Uitgelicht standaard

foto 1foto 2Ik werd vrijdagmiddag verrast met door een little brown bag. Met als afzender Martine’s. Martine’s Keuken, welteverstaan. Met in het tasje drie bruine bakjes, afgetopt met huisgemaakte kooksels. Hoe ontspannen kan je vrijdagavond zijn, als je na een lange werkweek thuiskomt en alleen nog maar een fles wijn open hoeft te trekken. In mijn geval: heel ontspannen. En dus heb ik mijzelf tegoed gedaan aan (in willekeurige volgorde) gestoofde Stifado met rijst, couscous met een – daar is ‘ie weer! – gegrild kippetje, echte tzatiki, en een slokje soep. De toet – een klein rabarbertaartje paste echt niet meer, en staat nog geduldig op me te wachten. Maar er moet gezegd worden: ik had er zelf niet tegen aan kunnen koken.

 

Martine zelf komt oorspronkelijk uit de reclame, maar heeft begin dit jaar het roer omgegooid. En is gaan koken. Geen culinaire liflafjes, maar gewoon eerlijk, homemade comfortfood, en ook nog eens zoveel mogelijk met producten van regionale leveranciers. Nu nog vanuit haar eigen keuken, maar hopelijk in de (nabije) toekomst vanuit een social kitchen op locatie, waar je als nietsvermoedende passant aan kunt komen waaien, om aan te schuiven voor een hap. Of een portie huisgemaakte take-out. En tot die tijd kun je je maaltijd ook gewoon laten bezorgen. Van maandag tot en met vrijdag, voor de lucky bastards in Centrum en West zelfs geheel gratis.

 

De gedachte van Martine’s Keuken ligt volledig in lijn met die van de hippe bezorgdienst Tante Bep en de Stach’s van deze wereld: smakelijk huis-tuin-en-keuken-eten, waarvoor je niet al teveel meer hoeft te doen. Kan het dus zijn dat de culinaire Amsterdammers wel klaar zijn met de geijkte Thai/sushi/pizza? En snakken we eigenlijk allemaal wel naar een goede huisgemaakte maaltijd? Hoe het ook zij: ik heb er vrede mee. En hoop dat er nog vele ‘lekkere maaltijd bezorg initiatieven’ komen.

 

Martine’s Keuken

Eerst uitproberen voordat je wat bestelt? Spring dan morgen op de fiets richting de Neighbourfood Market. Martine’s Keuken is morgen een van de standhouders.