De Tiplijst, daar is ‘ie weer! Een top 10-lijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen wij – hoe polderend niet-democratisch – gewoon welke tips de beste zijn. Of maken er gewoon een Tip-nog-wat van. Goede tips zijn immers goud waard. En omdat we allemaal snakken naar de lente hebben we deze week samen met jullie maar eens onze favoriete voorjaarsterrassen op een rij gezet. Let the sun shine!

Meer horen over deze bijzondere Tip 10? Wij vertellen er elke woensdag rond 11:45 uur meer over op Amsterdam FM. Luister hier het interview van deze week.

 • Pllek – Omdat we gewoon stiekem een beetje verliefd zijn op deze heerlijke plek in Noord. Zodra er maar een beetje zon is, voelt het hier alsof je hartje zomer en volop op vakantie bent.
 • Louie Louie – Maar ook in Oost zijn ‘De Wijzen’ lekker bezig! Terwijl wij Bar Bukowski al heerlijk vonden zitten, tippen onze lezers de nieuwste telg in de familie. Next stop: Louie Louie! Terras onverhoopt vol? Dan kun je altijd nog je heil zoeken bij De Biertuin of Café Kuijper.
 • Gerard Douplein – Bij uitzondering noemen we hier niet één zaak maar gewoon eens het hele plein. Want of je nou bij Mash, De Wasserette of Brut de Mer zit, genieten doe je hier sowieso. De lentekriebels kun je nergens anders in de stad zo goed zien als in het hart van de Pijp wat uit zijn winterslaap komt. En natuurlijk niet te vergeten: Het Paardje en De Wijnbar. En vraag bij laatstgenoemde dan vooral naar die ‘slobber’-rosé van Domaine Ott!
 • The Harbour Club Kitchen – En vooruit, ook The Harbour Club Café. En mocht je geen fan zijn van het toch wel typische publiek dat zich hier doorgaans laat zien, geloof ons, daar kun je heel makkelijk overheen kijken. Kwestie van gewoon in zo’n kuipje aan het water gaan zitten, glaasje bubbels en een plankje sushi bestellen. Kijkend naar de voorbij varende bootjes is het leven namelijk niet veel mooier.
 • Thirty5ive – Heerlijke wijn, heerlijke barbites, heerlijk terras. Serieus, je wilt hiervoor wel naar Oost fietsen. Geen plek meer? Dan schuif je gewoon aan bij Wilde Zwijnen op hetzelfde plein. Ook lekker.
 • De l’Europe – Wij zijn al fan van Hoofdstad Brasserie (de wijnen!!) en Chicks & Coqs (de kip!!), maar het terras aan het water mag je ook zeker niet vergeten. Locatie, locatie, locatie. Beter kan bijna niet.
 • Frits – Je mag weer gezien worden op het Mercatorplein. Bij Frits, wel te verstaan. Want hier komen allang niet alleen buurtbewoners meer, ook de rest van de stad heeft deze fijne stek ontdekt. Koud biertje, malse burger, zonnetje op je bol, niets meer aan doen.
 • Club Koffie – Hoe lekker dat eerste koude biertje of wijntje in de lentezon ook kan zijn, we genieten ook nog steeds van dat eerste kopje koffie in de zon. En laat je nou bij Club Koffie daar helemaal voor aan het juiste adres zijn. En while you’re at it, bestel dan ook gelijk even één van hun heerlijke club sandwiches. Veel beter wordt een mooie lenteochtend niet!
 • Wester wijnfabriek – Sinds eind open, en we verlangden er zo naar: het terras van Westerwijnfabriek. Een beetje vakantiegevoel in het Westerpark, met een lekker glas wijn genieten van de lente. Geen wijnliefhebber? Aan de overkant bij Brouwerij Troost is het ook prima toeven in de zon, met een biertje natuurlijk!
 • De Waterkant – What can we say? Dit is en blijft een topper. Never change a winning team. De Waterkant prijkte vorig jaar al op ons lijssie, en ook nu is zijn ze gewoon weer van de partij. Welverdiend! Het liefste met de voetjes over de kade, koud parbo biertje in je hand, tropische deuntjes op de achtergrond, wij hebben nu al zin in de zomer!

