Uitgelicht standaard

Eerder al schreef ik over mijn favoriete kaasboer aan de Albert Cuypmarkt: Bart Kaas. Niet alleen vermaard vanwege de lekkere ‘kaasschaaf’-kazen: Bart en Marjan hebben ook een prima assorti borrel- of plateaukaasjes. Naast een lekkere Manchego-variant die zich uitermate goed leent om te marineren, ligt er met enige regelmaat ook truffelkaas. Een vrij jonge kaas, die zich vooral prima leent als kaas uit het vuistje, het kaasplateautje na een overheerlijke najaarsmaaltijd, maar wat mij betreft vooral als onderdeel van een romige, overheerlijke, verse, perfect geparfumeerde… truffelrisotto.

Vandaag dus tijd voor een receptje, een beetje uit de losse pols. Dat doe ik zelf namelijk het allerliefste bij recepten. Dus, voel je vrij en geef er vooral je eigen smaak aan! (en laat het vooral weten als deze risotto nog beter kan)

Ingredienten:
(voor 4 personen)

klontje boter
2 teentjes knoflook (fijngesneden)
2 rode uitjes (gesnipperd)
500 gram risottorijst
100 cl witte wijn
1 a 2 liter paddestoelenbouillon (tegen kookpunt aan)
500 gr paddestoelenmix (zo vers mogelijk, enigzins grofgesneden)
3 steeltjes tijm (gebruik alleen de blaadjes)
250 gram truffelkaas van Bart & Marjan (grof geraspt)
handvol geroosterde pijnboompitten

Bereidingswijze:

Smelt het klontje boter in de pan. Voeg – na het bruisen – de gesnipperde rode ui en knoflook toe en laat deze kort zweten. Voeg de risottorijst toe en roer deze goed door de uit, knoflook en boter. Laat de rijstkorrels circa 1 a 2 minuten al roerend goed verwarmen. Blus de rijst vervolgens af met de witte wijn. Dit hoeft niet perse 100 cl zijn – een flinke scheut volstaat ook: als alle korrels maar mee kunnen genieten van het aroma van de wijn. Giet een soeplepel bouillon bij de rijst en laat deze op middelhoog vuur inkoken en opnemen door de rijstkorrels. Herhaal dit net zo lang tot de rijst gaar is (en dus geen hard stukje meer heeft in het midden). Blijf wel continue roeren, zodat de risotto niet aankoekt. Bak in de tussentijd de paddestoelen met de tijm in een ander pannetje gaar. Voeg de paddestoelenmix bij de risotto, zodra al korrels (neem regelmatig de proef op de som) gaar is. Gooi dan de geraspte kaas erbij en roer de risotto tot een smeuig geheel.

Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is opscheppen en wat pijnboompitten eroverheen gooien. Klaas is Kees. Of in dit geval dus Bart. Eet smakelijk!

PS: Je kunt eventueel nog een beetje (goede!!) truffelolie over de risotto heen sprenkelen. Niet nodig, wel lekker.