Slagroomijs van Banketbakkerij Van der Linde: nogtalgische dijenkletser

Vroeger had mijn moeder altijd vaste adresjes wanneer wij “de stad” ingingen, oftewel een nieuwe collectie zomer- dan wel winterkleren gingen kopen. In mijn herinnering was het in ieder geval altijd een feest van jewelste. Of het nu ging om een taartje bij de Bijenkorf (de grabbelton was op jonge leeftijd het hoogtepunt van de dag). Of om het befaamde broodje kroket bij Dungelmann (de Haagse tegenhanger van Holtkamp en minimaal zo populair in de Hofstad).

Hoe langer ik in Amsterdam woon, hoe meer ik adresjes ontdek waar ontzettend veel in deze stad geborenen minimaal eenzelfde gevoel van jeugdsentiment bij hebben. Eén daarvan is Banketbakkerij Van der Linde, in de minst sexy straat van Amsterdam… de Nieuwendijk. Deze banketbakkerij verkoopt al sinds 1937 ijsjes. En niet zomaar ijsjes, nee, je kunt het regelrechte dijenkletsers noemen. Dit 100% slagroomijs voel je namelijk aan je dijen kleven zodra je een eerste lik neemt.

Desalniettemin loop ik met mooi weer een wat groter rondje, vanuit de Jordaan of vanaf het CS. Voor een ijsje. Van – hou je vast – maar liefst 1,30 euro voor een cone met megabol. En als ik de ervaringen mag geloven van iedereen met wie ik dit guilty pleasure deel, dan ben ik niet de enige. Kennelijk is Van der Linde al decennialang een brok culinaire nostalgie voor menigeen die in deze stad is opgegroeid. Misschien ben je zelfs pas een échte Amsterdammer wanneer je een ijsje hebt gehaald op dit adres.

Banketbakkerij Van der Linde

Nieuwendijk 183, Amsterdam

>>> Hungry for more? Ga eens een visje happen bij Tijger & De Vis op de Lindengracht. Eigentijds lekker!