Uitgelicht standaard

Amsterdam kent verschillende markten. Maar de markt met wel het grootste wisselende aanbod is de Noordermarkt, midden in de Jordaan. Om de hoek bij klassiekers als Cafe Thijssen, waar we maar al te graag de vrijdagavonden en Koninginnenacht vieren, De Blaffende Vis waar tijdens de studietijd en krappe economische tijden ooit heel wat daghappen zijn weggewerkt en de bio-winkel Delicious Food, oprecht een van de beste natuurwinkels van Nederland te noemen.

Het leuke van de Noordermarkt is de afwisseling in aanbod. Afwisselend vooral omdat de markt op maandag nog bol staat van ‘gewone’ handelswaar en vooral ‘ouwe meuk’ in de vom van een tweedehands rommelmarkt. En op zaterdag de place to be is voor de lekkerste biologische culinaria. Maar hoewel de boerenmarkt top is, is het wel vaak de drukte die mij tegenhoudt om op zaterdag hier een rondje te lopen. Na meer dan tien jaar in het Amsterdamse te wonen, werken en leven was het daarom eindelijk eens tijd om de maandagmarkt te verkennen. Door het fulltimewerkpatroon van de afgelopen jaren was dit er namelijk nog nooit van gekomen (schande!). En het is top! Als je zorgt dat je rond 9 uur op de markt bent, heb je alle tijd en ruimte om rustig over de markt te slenteren. En het leukste aanbod opknappetjes, vintage waar en rommeltjes.

Maar misschien wel het allerbeste van deze ochtend was het bezoekje aan Winkel 43. Staat er normaal gesproken op zaterdag een rij van hier tot Tokyo bij deze gezellige koffietent, op deze maandagmorgen waren er misschien max 6 mensen voor ons bij bestellen en hadden we zelfs binnen no-time een plekje in de zon op het terras. Voor iedereen die Winkel nog niet kent: natuurlijk kun je hier een broodje eten, koffie drinken en ’s avonds zelfs een hapje doen, zoals bij ieder ander eettentje. Maar het bijzondere aan Winkel is de appeltaart. Of liever gezegd, naar Winkel ga je vanwege het zelfgemaakte appelgebak. Hier gaan er op een gewone marktdag gemakkelijk honderden van doorheen. Royale porties (van 1 stuk kun je makkelijk twee monden voeren), een flinke dot slagroom erbij, en verder helemaal niets meer aan doen. Ook vooral niet meer lunchen. Wij hebben ervan genoten deze ochtend.

Winkel 43
T. 020 6230223
www.winkel43.nl