Ik heb ooit – laat ik het wat vagelijk een paar jaar geleden noemen – een paar weekenden aan de Jan Eef gelogeerd. Ik woonde toen zelf nog niet in Amsterdam, maar kwam alleen af en toe langs voor wat avonden ‘ouderwets beunen’ in de lokale horeca, waaronder bij Pasta e Basta (als bediening, mijn zangtalenten zijn hier nooit ontdekt). Daarmee is de Jan Eef een van mijn eerste echte kennismakingen geweest met Amsterdam, en dan tel ik voor het gemak het jaarlijkse Vondelpark-bezoek met mijn ouders als kleine dreumes tijdens Koninginnedag uiteraard even niet mee.

Ik zal eerlijk zijn en toegeven dat als ik had geweten dat de Jan Eef er enkele jaren (ja ja ja, bijna decennia) later er bij zou liggen zoals ‘ie nu doet, ik op dat moment al compleet verkocht zou zijn. Want het mag gezegd worden: ‘lang leve de Jan Eef”, deze straat is  hard op weg om een van de topstraten van Amsterdam te worden.

Een kort geschiedenislesje voor de Amsterdammer van nu die de illustere geschiedenis van deze straat even niet heeft meegekregen. In 2010 is er direct na een overval op een juwelier een initiatief gestart door een paar buurtbewoners om het imago van de Jan Eef wat op te krikken. De buurt lag er op dat moment namelijk ietwat minder rooskleurig bij, en dan druk ik het nog zacht uit. Dat toentertijd allemaal in het kader van ‘Geef om de Jan Eef’. Inmiddels zijn we ruim vijf jaar later, en kunnen we zeggen dat mede dankzij de inspanningen van deze mensen de straat er stukken appetijtelijker bij ligt.

Mede. Want laten we gewoon ook eens eerlijk zijn en een zaak in de spotlights zetten die het als eerste aandurfde om met z’n kop en schouders boven dit oorspronkelijke maaiveld uit te steken. Immers, als je het ons vraagt valt of staat iedere wijk of straat met horeca. Wij hebben het in dit geval over Bar Baarsch, bijna precies halverwege de straat. En waarvoor je bij Bar Baarsch terecht kunt? Om eerlijk te zijn kunnen wij het niet beter beschrijven dan hun eigen website, namelijk: voor vrijwel alles (in other words: “borrelen, een goede hap eten, je verjaardag vieren, pubquizzen, lunchen en nog veel meer”, aldus B.B.). En daar zijn wij het laaaaaaaaiend mee eens!

Bar Baarsch Amsterdam

Bar Baarsch Amsterdam

Wat wij vooral leuk vinden aan Bar Baarsch? Buiten het feit dat ze gewoon de frontrunners bij uitstek waren van de hele Oud-West & BoLo-hype? Het feit dat je er eigenlijk gewoon heel de dag terecht kunt. Voor wat voor reden dan ook. Al zijn wij persoonlijk groot fan van een borrelmomentje dat vanzelf overgaat in een nog-iets-langer-borrel-momentje (en ja, doe ons nog maar zo’n overheerlijk uitgebreid Bar Baarsch borrelplateau!). Gevolgd door laten-we-dan-toch-maar-gewoon-blijven-eten met iedereen die op dat moment rond de bar dan wel borreltafel aanwezig is en geen ander doel voor ogen had die avond.

En carnivoren van Amsterdam opgelet: doe ons gewoon een lol en ga ‘for the sake of steak’ ook even langs bij Bar Baarsch. En bestel in dat geval de sukade-steak. Uiteraard met groente en saus naar keuze geserveerd, en met frites als je wilt. Maar geloof ons: dat is totaal niet nodig met zo’n heerlijk stukje vlees op je bord. Want Bar Baarsch serveert Vleesch waar wij maar al te graag onze tanden in zetten. We’ll be back. Again. And again. And again…

Bar Baarsch

Jan Evertsenstraat 91

>>> Altijd al willen weten wie die drijvende kracht achter deze fenomenale hotspot in West is? Tadaaaaa! Wij hebben hem gevonden aan onze eigen Chef’s Table. Meet Reinout!

Bar Baarsch Amsterdam

Bar Baarsch Amsterdam

Bar Baarsch Amsterdam