rond 11:45 uur meer over op Amsterdam FM. Luister hier het interview van deze week.

 • The Seafood Bar – Wij zijn verkocht! De keuze is er reuze, en de kennis van het personeel (vraag om een opfriscursus door sommelier Robbert-Jan) van niveau’tje fabuleuze. Hier moet je hoe dan ook een keer geweest zijn! En terugkomen. Onze favoriet: de Tara en de Tsarskaya.
 • Brut de Mer – Die ronding in de bar met die grote oestermanden schreeuwt schreeuwt gewoon om oesterliefhebbers! En met standaard een uitgebreide collectie aan soorten en maten, en oestermannen die ook nog eens bulls-eye de perfecte oester voor jou kunnen uitzoeken… tja, tel uit je winst.
 • Stork – Zon, uitzicht op het IJ, een pittoreske overtocht met het pontje, industrieel-chique met wit linnen, attente bediening, heerlijke wijn, lange tafels met vrienden, en grote schalen met oesters (vooral de Fine de Speciale van David Hervé)… wij weten waar wij onze zomerse zondagmiddagen voortaan gaan doorbrengen.

Stork Amsterdam

Stork Amsterdam oesters

 • VisaandeSchelde – Al zeventien jaar een begrip in Amsterdam, en wij begrijpen waarom. Zowel de oesterproeverij met de vijf verschillende soorten als de twee warme bereidingen van oester (met beurre noisette!) zijn gewoonweg top. Hulde voor deze zaak; wij tekenen voor minimaal 17 jaar bij!
 • The Harbour Club Kitchen – Tja, wij kunnen er niets anders van maken: van vis hebben ze hier toch echt het een en ander begrepen, en dat geldt ook meteen voor hun oesters. Trek die zon maar uit de kast, want deze waterkant is een perfect adres voor een oesterfeestje!
 • Fa. Tel – De ‘place to be’ als het gaat om take-out voor je eigen huis-oester-momentje. Alsof je in een ware visafslag staat omringd door de lekkerste ‘catch of the day’, en dat allemaal half op straat om de hoek van de Nieuwmarkt. Geen zin in de drukte van de binnenstad? Ga dan linea recta naar de Seafood Market, de nieuwste (onder meer) take-out sensatie van de stad.

VisaandeSchelde Amsterdam oesters

VisaandeSchelde Amsterdam oesters

 • Hoofdstad Brasserie – Vorig jaar leek er wel een hoos aan Happy Oyster Hours te ontstaan in Amsterdam, maar wij hebben er een duidelijke favoriet aan overgehouden: de Hoofdstad Brasserie. Oesters eten doe je namelijk op stand, en dan ga je natuurlijk naar een van de iconische plekken in de stad: Hotel de l’Europe!
 • Goldfinch Brasserie – Zin in een vleugje chique-de-friemel naast je oester? De brasserie van het Waldorf Astoria serveert ze namelijk ook. Kwaliteit verzekerd, en zo nu en dan wil het omgevingsoog gewoon ook wat. Staat hoog op ons to-do-lijstje in ieder geval.
 • A-Fusion – Stonden voorheen de oesters van Nam Kee vooral op de kaart als het ging om de Zeedijk, vandaag de dag is dat A-Fusion, met hun ‘aziatische highlights’. Favoriet: de variant met gember. Stond ook al in onze vorige tip 10.
 • East57 – Verstopt aan de rand van Oost, maar zeker een adresje om in gedachten te houden, al was het maar voor het oester happy hour iedere vrijdag! Oftewel: een plek om in gedachten te houden als je toevallig in de buurt bent.
 • Bistrot Neuf – Wat is een bistrot zonder oesters? Inderdaad. En zeg je bistrot, dan zeggen wij Neuf. Helemaal niets meer aan doen verder.

Sea Food Bar Amsterdam

 • Restaurant Flo – Was een van de eerste adressen in Amsterdam waar je terecht kon voor een oesterproeverij. Dus ‘do as the French’ en bestel een grote schaal bij je apéro!
 • The Duchess – Wie zegt dat oesters altijd ‘puur’ moeten? Bij The Duchess maken ze er gewoon een Bloody Mary-versie van. Waarom ook niet?!
 • Bos & Lobster – Bij deze ‘new kid in town’ kun je niet alleen terecht voor kreeft ‘BoLo-style’, maar dus ook voor oesters. Heel veel oesters. Tot diep in de nacht. Aan de bar. We like!
 • Het Pompstation – De locatie zelf is natuurlijk al een plaatje, maar wij keren onze fiets linea recta om bij de gedachte aan een zwoele zomeravond, het beschutte terras achter dit prachtige pand, en een schaaltje oesters erbij. Hallo datenight! (Al kun je voor ditzelfde recept natuurlijk ook altijd voor terecht bij de Lion Noir. Blijft genieten…)
 • New King – Weer zo’n begrip dat maar terug blijft komen. Een oesterlijstje zou namelijk niet compleet zijn zonder oesters met een Chinese twist. De gestoomde variant van New King is wat dat betreft een must-try.

Speciale uitsmijter, dat wil zeggen niet op de Amsterdamse kaart, maar wel een aanrader om een keer naartoe te gaan of voor als je toch in de buurt bent:

 • Flang in de Pan (Terschelling) – Staat niet op onze Amsterdamse kaart, maar als een zaak dan alsnog meerdere keren getipt wordt, dan krijgt ‘ie van ons gewoon een eervolle vermelding! Een kookstudio die workshops en tochten organiseert om zelf oesters te gaan plukken, rapen, wildvangen… dit willen wij ook!

>>> Deze oester-tip 10 vergelijken met onze 1.0-versie? Die vind je hier!

Hebben we een oesterman of -vrouw over het hoofd gezien? Stuur ons die tip door en wij gaan er alsnog achteraan voor je! Mail ons info@catch52.nl of laat het ons weten via Twitter of Facebook. Of op Instagram natuurlijk, via @Catch52_020. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar!