Al heel wat jaartjes fiets ik voorbij Vyne aan de Prinsengracht en steeds valt mijn oog op de pijpenla met die gezellige bartafel voor de deur. Daar zit zodra het mooi weer wordt aan het einde van de middag eigenlijk altijd wel iemand in het zonnetje met een glaasje wijn te kijken naar alles wat er op de grachten voorbij komt. En dus werd het eens tijd dat ik daar zelf plaats ging nemen. Tijd voor een wijntje!

Bij wijnbar Vyne kunnen wijnliefhebbers iedere avond terecht voor een goed glas wijn en heerlijke bites maar daarnaast kun je ook kiezen voor een uitgebreide wijnproeverij. De laatste donderdag van de maand pakken de sommeliers nog eens extra uit met speciale wijnen die niet op de kaart staan. Leuk om weer eens wat nieuws te proberen dus.

IMG_6609

We willen ons laten verrassen door de sommelier en kiezen voor een flight van 3 wijnen. Je kunt in principe zelf kiezen wat voor flight, ofwel proeverij, je graag wilt. Dus alleen bubbels, wit, rood, een combinatie daarvan of bijvoorbeeld een thema zoals een selectie van Italiaanse wijnen. We zaten lekker buiten te genieten van het voorjaarszonnetje dus we hadden zin in witte wijn en hebben de verdere invulling aan de sommelier overgelaten. We starten met een frisse Gavi di Gavi uit Italie en krijgen hierbij de eerste twee gerechtjes die we hebben besteld. Burata met gepofte tomaat en basilium en het gefrituurde hoeve ei met parmaham en tomaat. De burata is lekker zacht, de kleine tomaatjes heerlijk zoet en de ham mooi dun gesneden. Dus so far so good!

IMG-20150424-WA0000Vervolgens wordt een heerlijke Gruner Veltliner Smaragd Himmerstiege uit Oostenrijk ingeschonken en hierbij nemen we de gebakken coquilles met spek en perencompote. Werkelijk heerlijk! Het is bijna jammer dat de gerechtjes zo klein zijn want ze smaken absoluut naar meer. Als laatste wijn van de flight krijgen we een zwaardere boterachtige Chardonnay van een Nederlands wijnhuis uit Californië. Hierbij wordt buikspek geserveerd op rode biet met avocado. Wederom erg lekker! De flight was een succes maar het smaakt nog naar meer dus we pakken de wijnkaart er nog een keer bij en gaan nu voor de rode wijn. Het wordt een Rioja Reserva de la Familia uit Spanje en een Pinot noir uit Nederland. Want ja ook in ons eigen landje maken ze heerlijke wijnen. Als afsluiter nemen we daar nog een kaasplankje bij met notenbrood. Inmiddels hebben we de halve kaart gehad en moeten we eerlijk toegeven dat echt alles heerlijk is. Dit geldt voor zowel de wijnen als voor de gerechten.

De eigenaar heeft een paar deuren verderop aan de gracht ook restaurant Envy dus was het voor de hand liggend dat de bites worden gemaakt door de chefs die ook bij Envy werken. Weliswaar in de keuken van Vyne maar samen een goede combinatie en het maakt ons meteen ook nieuwsgierig naar Envy. De gerechten zijn klein die ze serveren dus ga er niet vanuit dat je hier een hele maaltijd kunt eten. Wij hebben wat uitgebreidere bites genomen maar ze hebben ook olijven en een lekkere bitterbal. Ik vind het zelf een perfecte locatie om een aperitief te nemen voordat je ergens gaat eten of iets later op de avond met een goed glas wijn afsluiten met een lekker kaasplankje. En niet te vergeten een perfecte locatie voor een romantische date!

vyne-13

We zijn positief verrast door de sommeliers, de bediening is in Amsterdam helaas nog wel eens teleurstellend maar hier weten ze wat ze doen. Ze hebben zoals je mag verwachten goede productkennis en weten echt een mooi verhaal te vertellen over iedere wijn. Dit mag eigenlijk ook wel want deze wijnbar schenkt wijnen uit het hogere segment. Ze hebben een breed scala aan wijnen met diverse prijsklasse maar eerlijk is eerlijk je betaalt best wel wat voor een glas. Dus daarbij mag je ook wel verwachten dat je er iets voor terug krijgt. Wij vinden dat ze dit zeker waar maken want de kwaliteit en de beleving zijn dik in orde. We love wine & Vyne!

Vyne
Prinsengracht 411
T. 0203446408
info@vyne.nl