Uitgelicht standaard

Al sinds de opening wilde ik hier eten maar zoals dat zo vaak gaat, het kwam er niet van… Tot afgelopen dinsdag dan. Eindelijk maakten wij, vol verwachting, de fietstocht richting het Javaplein. Alleen de fietstocht vanaf het centrum is al een genot, zeker als het weer even meewerkt en je met de warme avondzon in je rug de Javastraat doorfietst. Vroeger was de straat ronduit shabby  te noemen, nu mag het rustig de Arabische tegenhanger van de Utrechtsestraat genoemd worden. Ik tel tientallen slagerijen, groenteboertjes, wat leuke traiteurs, koffiehuisjes en meer van zulks, praktisch allemaal uitgebaat door Marokkaanse of Turkse ondernemers die goede zaken doen en de straat een levendige en energieke sfeer geven. Je ziet dan ook een leuke doorsnee van de Amsterdamse samenleving rondlopen. Alleen de bakfietsen hebben de Javastraat nog niet gevonden. Maar dat komt nog wel, heus.

 

foto(17) foto(16)

Maar ook Nederlandse ondernemers zijn flink aan de weg aan het timmeren en ook zij zorgen ervoor dat dit een hotspot (aan het worden) is. Zo zit het terras van het Badhuis, ook op het Javaplein, helemaal vol en ook bij café de Ponteneur is geen tafeltje meer vrij. Maar daar komen we niet voor, we zijn onderweg naar Wilde Zwijnen!

We krijgen een tafeltje op het terras, we zien ons plekkie al van een afstandje staan, onze naam staat er met krijt opgeschreven. Grappig idee! We werden netjes welkom geheten en direct voorzien van drankjes en warm brood met boter. We begonnen met een uitstekende prosecco.

 

Toen hadden we al het idee dat dit zomaar eens een top-avond zou kunnen worden. Het terras zat helemaal vol met van alles en nog wat. Een gezinnetje, hier en daar een bekende acteur, vriendinnen die een bad break-up weg borrelen, mannen in pak… Leuke mix dus.

 

Er is keuze uit a la carte of een verrassingsmenu, 3 of 4 gangen. Ik had me graag laten verrassen maar mijn tafelgenoot had de steak tartaar op de kaart gespot en was als de dood dat deze niet in het verrassingsmenu zou zitten. Aangezien je een verrassingsmenu alleen kunt bestellen als iedereen aan tafel dit doet (?) zwicht ik voor de groepsdruk en richt ik mij op de a la carte kaart.

 

foto(15) foto(18)We kozen vooraf de Noordzee vissoep met ansjovisboter en dus de steak tartaar. Steak tartaar kwam met gepocheerd kwarteleitje en haringkaviaar en was voortreffelijk, de soep was rijkelijk gevuld met verschillende vissoorten en venkel en was ook heel goed.

 

Dan naar het hoofdgerecht. Had ik trouwens al gezegd wat we erbij dronken? We kozen een wijntje die het bij zowel vlees als vis goed deed, het werd een stevige witte uit Portugal, de naam is me even ontschoten maar zoals voorspeld deed ie lekker mee met zowel vis als vlees.

 

foto(14)foto(2)
Voor het hoofdgerecht waren we eensgezind, het werd twee maal de lamsbout van de houtskoolgrill (green egg) met een Beemsterworstje en mooie groentes. Alles zo mooi in balans, perfect gegaard en mals dat de borden helemaal schoon retour gingen. Wat een feest!

 

We sloten af met een royaal kaasplateau (enkel Hollandse kazen) en een ‘lichte Bossche bol’, soesjes gevuld met chocolademousse en slagroomijs. Alle twee meer dan prima. het zonnetje is inmiddels verdwenen en we zitten bijna als laatste nog op het terras, de rest is naar binnen gevlucht omdat het voor het eerst in twee weken weer eens onder de 20 graden was. Mensen in de weer met dekens, jassen gingen aan, ritsen dicht, het was blinde paniek in de stad!
In plaats van een deken kozen we voor een likeurtje en de rekening. Wellicht overbodig te melden dat ik dit restaurant van harte kan aanbevelen. Bediening, sfeer en eten zijn echt uitstekend. Gaat dat zien!

 

Wilde Zwijnen
Javaplein 23
www.wildezwijnen.com

ps Excuus voor de matige lay-out van dit stuk.