Uitgelicht standaard

Eetsalon Van Dobben aan de Korte Regulierdwarsstraat is een begrip in Amsterdam, de broodjeszaak met als kenmerk witte tegeltjes, Russisch ei en bijdehand personeel in witte doktersjassen bestaat al sinds 1945. Als kind kwam ik er al vaak, bijvoorbeeld om ’s avonds broodjes te halen voor de banketbakkers die in de zaak van mijn ouders moesten overwerken in drukke tijden rond sint en kerst. Het is een zaak die zo sterk is omdat er nooit iets is binnnnwwveranderd door de jaren heen. Gewoon altijd, jaar in jaar uit, dag in dag uit hetzelfde kunstje vertonen en zo nu en dan op het zwarte bingo-scorebord het glas melk met een duppie duurder maken. Niet inspringen op trends, niet liggend op witte matrassen je broodje halfom naar binnen werken of in een mist van stikstof je broodje warm vlees verorberen terwijl de zonnebank gebruinde dame achter de counter met een pipetje de satésaus op je kadetje druppelt. Gewoon doen waar je goed in bent en daar geen verandering inbrengen.

 

Van Dobben is natuurlijk ook bekend vanwege hun kroketten, te vinden in het diepvriesvak van uw buurtsuper, maar daar wil ik het in dit stukje niet hebben, ik richt me alleen op de zaak en de pas geopende tweede vestiging op de hoek van de Albert Cuyp markt en de Ferdinand Bolstraat.

 

Na meer dan 60 jaar was er dus ineens een tweede vestiging, eerst in de Eerste van der Helststraat maar na een relatief korte periode gingen daar de deuren al weer dicht om 150 meter verder open te gaan op de hoek van de markt. Een gouden locatie! We aten er twee van Dobben klassiekers; broodje halfom en een hamburger. De hamburger was niet zoals deze vroeger werd geserveerd, toen was het een mooie, krokante burger die iets weghad van een foto(4)gehaktbal. Nu was het een dunne, beetje vettige plak. Wel goed van smaak, dat dan weer wel. Broodje halfom was goed. Het betreft qua interieur overigens geen kopie van de eerste vestiging, de tweede zaak is wat moderner met verschillende zitjes, krukjes en Chesterfield fauteuils. Ook voeren ze niet de hele kaart zoals in de Regulierdwarsstraat, zo ontbreekt het klassieke Russisch ei waar veel mensen al jaren speciaal voor naar van Dobben komen.

 

Al met al is dit een prima aanwinst voor de Pijp maar is in de verste verte niet te vergelijken met de Eetsalon waarmee het merk groot is geworden.

 

Van Dobben
www.eetsalonvandobben.nl