De Tiplijst, daar is ‘ie weer! Een top 10-lijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen wij – hoe polderend niet-democratisch – gewoon welke tips de beste zijn. Of maken er gewoon een Tip-nog-wat van. Goede tips zijn immers goud waard. En omdat iedereen er wel eens mee te maken krijgt, vroegen we dit keer naar de hotspots als je gaat daten. Of het nou om de eerste, de tweede of de honderdste date gaat, om je potentiële liefde of om het verrassen van die bestaande liefde van je leven met een ouderwetse datenight: iedereen kan zo af en toe wel een hotspot gebruiken voor een flinke dosis romantiek.

Meer horen over de Tip 10? Wij vertellen er elke woensdag rond 11:45 uur meer over op Amsterdam FMLuister hier het interview van deze week.

e14af2f31ab777602ff594bddb4dcb781. Spaghetteria Pastabar – Voor een typisch gevalletje first date. Is het niets, dan sta je dankzij de soepele bediening (dames, altijd fijn om achter de hand te hebben) zo weer buiten inclusief gevulde maag (pasta = onovertroffen heerlijk!). En is het wel wat, blijf dan vooral hangen en laat die Scroppino’s maar aanrukken. Best in town!

2. Cafe Panache – Kersverse zaak die het uitermate goed doet bij kersverse liefde. Voor een uitgebreid diner als het om je bestaande liefde gaat, of voor een drankje aan de bar bij een eerste kennismaking. Of vice versa. Of beiden. En ja, die cocktail-pitchers zijn ook prima met z’n tweeën te legen. Barbites erbij, en klaar is Kees. Valt die date nou alsnog tegen? Grote kans dat je er zo een nieuwe barbite opduikelt!

3. Lion Noir – Alleen al het interieur is sexy as hell. Tel daarbij op een soepele bediening, een voortreffelijke kaart (en dito eten op je bord), en je date kan niet meer stuk. Inclusief bar om de succesvolle date mee af te toppen. Marianne’s tip voor alle mannen: probeer een tafeltje beneden te reserveren, in een van de loveseats. Trust us: nooit eerder bevestigde je zo simpel je reputatie als onbetwiste romanticus…

4. La Vallade – Frankrijk staat voor veel mensen nog altijd gelijk aan romantiek. Bij La Vallade aan de Ringdijk waan je je met je geliefde even in een heuse bistro in het Franse land. Knus, warm, gezellig, volledig jezelf kunnen zijn en dus de focus houden op dat wat echt belangrijk is. Diegene tegenover je.

5. Bistrot Neuf – Wederom hebben we met Bistrot Neuf de Franse slag te pakken. Ze omschrijven zichzelf als een plek ‘die het midden houdt tussen een restaurant en een kroeg’. Wij vinden dat ze zichzelf daarmee volledig te kort doen, en noemen het gewoon een topzaak. Reserveer een van de hoge tafels voor een romantisch moment ‘a deux’. Beiden toevallig een carnivoor? De cote du boeuf is een aanrader.

Catch-Coffee-Bru6. Cafe-restaurant De Liefde – What’s in a name? Als je hier die ‘love of your life’ niet weet te strikken, dan weten wij het ook niet meer. Dankzij de ligging in het Bilderdijkplantsoen de ideale bestemming voor een van de zwoele zomerse avonden die gegarandeerd nog komen gaat. Het is net alsof de rest van de stad ineens niet meer lijkt te bestaan. En anders kun je altijd nog aftoppen met een drankje bij Hendrix.

7. Hugo’s Bar & Kitchen – Onder intimi beter bekend als Hugo the Great. En daar zijn we het eigenlijk gewoon mee eens. De perfecte plek ook om met je geliefde op de zondagmiddag eens naar toe te slenteren voor ’the day after’: oesters slurpen voor 1 euro. Ook als die geliefde al een paar jaar mee gaat. Wedden dat die romantiek ineens weer opbloeit?

8. A la Ferme – Een eenvoudige pijpenla, midden in De Pijp. Waar alles draait – wederom – om de Franse keuken. Zeker ook een aanrader voor de gevestigde relatie. Bij A la Ferme wordt alles ambachtelijk gemaakt, van het brood bij je maaltijd tot aan het koffiegarnituur aan toe. Lekker!

