Uitgelicht standaard

Sommige onderwerpen behoeven helemaal geen inleiding. Macarons bijvoorbeeld. Toen ik dit delicate koekje voor het eerts zag, was ik op slag verliefd. Tot voor kort betekende dit vooral mijn hart ophalen in Frankrijk en België, maar inmiddels kan dat ook gewoon in Amsterdam. Zo blij als een kind was ik dan ook toen ik afgelopen zaterdag mocht aanschuiven bij de macaron workshop van Poptasi Pastry, om dangerously delicious macarons te gaan maken. Volgens publiekelijk geheim recept van macaronlegende Pierre Hermé.

Het doel van de workshop is om de kneepjes van het fijne macaronvak onder knie te krijgen, zodat je thuis ook deze lekkernij kunt voorbereiden. Dus ging ik, samen met nog 9 andere liefhebbers, onder bezielende leiding van Patrick en Sasha (de twee nieuwe macaronhelden van Nederland) aan de slag. De workshop startte met een korte introductie van en over deze twee creatieven inclusief een algemene inleiding over de amandelmeringue zelf (in 1533 aan het Italiaanse hof bedacht, pas in 1791 door het Parijse Ladurée overgenomen). Maar na zo’n 15 minuten was het gelukkig al tijd voor wat klop-, spuit- en bakwerk.
In het kort komt het maken van macarons neer op: mise en place draaien, amandelmeel en poedersuiker (broyage) zeven, basisbeslag en suikersiroop maken, eiwit kloppen inclusief de suikersiroop, kleur toevoegen, spatelen tot je een ons weegt, spuiten (wel echt allemaal dezelfde rondjes maken!), afbakken en afkoelen. En dan heb je alleen nog maar het meringuekoekje. Vervolgens ga je aan de slag met de vulling, botercreme in ons geval: suikersiroop maken, eiwit kloppen (met fijne suiker, gevolgd door de siroop), boter door het klopsel mengen, een smaakje toevoegen (champagne!!!) en dan hup, op het afgekoelde koekje. Een kind kan de was doen!
De ruim drie uur zwoegen, heeeeel veel informatie tot je nemen, nauwkeurig gezamenlijk alle stappen volgen en tussendoor vooral snoepen van de kant-en-klare macarons van Poptasi zelf zijn echt de moeite waard. Aan het eind van de avond loop je met twee zakken zelfgemaakt en gevulde macarons de winkel uit. Een nachtje in de koelkast (daar worden ze echt lekkerder van) en de volgende dag is het smullen geblazen. Als proef op de som heb ik de exercitie op zondag nog eens overgedaan en zeg nu zelf: zien ze er niet prachtig uit?
Poptasi Pastry
T. 06 57 344 911
PS: Er zijn nog meer workshops de komende maanden, al stromen ze in sneltreinvaart vol. Kijk voor meer informatie op de website van Poptasi!