Voorjaarsterras Gouden Reaal

 • Hemelse Modder – Voor een terras? Jazeker. Wij ontdekten laatst het best bewaarde geheim van deze alltime classic: een geweldige binnentuin met terras. Waar je dus gewoon tussen 18.00 en 20.00 uur van de zon kunt genieten. En van hemelse modder!
 • Café Penris – Voor alle Amsterdammers out there: dit is je ontdekking van het jaar. Was voorheen Ondersteboven, nu staat er een jonge nieuwe eigenaar aan het roer die er een geniale kroeg van heeft gemaakt zonder het oude karakter te verliezen. Buurtkroeg pur sang, inclusief Amsterdamse penoze. Als je van een tikkie ongepolijst houdt dan is dit je place to be. En die zon mensen, die zon. Niets mooiers dan de voorjaarszon in het hart van de Jordaan op de Westerstraat. Aan de voet van de Wester… Amsterdamser wordt het niet.
 • Gustafson – Sinds vorig jaar september opende deze topplek op het Westergasterrein de deuren. Ze blijven precies een jaar open, dus je kunt alleen deze lente hier op het terras genieten. En mocht je ’s avonds niet meer zijn weg te slaan, blijf dan vooral ook lekker slapen. Gustafson is niet voor niets een hotel. bar restaurant terras.
 • Coffee Bru – Koffielovers zitten hier sowieso goed, en als de lente zich aandient al helemaal. Want op dit fijne terras met een lekkere espresso of cappuccino is het toch wel ultiem genieten.
 • Mech – Op het bankje in de ochtendzon, met een croissantje, verse jus en een cappuccino begin je de dag pas echt goed. Samen met Coffee Bru al jaren een van de favoriete ‘opstart’-plekken van Marianne.
 • Van de Buurt – Wat ons betreft het best bewaarde geheim in BoLo. Beetje verstopt, maar eenmaal gevonden wil je niet meer weg. Een heerlijk terras aan het water waar je ook in de lente de hele dag gewoon de zon op je bol hebt.
 • Brandstof – Geen lente zonder Brandstof. Koffietje op het terras kijkend op één van de drukste kruispunten van de stad verveel je je hier niet snel.
 • Hangar – Bij de eerste zonnestralen van het jaar gaan we allemaal ook het liefst naar Noord. De noordelijke kant van de stad geeft je toch een beetje dat vakantiegevoel. En zeker bij Hangar, uitkijkend over het water genietend van de eerste warme zon kan je niet anders dan verlangen naar de zomer.
 • Van Dam Brasserie – Op ‘De Schuyt’ is het niet alleen zien en gezien worden: bij Brasserie van Dam kun je optimaal genieten van de voorjaarszon. En is het zonnetje weg? Dan gaan gewoon de heaters aan!
 • Café Binnen Buiten – Deze bruine kroeg trekt niet voor niets al jaren volle zalen! Volle zalen zon, that is. Biertje erbij, bittergarnituurtje en meer heb je niet meer nodig voor een perfecte voorjaarsborrel.

Voorjaarsterrassen Kessens

 • Cafe de Jaren – Al jaren een begrip, of liever gezegd een A-locatie zodra de zon schijnt. Met twee terrassen (op de begaande grond en op 1-hoog) inclusief perfect uitzicht op die mooie Amstel.
 • De Gouden Reael – We noemden het vorig jaar al een Pareltje, diep weggestopt op Bickerseiland. Naast onder meer heerlijke haantjes van het spit hebben ze hier ook een terras waarop je de hele dag met de zon mee kunt draaien.
 • Lokaal de Pijp – In combinatie met EN voor de spiering, de oesters, de fles Condrieu of het ijskoude biertje en de party party chicken!
 • De Ysbreeker – Klassieker aan de Weesperzijde. Ook wel bekend als een perfecte brunchplek. Maar ontbijten of borrelen kan hier natuurlijk ook.
 • Halte 3 – Aan de achterkant van De Hallen kun je bij Halte 3 terecht voor een borreltje, uiteraard met versnapering in de lentezon. Grootste pluspunt van dit terras? Dankzij de muren om het complex van De Hallen zit je hier volledig uit de wind. We like!
 • Strand Zuid – Wie droomt er bij de eerste warme zonnestralen nou ook niet het liefste weg naar het ultieme strandgevoel? Strand Zuid biedt je een perfect alternatief. Nog altijd ‘still going strong’ op zomerse en op lentedagen.
 • Vondelpark3 – Omdat het Vondelpark misschien wel het beste ijkpunt in de stad is om te ervaren of ‘Rokjesdag’ nu eindelijk een feit is. En vanaf het terras van Vondelpark3 kun je dat misschien wel in alle rust het beste beoordelen. Stond vorig jaar al op de lijst, en ook dit jaar weer van de partij.
 • Tolhuistuin – Ook voor de Tolhuistuin pakken we met liefde dat pontje naar Noord. Naast dat het gewoon een hele fijne plek is om van het lentezonnetje te genieten kun je er ook nog eens héérlijk eten.
 • Flamingo – Mocht je ons een beetje kennen dan weet je dat we wijnliefhebbers zijn. Maar een goed koud biertje op het terras, daar kun je ons ook wel voor wakker maken in de lente. En als dat dan ook nog bij een leuk biercafé is dan is het helemaal goed. Bij Flamingo in de Pijp bijvoorbeeld. Ook voor lekkere gin tonics trouwens.
 • Kessens – Blijft één van onze favorieten. Ook in de winter, maar juist als de eerste lentezonnestralen zich aandienen is het op de Rozengracht heerlijk.
 • Riva – Aan de Amstel zit je al snel goed natuurlijk. Een beetje vakantiegevoel zelfs. Maar als je dan ook nog bij Riva zit is het helemaal genieten.

