Uitgelicht standaard

Een van mijn vroegste herinneringen betreft een plakje worst. Het moet bij de inmiddels uit de Alkmaarse Bloemwijk verdwenen Keurslager geweest zijn.  Ik herinner me dat de slagersvrouw het plakje gaf. De slagersvrouw kan ik me niet voor de geest halen, het gevoel dat het lekkere stukje worst me gaf wel. En de kleur van het logo. Nu jaren later, als ik de kleur van het Keurslagerlogo zie, denk ik aan die dag van het plakje worst.

Zo ook vorige week donderdagochtend toen ik toevalligerwijze op de Eerste Oosterparkstraat was. Van een ontbijt was het nog niet gekomen en het Rood-Wit-Blauwe Keurslagerlogo waarvan ik denk dat het sinds de jaren zeventig niet veranderd is, lokte mij de winkel in.

Het buitengeplaatste schoolbord waarop zuiglam werd aangeprezen bevestigde mijn vermoeden dat dit nog wel eens een goede slager kon zijn. Omdat er binnenkort een artikel verschijnt over de grote Catch52 Osseworst Test, bestelde ik een broodje met die Amsterdamse lekkernij. Het is natuurlijk aspergetijd en daarom nam ik er een broodje Asperge-Ham salade bij.

Terwijl ik wachtte op de bereiding door de slager, vroeg de slagersvrouw of ik trek had in een plakje worst. Ik vertelde haar dat het al een tijd geleden was dat ik een plakje worst van de slager kreeg en pakte het plakje gretig aan. Het bleek warme grilworst, direct uit de oven. Ik nam een hap, kauwde en voelde vroeger.

Bij het posten van de foto viel me pas op wat de verklaring voor dit genoegelijke fenomeen is. Op het bord staat onder het woord keurslager: verstand van lekker eten.

Keurslager Ton Heemskerk
Eerste Oosterparkstraat 129
1091 GZ Amsterdam