Waldorf Astoria Amsterdam bijen honing high tea

Terwijl het halve kantoor bij mij uitkijkt naar de komst van de popsterrende Queen B., keek ik afgelopen week uit naar een andere variant: de koningin-bij. En dat is vandaag de dag lastiger dan je zou denken. De bij is namelijk aan het uitsterven.

Nu kan het voorkomen dat je als lezer denkt: dus?? Maar dat uitsterven is dus best wel een probleem. ‘Cause let me tell you about the birds and the bees, and the flowers and the seeds…

Het betekent namelijk dat al onze gewassen, of liever gezegd, het ‘verstuiven’ ervan gevaar loopt. Zijn er geen bijen meer ‘bij de hand’ (ja, zo zijn er trouwens nog ontzettend veel meer uitspraken over deze bezige wezentjes), dan komt de natuurlijke aanwas van alles wat groeit en bloeit ook in problemen. Het schijnt dat de wilde honingbij inmiddels al officieel is uitgestorven. En mede om die reden is vandaag de dag ‘imker’ misschien wel het meest nobele beroep op aarde.

Nu wist ik al wel van het bestaan van stadsimkers die de bijenvolkeren een handje helpen. Immers, ook in de stad moet de flora in stand gehouden worden. Zo staan er onder meer ook bijenkorven op het dak van het Barbizon Palace, wist ik toevallig al. Maar sinds vorig jaar zijn er ook drie volkeren neergestreken op het dak van een ander hotel: het Waldorf Astoria. En om precies te zijn op het dak van Librije’s Zusje*. And just my luck: ik mocht op audiëntie.

Waldorf Astoria Amsterdam bijen honing high tea Marianne Aalders

Na het horen van het indrukwekkende verhaal over bijen kan ik alleen nog maar diep buigen voor deze bijzondere wezentjes, en al helemaal voor de honing die ze maken. Even een feitje: voor 1 eetlepel honing maakt een bij 100.000 km aan ‘vlieguren’. In zes weken tijd. Want dat is de lifespan van vliegende bijen, waarvan ze er in totaal maar 3 ‘buitenshuis’ besteden. Jaarlijks weet een bijenvolk (dus een zo’n korf) weet in totaal per jaar 10 kg aan honing te produceren. Voor ons gebruik, that is. Ze snoepen zelf de overige 70kg op om überhaupt in de lucht te blijven.

Maar goed, na het horen van deze verhalen begrijp je wel opeens waarom échte honing niet voor 2 euro te koop is in de supermarkt. Sterker nog: dat de supermarktpotjes dus gewoon eigenlijk geen eigen honing verkopen. De natuurwinkel overigens (vaak) ook niet. Noem het gewoon maar een onnatuurlijk suikermengsel.

Waldorf Astoria Amsterdam bijen honing high tea

Het totaalverhaal over bijen is overigens nog veel grootser, vollediger, indrukwekkender en daarmee leuker, en door niet stil te staan bij al deze feiten doe ik zelf dus eigenlijk ook totaal geen recht aan deze bezige bijtjes. Mijn tip zou dus ook zijn: ga een keer langs bij een imker. Ik kan je beloven dat je die bij opeens met hele andere ogen gaat bekijken. Sinds ik de koningin bijna persoonlijk een hand heb mogen geven, kijk ik in ieder geval met hele andere ogen en vooral veel meer eerbied naar deze dieren.

Maar goed, nu nog even een stukje horeca-gerelateerde input: het Waldorf Astoria heeft dus sinds hun 1-jarig bestaan vorig jaar 3 bijenkorven op het dak laten plaatsen (voor de oplettende lezers dus 3 volkeren), en daar plukken ze nu de vruchten van. Of liever gezegd de honing. De bijenvolkeren hebben goed huisgehouden, en er is maar liefst 30 kg zuivere honing bij elkaar gevlogen. En daar weten chefkok Sidney Schutte van Librije’s Zusje* en zijn zoetminnende rechterhand Tomas Bron wel ‘raat’ mee. De honing wordt namelijk onder meer gebruikt voor de lekkernijen van Late Afternoon Tea, die wordt geserveerd in de Peacock Alley (ja, een beetje fancy is het wel). Denk madeleines met honing en peesknoop, macarons van honing en tijm, soezen met crème suisse, aardbei, lavendel en wederom die honing, een tartelette met ja ook weer honing. En een bijenbonbon. Oh ja, en dan nog de andere helft van het rad, vol hartige heerlijkheden gehad (een lolly met eendenlever!).

Het is een aanrader. Een aanrader in stijl, want klassiek is wat de klok slaat daar bij het Waldorf. Ik zou mijn moeder er zo mee naartoe nemen in ieder geval! ‘Cause Queen B., we love you(r) honey!

Waldorf Astoria Amsterdam bijen honing high tea

Waldorf Astoria Amsterdam bijen honing high tea

>>> Geen zin in een high tea, maar wel zin in ‘sweet for your sweet’? Dan hebben wij nog een gouwe ouwe in de aanbieding. In de vorm van een Tip 10 ‘Toetjes’. Zoet hè?

Waldorf Astoria

Herengracht 542-556

PS: Bang voor bijen? Laat dat je niet weerhouden om bij het Waldorf te gaan. In tegenstelling tot bloemen houden bijen namelijk NIET van mensen. Dus zolang jij niet in hun aanvliegroute (a 50km per uur) gaat staan, is er niets aan de hand. Geen zin in bijen op je eigen terras? Plant dan vooral gekweekte bolgewassen. Bijen houden namelijk van ‘natuurlijk’, en deze bloemen vliegen ze maar al te graag aan voorbij.

PPS: Op zoek naar een nieuwe hobby? Word imker! Ook hier kunnen we er in Nederland nog wel een paar van gebruiken.