Er zijn een paar iconen waar ik echt van onder de indruk ben. Een daarvan is the one and only Coco Chanel. Iconischer dan deze vrouw kun je het wat mij betreft niet krijgen, al moet ik zeggen dat de weduwe Clicquot er niet ver vandaan zit. Enfin, terug naar mademoiselle Coco. De Grand Dame die onder meer het vrouwelijke gedeelte van de wereld (tenminste, die het begrijpen) aan de little black dress heeft geholpen. En hen tevens heeft voorzien van misschien wel de lekkerste geuren ter wereld. ‘Cos ain’t it so, gentlemen?

En dus valt die naam me altijd op. Ook als je het misschien net even een tikkie anders schrijft. In Amsterdam met twee K’s in dit geval, in plaats van de chique C. Aan de Oudezijdse Achterburgwal zit namelijk Koko. Geen duizelingwekkende parfums, geen 2.55 bags, wel kleding, design, en vooral – het gaat hier bij ons bij Catch immers om eten en drinken: koffie. Hele lekkere koffie zelfs. Een lekker espresso’tje, de variant met een smaakje (zoet-zwoelerig vanille of – what’s in a name – kokos?), of gewoon zoals sommigen hem het liefst hebben: dubbel-zo-lekker en extrasterk. In cappuccino-vorm. Inclusief hartje in het schuim, zoals het heurt. En zoals bij elke Amsterdammer langs de gracht staan ook hier de stoeltjes bij mooi weer gewoon voor de deur voor je klaar. Niets fancy’s, geen uitgebreid terras, maar daarom des te intiemer, gezelliger, cosier, hoe je het ook wilt noemen. En als je lang genoeg blijft zitten, dan regelen ze bij Koko zelfs het zonnetje op je bol.

KokoMaar er is meer. Voor de shopaholics onder ons: want naast de koffie heeft Koko dus ook kleding. En design. Vooral van Scandinavische en Dutch origine (we zijn nog steeds hip & happening in de rest van de wereld), en daarmee een collectie die zeker de moeite waard is om even doorheen te browsen. Voor het bestellen, tijdens het wachten of na het nuttigen van je kop wat-voor-koffie-dan-ook. Natuurlijk alles op zijn tijd. Maar met een conclusie: I love Koko. En Coco.

Koko Coffee & Design

Oudezijdse Achterburgwal 145