Zens Oriental Lifestyle Amsterdam

Glazen, borden, karaffen, schalen, kom maar door. Net als menig chef (ja, serieus, het zijn soms net vrouwen…) heb ook ik een fetisj voor servies . En glaswerk. Helaas heb ik niet net als menig chef mijn eigen oneindige pantry, dus ben ik genoodzaakt om thuis nog altijd het systeem ‘iets erin = iets eruit’ te hanteren. Helaas ja…

Maar één van de hebbedingen op mijn lijst van spullen die linea recta mijn huis in mogen vliegen, zijn de theeserviezen van Zens Lifestyle. In het hart van het Amsterdamse centrum (oftewel de Oudezijdse Achterburgwal) zit namelijk een hele bijzondere theewinkel. Met de meest mooie serviezen die er zijn. En ja, wellicht met een piepklein prijskaartje, maar dan heb je ook wat. Handgemaakt, fijntjes en een regelrechte musthave voor deze winter.

Thee hoor je namelijk uit een kopje te drinken. Dat zijn we hier in Nederland misschien niet gewend gezien de mega-Blond-Amsterdam-theekannen die in het gros van de keukenkastjes van Nederlandse huishoudens staan. Maar het is wel zo. Uit een kopje al dan niet met bijbehorende schotel. Vond ook mijn oma. Die had dan ook het mooiste theeservies in haar woonkamer klaarstaan dat er maar was. Met standaard een bakje M&M’s ernaast (tot groot genoegen van haar zonen en kleinkinderen). Bij een kopje thee hoort namelijk een zoetigheidje.

Sinds ik de theeserviezen van Zens heb gezien, begrijp ik opeens waarom je een formeel servies voor je thee zou willen hebben. Omdat theedrinken uit een mooi servies het thee drinken tot een ritueel verheft. Tot een moment om even stil te staan in de hectiek die wij ons dagelijks leven noemen, en om even te genieten. Van je thee.

Talloze high-end hotels en restaurants hebben de serviezen van Zens inmiddels al op de theetrolley staan, dus mocht je nog een leuk presentje voor de feestdagen zoeken: there you have it! En als je een beetje mazzel hebt, geven ze je in de winkel ook nog eens direct een voorproefje van het echte theeritueel. Even stilstaan hartje Amsterdam heeft nog nooit zo prettig gevoeld.

Zens Oriental Lifestyle

Oudezijdse Voorburgwal 306

PS: Mijn ultieme favoriet uit de winkel? De theekikker. Oftewel een kikker gemaakt van poreuze klei. Giet je thee over dit beestje heen en zijn rug wordt vanzelf goud. Gebeurde dat maar met alles in het leven…

Tea Frog theekikker Zens Oriental Lifestyle Amsterdam