De juiste wijn-spijs combinatie. Ga er maar aan staan. Hoewel ik graag een glaasje wijn naar binnen slobber, en redelijk goed weet wat mijn ultieme favorieten zijn, al blijf ik momenteel een beetje hangen in mijn Viognier-fase (denk: Rhone!), zal ik de laatste zijn die beweerd uit zichzelf altijd 1:1 de perfecte match te kunnen vinden. Nee, persoonlijk laat ik dat liever aan mijnheer of mevrouw de sommelier over. Enter: het wijnarrangementje. Er kleeft alleen nog wel eens een klein nadeel aan zo’n arrangement: de zuinigheid van de mijnheer of mevrouw ‘achter de fles’. Want hoe jammer is het wanneer je nog voor het arriveren van de bijpassende maaltijd al tegen een half leeg (of halfvol, afhankelijk of je positief bent ingesteld) aan zit te kijken.

foto 1a Daar hoef je bij de lieve mensen van La Vina niet bang voor te zijn. La Vina is een restaurant/wijnbar, midden in de Rivierenbuurt. Waar het vooral om de ultieme wijn-spijscombinatie gaat. Maar dat kan ook niet anders, met een bevlogen sommelier als eigenaresse. En sinds kort heeft La Vina iets nieuws: de Taste Mat. De ultieme proeverij, bestaande uit vier royale glazen wijn, zowel wit en rood, en vier bijpassende hapjes. Samengesteld door de eigenaresse, samen met Cuno van ’t Hoff, wijnjournalist en waarschijnlijk welbekend bij menig lezer.

Leuk, zul je nu misschien denken, maar echt nieuw is dit natuurlijk niet. Misschien niet op het eerste oog, foto 2maar in tegenstelling tot veel andere proeverijen waar ik eerder van heb mogen genoten wordt er bij La Vina niet alleen verteld welke wijn er in je glas zit en welk hapje er op je bord ligt, maar dagen de medewerkers je ook uit om de combinatie daadwerkelijk te proeven. Door niet in een keer alle happen naar binnen te schuiven, om weg te spoelen met een grote slok. Maar door te ervaren welk versterkend effect de verschillende ingrediënten hebben op de smaak en de ervaring van de wijn. Om optimaal te kunnen genieten van die perfecte match.

Voor de wijnliefhebber dus een aanrader om zelf eens te gaan ervaren in deze buurt. Als alternatief voor de borrel, of als aperitief. Cheers mensen, drink en geniet met maten!

La Vina

Maasstraat 72

PS: En voor de grote trek: het ‘gewone’ eten en de ‘doorsnee’ wijnkaart is ook meer dan de moeite waard….