Wijnbar Amsterdam Boelen

Ik zou er veel voor over hebben om echt zintuigelijk te kunnen leven. En vanuit die instelling alles wat ik doe te observeren en te deduceren, alvorens te concluderen. Door ‘slechts’ te vertrouwen op een enkel zintuig, laat je namelijk een wereld aan kennis en informatie links liggen. Zonde, ben ik inmiddels achter. Zo heb ik er tot voor kort nooit bij stilgestaan dat alleen al de vorm van een oesterschelp je iets kan zeggen over de smaak. Daar was een zeer plezierige thuiscollegeavond met veel ‘learning by doing’ voor nodig, zeg maar.

Open deur nummer 1: hoe dieper de schelp, hoe vleziger de oester. Open deur nummer 2: het zijn de klimatologische omstandigheden die de schelp vormen. Niet voor niets heeft een oester uit de Hollandse wateren een iets harder ‘huidje’ dan een exemplaar uit de toch wat warmere wateren in de Bordeaux. En ja, ook dat proef je dus terug aan dit lekkere snackje. Grote dank dus aan mijn persoonlijke oesterinstructeur, om me met mijn neus op deze feiten te drukken. Ik had het zelf namelijk nog niet bij elkaar gededuceerd.

Bij wijn ligt dat inmiddels gelukkig al wel wat anders. Ik zal het nooit tot in perfectie beheersen zoals de hoofdrolspelers uit de documentaire Somm (de Netflix-aanrader voor iedereen die van wijnen houdt), maar ik kom een eind en leer met liefde nog ieder uitje in de horeca bij.

Een van mijn favoriete personen op mijn wijnkennis op te poetsen met deducerende logica, zonder dat je gelijk aan een wijndiploma hoeft te beginnen, is Martijn. Eigenaar van de wijnbar met de allerbeste naam van Nederland: De Wijnbar. En tevens de oudste van Amsterdam. Toen wij nog met z’n allen met onze snufferd in de Kaapse Pracht hingen (ja geef toe, wie is hier niet meer groot geworden), toen had Martijn namelijk al in de gaten dat wijn ‘je van het’ is. Noem het maar in de tijd dat De Pijp nog een ghetto was vol junkies (ja lieve mensen, those were the days….), dus ‘slechts’ een jaartje of – ruim – 15 geleden.

Al die jaren later zijn wij in ieder geval blij dat Martijn toentertijd al zo wijs was, en nog steeds zo wijnwijs is. Niet alleen heeft De Wijnbar een waanzinnig leuke collectie wijnen op voorraad, Martijn en consorten vertellen je er met tomeloos veel enthousiasme ook maar al te graag over. Wij zelf waren al fan van zijn grandioze Bernardus, maar na een avondje barhangen omdat Severine zo nodig haar proefwerk voor haar wijncursus bij Chabrol moest maken, zijn er daar minstens tien bijgekomen.

 

De Wijnbar Amsterdam vongole

Mocht je zelf nou nog nooit een voet over de drempel hebben gezet bij deze zaak,  doe mij dan een lol, en ga eens met een goede vriend of vriendin, of met je significant other, naar De Wijnbar. Kies in dit geval dan geen tafeltje uit, maar vraag of er plek is aan de bar, en laat Martijn en zijn team uit de keuken je gewoon eens verrassen met in de eerste plaats wat lekkers uit de keuken. Naast de bekende barbites kun je hier namelijk ook terecht voor heerlijke (Frans-georienteerde) maaltijden. En laat dan vervolgens iets bijpassends uit de klimaatkast aanrukken, met een korte toelichting op de wijn van de gastheer erbij. En voor je het weet ben je een hele avond verder, inclusief de meest briljante inzichten om weer even op te kunnen teren. Zo moet je vooral de saus proeven om na te gaan of de wijn erbij past, en is eenproduct zonder zuren altijd vlak. Oftewel, levenslessen om voor terug te komen.

De Wijnbar, a.k.a. Wijnbar Boelen & Boelen

Eerste van der Helststraat 50

>>> Is jouw keel ook zo droog geworden van dit blog? Check dan gewoon even onze volledige Tip 10 – Wijnbars. Weet je meteen waar je als de wiedeweerga naar toe moet gaan voor een lekker glas!

PS: De Wijnbar is een van die adressen met een natuurlijke voorliefde voor Domaine Ott, een wijnhuis (of liever gezegd: drie wijnhuizen) uit de Provence met een heerlijke rosé, met een dito heerlijk prijskaartje. Het goede nieuws: er bestaat ook een betaalbare ‘slobbervariant’ van, en laten ze die bij deze wijnbar nou (soms) hebben. Wij weten waar wij deze zomer op het terras aanschuiven…

De Wijnbar Amsterdam wijn