Brouwerij De Prael bier Amsterdam

Als fervent (speciaal)bier liefhebber word ik erg blij van een bezoekje aan een bierbrouwerij. Het lijkt wel alsof ik voor mezelf een nieuwe hobby heb ontwikkeld. Bier. Met drinken niet als enige drive: ik wil er vooral ook alles van weten. Zo ben ik inmiddels langs geweest in Arcen (Zuid-Limburg) om te zien hoe Hertog Jan gebrouwen wordt. Heb ik een bezoek gebracht aan de Bavaria Brouwerij in Lieshout. En zijn ook de Heineken Brouwerij, Brouwerij Troost en de Guinness Brewery in Dublin mij niet vreemd. Slotsom: het bier weet mij altijd wel te vinden, of andersom.

Hoog op mijn wishlist stond dan ook een bezoekje aan Brouwerij de Prael aan de Oudezijds Voorburgwal. Deze brouwerij zit midden in de oude binnenstad, wat betekent dat je eerst slalommend door de toeristenstroom langs de wallen moet fietsen om er te komen. Maar dan heb je ook wat: een 17e eeuwse grachtenpand, bestaande uit een winkel, proeflokaal en brouwerij. De historie van deze brouwerij gaat trouwens nog verder terug: enig research leert dat er hier in de stad als al een bierkraai lag, en het bier met schepen uit Duitsland kwam. Deden ze toen dus al iets goeds, die Oosterburen…

Maar nog steeds speelt bier een hoofdrol aan de Oudezijdse Voorburgwal. In het proeflokaal vloeit het bier rijkelijk, rechtstreeks uit de tap gebrouwen door de mannen van Brouwerij Prael: Arno Kooy en Fer Kok. En de keuze is reuze: een Bitterblond, Weizen, maar ook een (D.)I.P.A., Trippel, Scotch Ale, Quadruppel of een Pale Ale. En dat allemaal in een setting waarbij het lijkt alsof je thuis bent: onderuitgezakt in één van de grote fauteuils of – in geval van een grote vriendengroep – juist aan één van de lange tafels. Onze tip: laat je in geval van een groep eerst even rondleiden door de brouwerij, want ja: je kunt de RVS brouwinstallaties niet alleen zien door de ramen achterin het proeflokaal, je kunt hier ook gewoon een kijkje achter de schermen krijgen.

Brouwerij De Prael bier Amsterdam

Nog even over het bier. De verrassing van de avond is wat mij betreft de Kinky Koos, gebrouwen in samenwerking met Two Chefs Brewing. Je proeft basilicum.. je proeft gember.. Je snapt het al, het is bier waar je niet meer van af kunt blijven… Kruidig, maar fris en zo zacht van smaak. Mijn nieuwe lieveling!

Conclusie: De Prael is een pareltje in de stad! Next stop: minimaal Brouwerij ’t IJ, maar zo zijn er nog een aantal stadsbrouwerijen die hoog op mijn verlanglijst staan. Tot die tijd vul ik mijn Untappd-account met ieder speciaalbiertje dat ik tegenkom. Het zal je hobby maar zijn…

Brouwerij de Prael

Oudezijds Voorburgwal 30

PS: Misschien wel de mooiste kant van Brouwerij De Prael? Ze bieden mensen met – zoals ze het zelf zo mooi zeggen – ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ een plek om hier gewoon te shinen in de bediening. En als je dat weet, dan heeft het serviceniveau nog nooit zo hoog. Mooi!

>>> Zin gekregen in nog meer spannende speciaal biertjes? Hop langs bij HOPPA op de Singel!