9. Cafe Pastis – Zin om je even terug te trekken uit al het populaire horecageweld? Breng dan eens een bezoekje aan Pastis, aan de 1e Constantijn Huygensstraat. De ideale plek om samen gewoon even een drankje te drinken. Vergeet bij lekkere trek vooral niet om een voor de plateaus voor twee te bestellen. Meer heb je eigenlijk niet nodig.

10. Stork – Ja, ook aan de andere kant van het IJ kun je terecht voor een flinke dosis romantiek. Helemaal als je ook nog enigzins fan bent van een serieuze portie fruits de mer. En oesters. Op een mooie dag een beetje hangen langs de waterkant, en die date gaat van een leien dakje. Want hoe leuk is oesters snoepen met z’n tweetjes…

>>> En omdat tien ultieme date-adressen eigenlijk veel en veel te weinig zijn, hebben we nog zeven adresjes met een speciale vermelding:

11. Finch – Voor al die Tinder- en InnerCircle-fanaten outthere. Midden in de Jordaan. Niets meer aan doen, niets meer aan laten. Met Finch zit je zelfs voor je zoveelste internetdate prima qua locatie.

12. Eetbar Wilde Zwijnen – Het kleine broertje/zusje van een van onze favorieten uit Oost, maar dan vooral gericht op het social sharing = caring-principe van de gastrobar vandaag de dag. Denk kleine gerechten, ideaal om te delen. En net als bij de Spaghetteria geldt ook hier: is het niets? Dan ben je zo weg. Is het heel wat? Gewoon blijven bestellen.

Bosch13. Cafe Oslo – Een bekende spot voor veel daters, en vooral perfect voor een eerste date. Niet de hotspot van het moment, dus de kans is wat kleiner dat je je hele vriendengroep tegenkomt. Maar wel een plek met smoel. Prima voor een drankje, maar ook prima om een hapje te eten.

14. Razmataz – Voor een snelle bite of een drankje aan de bar, of om gewoon, zoals het hoort, de tijd te nemen om met z’n tweeën te tafelen. Met ook hier in de weekenden voldoende aandacht voor het wegtikken van een oestertje, tijdens de Zilte Zondag. Of, in geval van een lichte kater, de Eggstravaganza Brunch op zondag in het pop-up-gedeelte ernaast, Ensuite. Breek de dag, tik een eitje, mensen.

15. Momo’s – Een oudgediende in het rijtje, maar dat moet ook gewoon kunnen. Bij Momo’s weet je namelijk een ding zeker: dat je zowel aan de bar als aan tafel terecht kunt, en dat het er zelfs op de dins- en woensdagen voldoende gevuld is met andere mensen. Zodat er of nog voldoende te kijken is, of zodat je je even volledig kunt onttrekken aan de rest van de wereld. En die sushi: ja, die blijft gewoon Momolicious!

16. Coffee Bru – Omdat de agenda’s het niet altijd toelaten om in de weekend- of avonduurtjes af te spreken. En dan is een kop koffie overdag, maar vooral voor het werk eigenlijk ook best een prima optie. Al helemaal als je elkaar al wat langer kent. Nothing beats het delen van een croissantje ‘over cappuccino’. En al helemaal niet bij Bru.

17. Het Bosch – Waterfront – Ver weggestopt achter de glazen schoen van ING, maar een van de onontdekte pareltjes van deze stad. Alleen geopend in het weekend, en vooral aan te raden bij mooi weer. Of liever gezegd: zeker bij mooi weer! Wees er op tijd bij, en verover met een plek op een van de loungebanken langs de steiger bij De Nieuwe Meer meteen het hart van je geliefde. First date-materiaal? Als je lef hebt. Voor een ongedwongen moment met je grote liefde? Zeer zeker.

Voor volgende week zijn we op zoek naar de lekkerste frites van de stad. Als bijgerecht, als hoofdgerecht, dikke, dunne, het maakt ons niet uit. Als ze maar goudgeel, knapperig en lekker zijn! Huisgemaakt is in dit geval meestal een pre… Dus: wie heeft voor ons de gouden tip? Mail het ons: info@catch52.nl of laat het ons weten via Twitter of Facebook. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar! 

Hecht aan nummering van de lijst overigens geen waarde – we stellen de lijst op op basis van binnenkomst. Jouw tip op de nummer 1 positie? Gewoon wat sneller reageren op onze oproepen op Facebook!