De Tiplijst, daar is ‘ie weer! Een top 10-lijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen wij – hoe polderend niet-democratisch – gewoon welke tips de beste zijn. Of maken er gewoon een Tip-nog-wat van. Goede tips zijn immers goud waard. Deze week in de spotlights: stamkroegen. Voor de een bij voorkeur zo donker en zo bruin mogelijk, voor de ander liever een modernere, lichte zaak. Maar voor allen ‘stamkroegen’ geldt de regel: zodra je er binnenstapt voelt het aan als een hele fijne, warme deken om je heen. een plek waar je altijd en linea recta aan de leestafel of aan de bar kunt aanschuiven bij de (andere) vaste gasten.

Meer horen over de Tip 10? Wij vertellen er elke woensdag rond 11:45 uur meer over op Amsterdam FM. Luister hier het interview van deze week.

 • Café Bedier – een klassieker, midden in hartje Oud-Zuid. Bier en ballen bestellen, vooral zo vaak mogelijk. We’re loving it!

Cafe Bedier Catch52 terras kroeg

 • Café Stevens – de ‘one and only place to be’ als het gaat om de Nieuwmarkt. Het personeel – hoe jong ook – lijkt er al net zoveel jaar mee te gaan als ‘wij, de bezoeker’. Een feest van herkenning.
 • Tante Koosje – als Stevens uit de route ligt, is ‘de dochter van’ gewoonweg net zo leuk. En staat de leren plofbank dan ook nog tot je beschikking dan mag de middag of avond onbeperkt lang blijven duren.
 • Poolcafé de Keu – misschien wel het gezelligste poolcafé van Nederland. Maar in ieder geval van Amsterdam. Een stootje uitdelen op zijn tijd blijft namelijk van alle tijden.
 • Café de Heuvel – vooral een stamkroeg in de categorie ‘latertje’. De gevleugelde uitspraak ‘als ik sneuvel, dan bij De Heuvel’ bestaat niet voor niets…
 • Freddy’s Amsterdam – een icon in Amsterdam. Vanwege de spectaculaire ligging, en vanwege de historische connectie met biergigant Freddy himself. Tevens hotelbar avant la lettre.
 • Café Thijssen – de Jordaan zou de Jordaan niet zijn zonder de vele stamkroegen. Thijssen is altijd een succesnummer, al vinden wij Papeneiland eigenlijk net zo leuk.
 • Lokaal de Pijp – ‘ooit’ bekend als Fonk, maar ook met de nieuwe naam nog steeds een van de beste tweede huiskamers in de Pijp. Where everybody knows your name.
 • Café de Saloon – al meer dan 40 jaar een begrip in Amsterdam. Inclusief topterras, op de kop waar de Korte Leidse en de Lijnbaansgracht elkaar kruisen.
 • Bar Herengracht – een plek hartje centrum waar het bruine interieur vervangen is voor een wat modernere variant. Maar waar ’s middags de bier en ballen net zo heerlijk smaken.
 • Halte 3 – misschien wel de meest moderne variant in het hele rijtje. Maar de grote leestafel in deze zaak biedt plaats genoeg voor ongegeneerd lang hangen, borrelen en genieten met lieve mensen om je heen.

Catch52 Tip 10 stamkroeg De Kletskop Zeedijk

 • De Zeedijk – als er een straat is in Amsterdam waar het bol staat van de stamkroegen, dan is het de Zeedijk wel. Van In het Aepjen tot aan Marianne’s favoriet: de Kletskop. Mooie tijden blijven hier altijd herleven.
 • Hendrix – sommige nieuwe zaken voelen aan alsof ze er al jaren zitten. Bij Hendrix is het begrip ‘kroeg’ niet meer van toepassing, wij noemen het liever ‘stam-plek-and-so-much-more’
 • L’Affiche – een dorpscafé op stadsniveau. Soms moet je aan dit soort gouden combinaties geen extra woorden vuil willen maken. We like!
 • Café de Bieb – nieuwkomer, met de ambities van een oudje. Op de plek van het oude Carel’s Nachtcafé is het nog steeds een groot feest van herkenning en ‘onder ons’ zijn.

Zijn we onverhoopt een glorieuze stamkroeg vergeten? Stuur ons die gouden tips en wij gaan er alsnog achteraan voor je! Mail ons info@catch52.nl of laat het ons weten via Twitter of Facebook. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar! 

Hecht aan nummering van de lijst overigens geen waarde – we stellen de lijst op op basis van binnenkomst. Jouw tip op de nummer 1 positie? Gewoon wat sneller reageren op onze oproepen op Facebook!