Visbar Beet restaurant vis Amsterdam Oost

Wat doe je als zelfbenoemd foodblogger eigenlijk in de periode dat je even uit de lucht bent? Goede vraag, ik zoek ook nog altijd naar het antwoord. Waar het op neerkomt is waarschijnlijk een poging om thuis weer de hobbykok uithangen. Met nadruk op poging. “Gewoon” Franse kazen met toastjes werken namelijk ook prima als avondmaaltijd. Of je valt weer even terug op je eigen klassiekers waar je de rest van het jaar niet overschrijft. Want net zoals het voor reguliere media geldt dat zij niet continue over dezelfde bedrijven of personen schrijven (mensen als Meghan Markle, Donald Trump en Thierry Baudet daargelaten), geldt dat ook voor een blog. De meeste mensen schijnen nou eenmaal van verandering van spijs te houden, en wordt het als saai gezien wanneer ik tien keer per jaar over dezelfde zaak schrijf. 

Op momenten dat het blog dus even wegvalt, dan zoek ik persoonlijk juist mijn eigen klassiekers op. Zodat ik alleen maar even domweg hoef te genieten. Bijvoorbeeld aan de Dapperstraat bij Visbar Beet. De fish & chips hier zijn namelijk to die for… Of zoals Hiske Versprille het vorig jaar zo fabelachtig schreef: “De vis valt in mooie, zachte schellen uit elkaar en ligt knus in krakend beslag, dat nog even door zo’n onweerstaanbaar kerrie-achtig strooimengsel is gehaald.” Simpelweg “fingerlicking good” had ook gekund, maar goed, wie ben ik…

Het is leuk om de meute te volgen in de zoektocht naar ‘new, hot & happening’, maar er zijn in Amsterdam voldoende zaken die zichzelf ten positieve blijven vernieuwen. Omdat ze door de tijd met de tijd mee blijven gaan. Zo zijn inmiddels niet alleen de fish & chips een reden om aan te schuiven, maar hebben ze ook een volledig nieuwe kaart, die om te delen zo lekker is. Beet gaat het “sharing = caring”-principe dat ze voerden namelijk tot in extreme doorvoeren. Dat wil zeggen: geen standaard voor- of hoofdgerechten meer. Je krijgt je gerecht naar keuze geserveerd, wanneer het klaar is. It’s as simple as that. Dat geldt dus voor die fish & chips, maar ook voor andere dishes, waar vis wel een rol, maar niet altijd per se de hoofdrol speelt. Hollandse vis, overigens, die lokaal gevangen is. En daarmee rete-betaalbaar.

Visbar Beet restaurant vis Amsterdam Oost

Het is misschien even wennen om onze geijkte ‘voor – hoofd – na’-gedachte los te laten, maar geloof me: het is uiteindelijk pure winst. Je kunt je namelijk een avond ongestoord op je gezelschap storten, waarbij je tussendoor gevoed wordt met wat lekkers, in plaats van je gesprek in te delen in een voor-hoofd-na. Dat noem ik pas écht verbinding maken met de mensen met wie je bent. Al helemaal als je die mobiel ook nog even weglegt. Dan staat je niets meer in de weg voor een avondje domweg gelukkig zijn in de Dapperstraat.

Visbar Beet