Restaurant BAK Amsterdam amuse Catch52

Elke eerste woensdag van de maand ga ik op Beetnight. Een variant op de ordinaire datenight, maar dan Beter. Want het staat voor uitgebreid dineren met een van je betere vrienden, en is dus ook voor mensen zonder partner een optie. In mijn geval is die vriend toevalligerwijs de eigenaar van een Visbar in Amsterdam. Beet. Een naam dus met dubbele betekenis. Dat vonden wij zelf erg grappig.

Ter verduidelijking: hoe werkt het principe van Beetnight? Iedere maand verrassen wij elkaar met een dinerbestemming in Amsterdam, en heel soms daarbuiten. De spelregels zijn verder uitermate simpel: de locatie moet een gastronomische reputatie hebben en bij voorkeur hebben beide partijen er nog nooit gegeten. Vlak voor aanvang krijg je van de organiserende partij een of meer subtiele hints via de app, met als doel de locatie te raden. Lukt dat niet… nou, zover is het gelukkig nog nooit gekomen: we weten elkaar altijd te vinden. En zo werken we langzamerhand onze culinaire bucketlist af.

Dit voorjaar kreeg ik een appje, dat we aan de BAK moesten. Niet bepaald subtiel, maar ik was zo blij als een kind. De eerste keer dat ik namelijk kennismaakte met de mannen van BAK was tijdens een pop-up in Gebr. Hartering, ergens in 2012. De Nouveau Ruig-beweging (dank nog altijd aan Hiske Versprille, voor deze geweldige benaming voor stoere, baardige chefs die van kop tot kont verwerkten in hun maaltijden) was net publiekelijk op gang gekomen. En de mannen van BAK stonden op dat moment bekend als een fenomeen dat iets weg had van een catering/pop-up/exclusief foodevent, bij voorkeur op niet voor de hand liggende locaties. Zoals het restaurant van hun “foodbrothers in crime” in de Peperstraat. Ik vond het toen – zonder overdrijven – allemachtig lekker. Daarom was ik ook zo blij toen ik enkele maanden later hoorde over hun eigen restaurant, op de Van Diemenstraat, vlakbij de Houthavens.

Maar daar bleef het bij. Een mede-Catcher is mij toentertijd voor gegaan met een bezoek, en omdat er nog heel veel meer culinairs te ontdekken viel in de stad, richtte ik mij op andere zaken. Dom, dom, dom, dom… Want wat de mannen van BAK in 2012 presteerden in andermans keuken, doen ze sinds die tijd in superlatieven in hun eigen zaak. Negen gangen vol lokale producten, seizoensgebonden, meer dan fine dining, en gastronomisch f***ing tasting.

Van alleen al de amuse, een tartelette met mierikswortel, verse doperwt, gefermenteerde rabarber, vlierbloesem en zure room hadden mijn Beet en ik het liefst een schaal met minimaal tien stuks op tafel willen zien verschijnen. Maar gang 5 met rode mul van de BBQ met saus (gemaakt van koppen en staarten van dezelfde mul, gemonteerd met diens levertjes) en dragonolie had eigenlijk exact dezelfde uitwerking op ons. Dat gold ook voor het dessert met vlierbloesem en verschillende bereidingen van aardbei. En eveneens voor de andere 6 gangen.

Het.Eten.Bij.BAK.Is.Flabbergasting.Fingerlicking.Brilliant.*

Restaurant BAK Amsterdam vis Catch52

Zeker voor de zeer schappelijke prijs van 65 euro per persoon. Negen gangen. Juist. Ik ken inmiddels zaken in Amsterdam die een ietwat andere prijs-kwaliteitsverhouding hanteren, en waar je bij lange na niet zo himmelhoch jaugzend aan het eind van de avond naar buiten loopt.

Ik heb al wel eens eerder geroepen dat een zaak een ster behoeft, en die werd op een later moment inderdaad ook uitgedeeld (MOS: check!). En als de mannen van BAK die ster ambieren, dan gun ik hen die meer dan. In de tussentijd geef ik ze het compliment dat mijn oma altijd gaf wanneer ze echt uitmuntend goed gegeten had: een tien met een griffel en een zoen van de juffrouw. In mijn ogen het grootste compliment dat je maar kunt krijgen. Oh ja, en BAK staat met een 9.8 nog altijd op de eerste plaats van de enige, echte Beetnight Bucketlist. Rest my case.

Restaurant BAK

Van Diemenstraat 408, Amsterdam

* om maar eens de populaire “Rumag”-stijl te hanteren ter benadrukking van deze superlatieven

>>> Hungry for more? Ga toch ook eens een kijkje nemen bij Visbar Beet. Ik ben inderdaad licht bevooroordeeld, maar ook deze zaak staat garant voor de Beetere avonden!

Restaurant BAK Amsterdam Catch52