Sinds begin dit jaar zijn we – met hulp van onze lieve ‘collega’s op Amsterdam FM – druk bezig om de Amsterdamse lunchcultuur een beetje te promoten. Dat doen we namelijk te weinig uitgebreid, aldus de mensen in de horeca van Amsterdam. Hoog tijd dat we het tegendeel maar eens gaan bewijzen dus! En omdat het vandaag Nationale Secretaressedag is, hebben we maar eens een Tip 10-lijst gemaakt met adressen waar je prima zakelijk (maar echt ook ‘gewoon’) kunt lunchen. Dus trek de stoute schoenen aan, en trakteer je secreterasse of die andere leuke collega eens op een uitmuntende zakenlunch!

Meer horen over deze Tip 10? Wij vertellen er elke woensdag rond 11:45 uur meer over op Amsterdam FM. Uiteraard staan onze ‘lunch specials’ van dit jaar ook gewoon in de lijst erbij!

 • Goldfinch Brasserie – Sidney Schutte was dit jaar één van onze lunch specials bij Amsterdam FM. Niet dat we hem als snackje in de uitzending hadden, maar we mochten hem wel het hemd van het lijf vragen hoe hij dat doet: naast Librije’s Zusje ook dagelijks een lunch serveren in de brasserie ernaast. Zijn tip voor een lekkere: de ribbetjes. Die verdwijnen hier dus nooit meer van de kaart.
 • Restaurant Bord’Eau – Lunchen met twee sterretjes is nog nooit zo bereikbaar geweest als dit jaar. Chef Richard van Oostenbrugge serveert een geweldige driegangen lunch, mét gerechten die je ’s avonds ook gewoon geserveerd krijgt. Indien gewenst binnen het uur! En dat allemaal voor nog geen vijftig euro.
 • Hoofdstad Brasserie – Vind je twee sterren nét wat teveel van het goede? Dan kun je natuurlijk ook altijd terecht bij het kleine broertje ‘next door’. Wij genieten hier overdag bij voorkeur op het terras, al vinden we aan de Chef’s Table bij Alex Haupt ook altijd een waar feestje. Eten op niveau, maar net een tandje minder chique de friemel dan bij Bord’Eau.
 • Auberge Jean & Marie – Natuurlijk moet dit onlangs ontdekte pareltje ook in de lijst met zakelijke lunchplekken. Waan jezelf even als een god in Frankrijk, en ga je te buiten aan bijvoorbeeld die heerlijke steak tartare, of kikkerbillen wat ons betreft. Bij Jean & Marie is het altijd goed toeven!
 • John Dory Vistronomie – Ohlala, ons favoriete vistronomisch restaurant gooit sinds kort ook de deuren open tijdens de lunch. Van woensdag tot en met zaterdag om precies te zijn. Mét een driegangen menu, zoals alleen Chef Arjan Wennekes deze op tafel weet te toveren. Bijna elke dag wordt zo visdag!
 • Gartine – Is misschien wel het meest casual adres van de hele lijst, maar we hebben gewoon een zwak voor deze ieniemienie lunchzaak. Bijna alle ingredienten komen rechtstreeks van het (eigen) land van de uitbaters, biologischer ga je het bijna niet krijgen. Hier wil je sowieso een keer geweest zijn.
 • Bistrot Neuf – Ja echt, serieus, bij Bistrot Neuf kun je niet alleen dineren, maar dus ook gewoon langsgaan als je zin hebt in een copieuze lunch. Onze favoriet: overduidelijk de Brioche Neuf (met foie gras, truffel en kreeftenmayonaise), bij voorkeur in combinatie met een goed glas wijn. Staat niet op de lunchkaart, maar kan wel voor je geregeld worden.
 • Restaurant Halvemaan – Dit restaurant is als lunchplek helaas niet meer voor iedereen weggelegd: Chef John Halvemaan laat alleen nog maar op donderdag en vrijdag overdag zijn culinaire kunsten zien, en bij voorkeur aan vrienden en bekenden. Maar mocht het je lukken om een plek te bemachtigen…
 • Het Bosch – Het is misschien vaste prik voor alle Zuidas-gangers onder ons, maar geef toe: zodra het mooi weer is, is dit nu eenmaal een prima stek om van een lunch te mogen genieten. Het menu wisselt wekelijks, dus terugkomen is geen enkel probleem.
 • MOS Amsterdam – Een van de jongste sterren van de stad is natuurlijk MOS Amsterdam. Letterlijk. Want die michelinster hebben ze inmiddels in de pocket. Vonden wij meer dan verdiend! En lunchen doe je hier bovendien al vanaf 36 euro voor drie gangen.
 • Dauphine – In de buurt van het Amstel? Dan ga je toch gewoon lunchen bij Dauphine. Altijd reuring en altijd een overheerlijke ravioli op de kaart. Hier hebben ze meteen een garage onder het pand voor die auto van de zaak. Handig joh, bij een zakenlunch!
 • Restaurant L’Invité – Het klein maar fijne restaurant aan de Bloemgracht mogen we natuurlijk niet vergeten. Ook bij deze zaak kun je ‘fine lunchen’, op een manier die we van ze gewend zijn: Franse klassiekers met producten van Hollandse bodem. De menukaart doet ons altijd het water al in de mond lopen.
 • RIJKS – Lunchen naast de Hollandse meesters, bij een Amsterdamse meester. Chef, that is. RIJKS is altijd een goed idee, maar dat het een perfecte lunchstek is, wisten wij al vanaf het begin. Voor zakenlunches, maar ook – doe ‘ns gek – bijvoorbeeld met je vader, net als Marianne deed.
 • Daalder – In Amsterdam is je euro Daalder waard! Bij Daalder serveren ze iedere dag een lunch, en ze maken het je daarbij graag makkelijk. Kies het menu van de dag, of stel je eigen menu samen. Voor ieder wat wils in ieder geval. Altijd!
 • Breda – Bourgondisch leven met hoofdstedelijke allure, dat is wat de pot schaft bij Breda. Ook zij serveren een lunch, met keuze uit drie, vier of vijf gangen menu. Bij voorkeur met een goed glas wijn erbij!

>>> Is het salaris nog niet gestort? Geen nood. Dan ga je toch gewoon een patatje halen bij Vleminckx in het centrum? Ook best lekker als lunch…

Heb jij een origineel onderwerp voor een Tip 10? Of ‘gewoon’ een gouden tip? Laat het ons weten! Mail ons info@catch52.nl of stuur ons een bericht via Twitter of Facebook. Of op Instagram natuurlijk, via @Catch52_020. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar!