De Tiplijst, daar is ‘ie weer! Een top 10-lijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen we – hoe polderend democratisch – gewoon door middel van een stelling welke tips de beste zijn. En omdat Amsterdam overvallen lijkt te zijn door de lente zijn we op zoek gegaan naar de beste voorjaarsterrassen in de stad. Uit de wind, kop in de zon en genieten maar… En omdat de keuze reuze is, hebben we er maar gewoon 25 onder elkaar gezet!

Meer horen over de Tip 10? Marianne vertelt er elke woensdag rond 11:45 uur meer over op Amsterdam FM.

 1. Edel – Een sieraad in Amsterdam met een terras verscholen aan het water achter de drukte van de Kinkerstraat. Ideaal voor de lunch.
 2. Het College Hotel – Een van Marianne’s favorieten. Door de ommuurde binnentuin waan je je hier ver buiten de stad. De bediening moet soms nog wat leren, maar qua locatie kan hier niets mis gaan.
 3. De Waterkant – De Waterkant heeft het gewoon. Parbo-pilsje erbij, voetjes over de rand van de kade, en vol die middag- en avondzon op je snoet. Afgeladen vol.
 4. La Sirene – Een verrassing in de lijst: het terras van het Windham/Apollohotel. Maar de ultieme plek voor ‘the morning after’ coffee. Misschien wel het enige terras in Amsterdam met uitzicht op vijf grachten?
 5. Westergasterras – Tja. Zeg je zon en Westergasterrein, dan zeg je Westergasterras. We verlaten de gezellige winterse open haard binnen in deze zaak maar al te graag voor wat voorjaarsweer op het terras. Een lekkere (mid)dag gegarandeerd!Gasthuys-1
 6. Vondeltuin – De eerste zonnestralen zijn er weer, dus de entourage van de Vondeltuin is weer neergestreken in de uiterste hoek van Amsterdam’s bekendste park. Lekkere koffie, goede broodjes en terwijl papa en mama van de zon genieten is e voor de kleinste Amsterdammers volop speelplezier in de buurt.
 7. Cafe Fonk – Waar een klein café wel niet groot in kan zijn: welkom bij Fonk! Gegarandeerd middag- en begin van de avondzon als je hier aanschuift aan de picknicktafels. Te daarbij op de meest hartelijke bediening van de stad en klaar is Kees! Of Fonk dus.
 8. Eetcafe Festina Lente – Haast u langzaam, of in geval van zon, juist wel snel naar deze huiskamer buitenshuis, en neem plaats op de bank langszij het pand voor een kop koffie, een drankje en wat zon. Het is dringen, dus wees er op tijd bij!
 9. De Ceuvel – Als ik sneuvel, dan bij De Ceuvel? Wel als het gaat om zon. Aan de andere kant van het IJ de plek voor een portie lentezon in combinatie met wat Oost-Berlijnse sferen.
 10. Het IJsboefje – zodra de eerste zonnestraal zich laat zien, zit dit terras stampensvol. Geen borreldrukte, maar ach, de allerkleinste(n) verdienen af en toe ook wat aandacht.Herengracht-1
 11. De Liefde – Een waar juweeltje in Oud-West. Café de Liefde. Als je niet beter zou weten, dan waan je je hier op terras gewoon even in Parijs.
 12. THT – In de oude kantine van het Shellgebouw kan nu iedereen zijn broodje komen eten. De perfecte spot voor een heerlijke lunch met keuze uit kleine gerechten uit alle windstreken. Tel daarbij op dat fenomenale uitzicht over de stad en geluk verzekerd.
 13. Pllek – Een ware hotspot wat ons betreft. Strandgevoel een een industrieel jasje. Als je hier bent, volstaat eigenlijk dat voorjaar niet eens meer, maar wil je gewoon hartje zomer en genieten.
 14. Radijs – Verscholen onder arcades van de Jan Eef, maar precies zo gesitueerd dat er sprake is van volop middagzon op het terras. Een van de favoriete adresjes van Roos in de stad.
 15. Du Cap – Groot, groter, grootst. Dat is het terras van Du Cap aan de Bilderdijkstraat. Niets meer aan doen wat ons betreft.Herengracht-2
 16. Groot Melkhuis – Een terrastip wanneer je met de kleinsten van het gezin op pad bent. Speeltuin in combinatie met terras, dat kan eigenlijk niet missen. Ze noemen zichzelf niet voor niets een feestlocatie.
 17. Cafe Het Paleis – Een café verscholen achter het paleis op de Dam, pal op de hoek, zodat je van einde ochtend tot ver in de middag kunt genieten van een zonnetje. Prima plek om met een kop koffie op te starten.
 18. Maxwell Cafe – In de hoek van het Beukenplein is het prima toeven. Zo gelegen dat er van wind eigenlijk nooit sprake is. Kiezen dan maar uit een glas goede, betere of beste wijn, hapje erbij en het leven kan eigenlijk niet beter worden.
 19. Van de Buurt – Het leukste terras van de buurt? In ieder geval wel een waar de zon zich in opperbeste stemming laat zien, en dat is genieten geblazen. Lokaal is het hier het toverwoord, en gezelligheid gegarandeerd. We like!
 20. Remise 47 – De Hallen zijn leuk hoor, maar als de zon schijnt komen wij niet verder dan het terras van Remise 47, bij Hotel de Hallen. Ommuurd en wel, dus beschutter dan dit kun je niet zitten. En als je slim bent, vraag je bij de borrel naar de crunchy chicken of de ciabatta met pulled pork. Lekker…foto 1Waterkant 3
 21. Cafe Puccini – Een van de weinige terrassen in de Staalstraat, en ook nog eens precies zo gelegen dat je hier kunt genieten van een zonnetje bij je kop koffie of je broodje. Je moet wel van toeristen houden, want die vind je hier dankzij het Waterlooplein aan de overkant, in flinke aantallen. Maar ach, zon is zon, nietwaar?
 22. Cafe Zurich – Het Mercatorplein geen optie? Echt wel! Dankzij Café Zurich! Goede wijn behoeft geen krans, een goed terras ook niet. We rest our case.
 23. Herengracht – Een terras aan de Herengracht. En mocht je het aan de voorkant nou te druk vinden, neem dan ook eens een kijkje in de tuin achter. De voorjaarszon redt het misschien net niet, maar zodra de zomer in aantocht is, is dit a perfect spot for some serious qualitytime.
 24. Ysbreeker – Tja. Een oude bekende als het gaat om terrassen. In het voorjaar zijn vooral de plekken tegen het pand van de Ysbreeker zelf heel populair, vanwege de beschutting uit de wind. Glas wijn erbij, een oestertje, en de dag kan niet meer stuk. Vooral een ideale zondagmiddagplek.
 25. Vondelpark 3 – Ging de boeken in als de hotspot van de zomer van 2014, en mag wat ons betreft dus ook gewoon weer op de kaart als het gaat om voorjaarsterrassen. Uitleg wat ons betreft niet meer nodig: denk Vondelpark, denk groot terras, denk zon op je bol…

Voor volgende week zijn we – op verzoek van een van onze trouwe lezers – op zoek naar de lekkerste Falaffel-adressen van de stad. Wie heeft voor ons de gouden tip? Mail het ons: info@catch52.nl of laat het ons weten via Twitter of Facebook. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar! 

Hecht aan nummering van de lijst overigens geen waarde – we stellen de lijst op op basis van binnenkomst. Jouw tip op de nummer 1 positie? Gewoon wat sneller reageren op onze oproepen op Facebook!