Tip 10 terras met avondzon

De Tiplijst, daar is ‘ie weer! Een top 10-lijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen wij – hoe polderend niet-democratisch – gewoon welke tips de beste zijn. Of maken er gewoon een Tip-nog-wat van. Goede tips zijn immers goud waard. En deze week staat natuurlijk in het teken van: avondzon op je snoet! En de beste terrassen waar je die kunt krijgen. En dat zijn er stiekem veel meer dan wij ooit hadden durven dromen. Tijd voor zomer in de stad!

Meer horen over de Tip 10? Wij vertellen er elke woensdag rond 11:45 uur meer over op Amsterdam FM. Luister hier het interview van deze week.

Café de Ceuvel – Als ik sneuvel, dan bij de Ceuvel? Stadse vrijhaven waar het gewoonweg heerlijk toeven is. Alles aan de Ceuvel, ademt zinderende zomerblijheid, en zo wordt het leven hier ook gevierd. Veroverde niet voor niets ook al een plekje op onze Tip 10 Stadsstranden. Some have it all…

The Harbour Club Kitchen – Want zoals Marianne al schreef: you’ve got to hand it to them: qua terras en ligging hebben ze het hier gewoon begrepen. En als het eten net zo heerlijk was als tijdens de pre-openingsnight waar wij bij waren, boek dan maar zo’n kuipje op de vlonders aan het water. Liever een wat wijdser uitzicht over het water? Dan kun je natuurlijk ook altijd naar The Harbour Club in Oost.

AvondzonCafé het Zonnetje – Om te kunnen genieten van de avondzon heb je niet altijd pracht en praal nodig. Soms is alleen een terras al voldoende om een lach op je porem te krijgen. Zet wat authentieke buurtbewoners aan een tafel naast je, en je kunt hier de avond van je leven hebben.

Palladium – Je zou het misschien niet denken, maar ook op het Leidseplein kun je terecht voor een dosis zon op de bol in de avond. Niet alleen bij Palladium, maar hier is het eten eigenlijk ook nog eens verbazingwekkend goed. En krijg je ook nog eens een lekkere dosis entertainment in de vorm van wellicht iets te gebruind medemens met iets teveel knoopjes open.

Marathonweg – Ook midden in Zuid kun je die laatste zonnestralen van de dag gewoon mee pakken. Aan de Marathonweg, en dan bedoelen we die horecazaak, niet de straat zelf (al zit je op het terras van Kiebert ertegenover ook best prima trouwens). Naast de zon ook nog eens vooral heerlijk eten, dus de ideale stek als je op zoek bent naar meer dan alleen een borrellocatie.

Westergasterras – Voor een goede portie avondzon en gezelligheid. Vergeet dan vooral niet die lamsburger te bestellen, volgens onze lezers ook één van de beste plekken in de stad waar je je tanden in een goed stuk vlees kunt zetten. En op die mooie zomeravonden doen we dat maar al te graag! Favoriet? De lamsburger!

De Ysbreeker – Een oude vertrouwde aan de Weesperzijde. Het terras grootser dan groots en altijd wel met een plekje. De bediening zou soms net wat actiever mogen rondkijken als je het ons vraagt, maar qua menukaart hebben wij geen klagen. Hallo bistro-klassiekers!

PalladiumTer Brugge – Het meest nostalgische terras wat Marianne betreft. Typisch gevalletje bruine kroeg, met inderdaad een terras waar je avondzon-technisch ‘U’ tegen zegt. Geen opsmeukerige hoogstandjes, what you see is what you get. Witbiertje, bittergarnituurtje, klaar.

Stork Amsterdam – Ja daar is ie weer! We kunnen eigenlijk niet anders zeggen dan dat deze zaak gewoon de perfecte ligging én perfecte invulling heeft om een heerlijke zomeravond door te brengen. Bring on those platters of fruits de mers!!

Hesp – Sommige wijn behoeft geen krans, sommige terrassen ook niet. Bij Hesp zit je gewoon goed. Van einde ochtend tot laat in de avond is hier geen wolkje aan de lucht. Verwacht hier geen haut cuisine of hipperige bende. Bij Hesp doe je maar gewoon (denk koud biertje, glas wijn en eventueel wat ‘barfruit’), en is dat gewoon meer dan ontzettend goed.

De Gouden Reael – Pareltje op Prinseneiland, als je het ons vraagt. Dankzij de nieuwe eigenaren kun je hier niet alleen uitgebreid genieten van het heerlijke terras, maar is het vooral ook een aanrader om hier je tanden in een van de gerechten op de menukaart of de heerlijke haantjes van de rotisserie te zetten. En ook wel eens verfrissend: misschien wel het liefste personeel van de stad.

Pllek – Een hele dikke vette ‘ja ja ja, gaan gaan gaan’ als je het ons vraagt. Waar een stukje creatief industrieel meets de zonsondergang met uitzicht op de stad Amsterdam. Begin je bezoek aan Pllek zo vroeg als je wilt en schuif vanaf diezelfde plek langzaam de ontspannen avondmodus in.

THT – De naam van deze zaak staat wat ons betreft voor ’tenminste houdbaar tot de zon ondergaat’, (and beyond). De kantine van het oude Shellgebouw is niet alleen een topstek voor een lunch, maar staat wat ons betreft ook op de kaart voor ‘een borrel en verder’ in de avondzon. Uitzicht op de mooiste stad van de wereld, niets meer aan doen.

Stek – Dankzij de langere openingstijden die Stek alweer een tijdje hanteert, is deze zaak met hun best riante terras aan de Wibautstraat letterlijk een prima stek voor het avondzonnetje. Zeker nu BAUT deze avenue verlaten heeft. Nogmaals: probeer die steak tartare! Al zijn de kleine pizza’tjes ook echt een prima versnapering bij je vino of hefeweisse.

Edel – Natuurlijk hoort Edel in dit rijtje thuis. Edel = avondzon. Op die perfecte plek op dat perfecte hoekje aan het water blijft het nog lang warm en onrustig…

Van de BuurtFoto: Website Van de Buurt, Jan Bartelsman

Sound Garden – Misschien wel een beetje op het onbekende hoekje van de Marnixstraat, maar stap er eens binnen! Je hebt hier namelijk een perfect verborgen terras aan het water, waar je tot in de late uurtjes de zon kunt meepakken.

Jack Dish – Vers van de pers: Amsterdam Zuid heeft er een nieuwe stek bij: Jack Dish. Wij zijn zelf nog niet in de gelegenheid geweest om alvast te gaan kijken, maar kennelijk heeft deze nieuwe zaak aan het Stadionplein in ieder geval een grote pré: avondzon!

Van de Buurt – Niet alleen avondzon, maar all day zon! Op dit fijne terras begin je ’s ochtends op het terras aan de straatkant gewoon met een kopje koffie en een ontbijtje, en kun je eindigen op het terras aan de waterkant met een Amsterdams (wit)biertje. Zon tot die ondergaat. Perfect om nog even die laatste zonnestralen mee te pakken na een lange werkdag!

Vondelpark 3 – Dé zomerhit van 2014 en ook dit jaar mateloos populair. Want waar pak je nou beter die laatste zonnestralen mee dan in het Vondelpark? Het Vondelpark waar langzaam de zon onder gaat blijft toch magisch…

Buurtcafe l’Affiche – een authentiek cafe in Oud-West, waar je niet alleen van het zonnetje kunt genieten, maar ook nog eens die enige, ecthe onvervalste authentieke Amsterdamse sfeer. Prachtig terras, dus doe ons maar zo’n witbiertje!

Pacific Parc – Natuurlijk mag het Westergasterrein niet ontbreken, want op zo’n uitgestrekt gebied in de stad moet het mogelijk zijn om wat stralen avondzon te pakken. Met het enorme terras aan de juiste kant van het gebouw is Pacific Parc daarvoor een uitgelezen plek als je op zoek bent naar niets bijzonder fancy’s. Kleine kanttekening van onze kant: de wijnkaart zou wel een klein boostje mogen krijgen. Pacific Parc ‘not completely your cup of tea’? Dan is Mossel & Gin wat ons betreft natuurlijk een geweldig alternatief!

>>> En natuurlijk hebben we stiekem nog een uitsmijter. Inclusief een terras met avondzon. Braai. Oftewel de enige, echte ‘Freddy’s’ (House of Cards – red.) van Amsterdam. Wij zijn nu al verkocht…

Zijn we onverhoopt een terras met perfecte avondzon-ligging vergeten? Stuur ons die gouden tips en wij gaan er alsnog achteraan voor je! Mail ons info@catch52.nl of laat het ons weten via Twitter of Facebook. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar! 

Hecht aan nummering van de lijst overigens geen waarde – we stellen de lijst op op basis van binnenkomst. Jouw tip op de nummer 1 positie? Gewoon wat sneller reageren op onze oproepen op Facebook!