De naam zelf al klinkt als een grote jongensroman: Tijger en de Vis. En ikzelf heb dit avonturenboek inmiddels tot een van mijn favorieten bestempeld. Bij Tijger en de Vis kun je namelijk terecht voor heerlijke vis, en een beetje avontuur (vandaar die tijger?). Ze noemen zich niet voor niets een eigentijdse viswinkel. Maar goed, wat betekent dit dan?

Ken je die vishandels van vroeger nog? Waar de vlaggetjes met de aankondiging van de ‘Hollandse Nieuwe’ standaard het hele jaar door aan het plafond hingen? En waar de groene nep-slablaadjes de vissen in de vitrine sierden? En waar de rest van het interieur bestond uit tegels, omdat dat wel zo lekker praktisch is?

Nou, dat is Tijger en de Vis dus allemaal niet.

Het interieur binnen is eigentijds, knus en overzichtelijk, met vooral zitplaatsen die uitkomst bieden voor en wat snellere vishap ter plaatse. Inclusief een paar bescheiden plekken aan de middagzonzijde van het pand, aan de Lindengracht zelf. De voorkant van de zaak wordt vooral gedomineerd door de vitrine met vissige lekkernijen, waar menig traiteur jaloers op zou zijn. En qua assortiment? Meer dan voldoende keuze. Van een simpel stukkie vis (die haring is lekker!!!), ter plaatse bereidde vis (van de plaat of uit de olie) en vissalades, tot aan volledige maaltijden die je ook thuis alleen nog maar even hoeft op te warmen. Maar wat ik het allermooiste vond aan deze zaak? De mensen achter de counter. Omdat het heerlijk is om mensen tegen te komen die vol overtuiging hun dagelijkse waar mét kennis van zaken aan de man weten te brengen. Ik kom niet iedere dag personen tegen die zo vol overgave kunnen praten over vis.

Mijn advies: ga op een doodordinaire zaterdagmiddag richting de Jordaan omdat je op zoek bent naar een lekker visje voor de avondmaaltijd, en fiets dan linea recta naar de Lindengracht. Laat je door de dame dan wel heer achter de counter inspireren wat er ’s avonds op tafel gezet kan worden, plaats de bestelling en vraag om deze alvast voor je in te pakken, om vervolgens eerst nog even ter plekke te genieten van een malse haring, boquerones, oesters, of wat dan ook, al dan niet onder het genot van een glaasje wijn. En misschien heb je dan net zo veel mazzel als ik, en stap je na 2,5 uur pas weer op de fiets naar huis omdat je onder het genot van het een of ander in een inspirerend gesprek raakt met een wildvreemde.

Tijger en de Vis Amsterdam Jordaan vis

Misschien was het het moment. Misschien was het de ontmoeting. Misschien was het de kunde van de geweldige kerel achter de counter. Misschien was het de locatie. Misschien was het de heerlijke vis. Misschien was het toeval. Misschien was het ook wel het ‘alles in één’-pakketje. Ik heb in ieder geval een weergaloze middag gehad hier.

Tijger en De Vis

Lindengracht 158

PS: Voor mij was het een nieuwtje, maar de tip van de middag? Doe eens een beetje gemalen peper over je haring. Ja, echt, eerlijk. Je zult versteld staan wat dit met de smaak van dit visje doet. Mede mogelijk gemaakt door Johannes van Dam.

>>> Weten waar de vis nog meer duur en goedkoop gegeten wordt in Amsterdam? Laten wij daar nou gewoon een Tip 10 voor hebben. Handig!