Voorjaarsterrassen Pllek

 • De Liefde – Jezelf in hartje Parijs wanen terwijl je vijf minuten daarvoor nog gewoon op je oude barrel door de stad sjeest? Welkom bij De Liefde. Verscholen in een van de kleinste plantsoentjes van Amsterdam, maar wel meteen een van de lieflijkste. Voor als je nog een zonovergoten datelocatie zoekt. After all, hunting season is starting…
 • Radijs – Een paradijsje op de Jan Eef! Sowieso een fijne plek, maar het eerste voorjaarsbiertje gaat hier er helemaal goed in. Als de ‘brugbartafels’ er weer hangen dan weet je dat we ons favoriete seizoen weer ingaan!
 • Bosboom Toussaint – En omstreken. Want we zitten in de lente zó lekker bij Dapper, Bosco en Pastis. Kwestie van gewoon meedraaien met de zon.
 • Brazuca – Voor een potje sterke Braziliaanse koffie. Voor als je wel een kickstart kunt gebruiken in de ochtend. In het ochtendzonnetje op het terras natuurlijk!
 • Restaurant de Tropen – Voor wie het Oosterpark wel gezien heeft. Drie koprollen en je zit bij de Tropen. Eén van de mooiste plekjes van de stad.
 • Thuis aan de Amstel – We gaan gewoon nog even verder aan de Amstel. Want bij dit huis aan de Amstel zit je ook meer dan prima in de zon. Met misschien wel het mooiste uitzicht van de stad. Een oase van rust.
 • De Vergulden Eenhoorn – En toen was daar vorig jaar opeens de Vergulden Eenhoorn. Bij deze oude boerderij zit je heerlijk. Beetje landgevoel in de stad, we houden er wel van.
 • Polder – Je moet er misschien even voor fietsen, maar volgens één van onze lezers zelfs een on-Amsterdamse plek. Met een heerlijk terras waar je je gewoon letterlijk even in de polder waant. En dat is alles behalve saai!
 • George WPA – In het hart van Oud-Zuid, dus vervelen hoef je je hier zeker niet. Niks leuker dan met een glas wijn en een hapje beetje mensen kijken.
 • Thai Food Cafe – Hartje Oost, en een megaterras. Wat wil eens mens nog meer zodra de zon schijnt? Nou, Thais dus. Van koffie, tot aan heerlijke curry’s met een Singha biertje: dit is one hell of a place to be in springtime!
 • Herengracht – Aan de Amsterdamse grachten blijft het toch heerlijk vertoeven. Als die lentezon zich voor het eerst laat zien op de grachten… Toch wel een geluksmomentje.
 • Hesp – Een witbiertje op het terras aan de Amstel bij Hesp. Als het daar tijd voor is, dan weet je dat de lente is begonnen!

En een Tip-nog-wat-lijst zou geen volledig lijstje zijn als we niet ook al reikhalzend uitkijken naar een paar zaken ‘yet to come’.

 • Weesper – Pas nog vol bombarie aangekondigd: het jongste broertje van Bar Baarsch en Café Vrijdag. Met groot terras aan de Amstel (met heel veel zon….), en een wijnkelder. Opening staat gepland voor mei – en tot die tijd kun je aan de overkant van de Amstel gewoon terecht bij Vrijdag natuurlijk!
 • ’t Advocaatje – Niet alleen voor de carrièretijgers op de Zuidas, ook de rest van de stad moet hier heel snel naartoe gaan fietsen. Want hoewel de naam misschien anders doet vermoeden eet je hier fingerlicking good Indo food. En er is een terras. Met heel veel zon straks. Biertje?

***UPDATE***

Omdat we nog een paar gouden tips binnen hebben gekregen, maken we voor de gelegenheid de Tip 10 gewoon nog wat langer. Je kunt immers nooit genoeg voorjaarsterrassen op je lijstje hebben staan!

 • Café Restaurant Nel – Natuuuuuuurlijk mag Nel op het Amstelveld niet ontbreken! Met ook nog eens een van de leukste straten van Amsterdam om de hoek, en een van de meest mooie (en meest kindvriendelijke) pleinen letterlijk aan je voeten, is dit een plek die je niet alleen tijdens het voorjaar, maar ook de daaropvolgende zomer op de shortlist kan.
 • Polder – Ja, ook op het Science Park kun je gewoon met je snufferd de zon in: bij Polder kun je terecht voor lunch of diner, maar een borreltje in het voorjaarszonnetje is hier natuurlijk ook gewoon een optie.
 • MOJO – Last but not least: MOJO aan de Ringdijk. Naar eigen zeggen: gastvrij en sfeervol, maar vooral: een voor- en een achterterras! Waar je ook nog eens gegarandeerd bent van de hele dag zon. Een ideale plek dus voor lunch of om te gaan genieten van hun huisgemaakte gebak, al vinden wij een van de speciaalbiertjes ook stiekem wel als muziek in de oren klinken.

Zijn we onverhoopt een voorjaarsterras vergeten? Stuur ons die gouden tips en wij gaan er alsnog achteraan voor je! Mail ons info@catch52.nl of laat het ons weten via Twitter of Facebook. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar!