Uitgelicht standaard
Na de high tea en de brunch is nu ook de high wine in opkomst. De formule is eenvoudig, in de namiddag krijg je verschillende hapjes voorgeschoteld, vergezeld door passende wijnen.

Van vrienden kregen we een high wine cadeau in de brasserie van het prachtige hotel The Dylan, gelegen in een mooi pand aan de Keizersgracht waar ooit Amsterdams eerste Schouwburg zat. De poort die je doorkomt is het enige dat daar nog aan herinnert. In 1999 opende het prestigieuze hotel Blakes, onder leiding van de Britse Anouska Hempel, een nogal excentrieke dame. Er doen vele vermakelijke anekdotes over haar de ronde. Aangezien ik iemand ken die bij de opening betrokken was, weet ik dat de meeste ook wel kloppen. Zo wilde miss Hempel dat de kiezelsteentjes op het looppad naar de entree een prettige glans zouden hebben en zaten dus een dag voor de opening alle staff members op de knieën met een doek en een fles olijfolie om het grindpand een 'showroom shine' te geven.

Maar goed, dat was toen. Nu is het een op zichzelf staand hotel dat tot één van de beste en meest luxueuze boutique hotels van Nederland behoort. De high wine die we hier voorgeschoteld kregen was dan ook in één woord fantastisch. Het betrof een koude zaterdag half december, op de binnenplaats prijkte een grote kerstboom en ook binnen sfeervolle doch subtiele versiering. Over de inrichting is lang nagedacht met veel oog voor detail. Het straalt heel veel rust uit en heeft bijna iets Aziatisch. De bediening is zoals het hoort: uiterst professioneel, vakkundig maar wel informeel. Ze behandelen ieder gezelschap net even anders zodat iedereen zich op zijn of haar gemak voelt.

We beginnen met prachtige olijven uit Sicilië en wat water. Dan begint het feest, vier kleine gangen met een bijpassende wijn. Te weten: 

* Rilette van eend met een krokantje zuurdesem. We krijgen daarbij een glas Pinot 
 Blanc uit de Elzas. 
* Stukje Zeebrasem op een gamba risotto met een saus van kreeft. Daarbij een  
 stevige witte met rokerige smaak uit de Loire streek.
* Fazant van de Veluwe met zuurkool, rookworst en spek. Geserveerd met een
 prachtige rode wijn uit Lombardije.
* We sluiten af met een bavarois van peer en karamel met een crumble van
 hazelnoot en cacao. 

Al met al ben je zo'n twee uur onder de pannen en zeker een hele ervaring rijker. De gerechtjes zijn echter klein, dus je zult daarna nog wel wat lusten. Liefst uit eten of zelf iets maken. Want om nou met de smaak van een sublieme dessertwijn in je mond een luikje met bamischijf open te trekken, is ook weer zo iets...
 The Dylan
Highwine, iedere dag tussen 15.00 uur en 18.00 uur, 39,50 per persoon
www.dylanamsterdam.com
020-5302010