Uitgelicht standaard

Over het algemeen heb ik het nooit zo op sequels. Een vervolg op een boek, een film of wat dan ook is in mijn ogen bijna nog nooit succesvol gebleken. Want in negen van de tien gevallen haalt niet alleen het vervolg het bij lange na niet bij het oorspronkelijke verhaal, ook de hoofdpersonen vallen in de meeste gevallen sterk tegen. Misschien is in dit geval wel een van meest illustrerende voorbeelden uit mijn eigen jeugd de gigantische anti-kaskraker Speed 2 geweest. Want zeg nou zelf: na het hoogtepunt dat ook wel Keanu Reeves wordt genoemd, kon nummer twee letterlijk alleen nog maar tegenvallen. Waarvan akte dus.

Ook in de horeca wil men nog wel eens voor een sequel gaan. En helaas zitten ook daar vaak genoeg de wannabe-Reevesjes tussen. Beter bekend als de mislukte ketengedachte. En zo hebben we menig franchise-formule dan ook al over de kop zien gaan. Dus is het dan fijn dat er soms ook gewoon klassiekers zijn bij wie het al jaren wel gewoon wil lukken. Zo schreef ik afgelopen zomer al over een raambezoek nabij de Wallen, bij het oude vertrouwde Stevens. En laat deze bruine kroeg nu ook een jonger familielid hebben. Die de variant op de Nieuwmarkt in ieder geval qua ruimte al vanaf het begin af aan ontstegen is. Want ook kleine meisjes worden of zijn soms groot.

KoosjeOp de hoek van de Plantage Kerklaan en de Plantage Middenlaan zit namelijk Koosje. Waar je na een weekendbezoek aan Artis terecht kunt voor een heerlijk stukje appeltaart met bijbehorende thee, koffie of heisse Schoki (de winter is na het doorstaan van de zoveelste regenbui voor mij nu namelijk echt begonnen). Of voor een biertje van de tap, met een bijbehorende bitterbal, kaastengel (let wel, nog steeds geschreven met slechts 1 ‘s’) of – over smaak valt nu eenmaal niet te twisten – een vlammetje op z’n tijd. En met slechts een echte of De Groene Olifant in de buurt om jezelf anders te vermaken, heb je dan gewoon een prima plek te pakken. Zeker om heerlijk te verpozen tijdens een flinke regenbui.

Cafe Koosje

(ooit het kleine meisje van)

Plantage Middenlaan 37