Yamazato Amsterdam sushi

Wij waren als een van de lucky few uitgenodigd voor de officiele heropening van Yamazato, en alhoewel er niet formeel gedineerd is, is het voor mij meer dan genoeg gelegenheid om er toch even bij stil te staan. Want waar het gros van de inwoners van Amsterdam waarschijnlijk niet continue bij stil staat is dat wij een hotel hebben midden in onze stad, waar maar liefst 4 michelinsterren, en 1 bib gourmand zijn ondergebracht.

Met de restyling van Yamazato heeft het Okura geprobeerd om meer eenheid te brengen met het ernaast gelegen teppanyaki-restaurant Sazanka. In interieur that is. En daarnaast om de laatste trends uit de Japanse eetcultuur hier door te voeren in Nederland. Dat betekent dus geen tafellinnen meer, maar alleen nog maar gebruik maken van de Kazeki-trays. Dus voor de romantici onder ons die bij voorkeur de tafel ‘knus gedekt’ zien: dat zal even slikken zijn. Bij Yamazato draait alles om less is more. Maar geloof me, laat je hierdoor niet tegenhouden: de focus komt in dit geval eindelijk daar te liggen waar het moet, namelijk het eten, en daar zal je zeker niet in teleurgesteld worden.

IMG_1715Het hoogtepunt in dit restaurant is wat mij betreft de sushibar. Niet alleen zie je hier de sushichef live in actie (het lijkt toch echt zo simpel…), maar ook het design van de bar is prachtig. Simpel, maar prachtig. Als je goed op let trouwens, ruik je dat het hout van de bar een subtiele geur afgeeft. De houtsoort die gebruikt is, staat hierom bekend. De bar zelf is daarom speciaal in Japan op maat gemaakt, om vervolgens als bouwpakket naar Nederland te verschepen, en als gigantische eye-catchter in de zaak te fungeren.

IMG_1717Maar waar het eigenlijk op neer komt, is dat de sushi die uit de keuken komt – in welke vorm en maat dan ook – waarschijnlijk de beste sushi is die je sinds heugenis hebt gegeten. Althans, dat was wel het eerste dat in mij op kwam bij het vers geprepareerde bordje dat wij nog even geserveerd kregen. Niet voor niets heeft dit restaurant al sinds 2002 een michelinster. Yamazato is in ieder geval linea recta doorgeschoten naar de top van mijn culinaire bucketlist!

Restaurant Yamazato

Ferdinand Bolstraat 333

PS: Grappig detail overigens: de glazen wand bij binnenkomst in het restaurant is ooit in 1971 ontdekt in de sushibar. En nu dus weer in ere hersteld als kunstwerk bij de entree.