gustafson

Dat Gustafson een prachtige locatie heeft wisten we al. Dat ze een geweldig terras hebben ook. Maar uitgebreid gegeten hadden we er nooit. Daar hebben we maar eens snel verandering in gebracht. Het verhaal alleen al is namelijk de moeite waard om te vertellen. Gustafson was namelijk naast restaurant ook ooit bedoeld als hotel, maar door de gemeente werd er een stokje voor de hotelplannen gestoken. Doorzetters dat ze zijn gingen oprichters Elvira en Frithjof gewoon door. Een beetje op-up ondernemer heeft natuurlijk ook een flinke dosis creativiteit. En dus kwam er een restaurant. De half afgemaakte hotelkamers zijn nu gewilde vergaderruimtes en brainstormplekken. Ook worden er geregeld culturele evenementen of exposities gehouden. Maar hoe het allemaal begon?

Er werd voor een overbruggingsperiode van een jaar invulling gezocht voor de beneden verdieping van dit pand bij de Westergasfabriek. Elvira raakte enthousiast en dankzij haar eerdere ervaring met een wijn pop-up in Amsterdam ging ze de uitdaging aan. Met haar compagnons uit het interieurontwerp en hospitality begon ze Gustafson. Alles als eigen investering en op eigen risico. Ze begonnen vol met inspirerende ideeën over de inrichting van de ruimtes aan het avontuur, helaas in de uitvoering geremd door de gemeente. Elvira heeft de teleurstelling creatief verwerkt in een nieuw idee. Wat bijvoorbeeld een op een zitkuil uit de jaren 70 geïnspireerde slaapkamer zou worden is nu een brainstorm locatie met uitzicht op het mooie Westerpark. Iets met roeien en riemen…

gustafson

Alleen al voor deze dosis creativiteit, lef en doorzettingsvermogen kunnen we niets anders dan bewondering hebben. Maar er moet natuurlijk ook nog lekker gegeten en gedronken worden. En geloof ons: op dat gebied zit het helemaal goed. Hier eet je voor €32,50 per persoon een shared dining driegangen menu. Wat je dan krijgt? De chef himself komt aan tafel vertellen wat we straks allemaal voorgeschoteld krijgen. Een voorgerecht van zuurdesem broodjes met boter, gefrituurde sushi met zeewierblad, couscous met grapefruit, pulled pork met zelfgemaakte BBQ saus en radijsjes. En dit was alleen nog maar het voorgerecht… Het hoofdgerecht is niets minder dan een groot bord gevuld met bavette, champignons, hartige taart en gegrilde groenten. Daarnaast krijgen we fish & chips met de bijbehorende dikke dot mayo en remoulade saus on the side. Natuurlijk hebben we expres nog een beetje ruimte overgelaten voor het dessert, want dat wil je bij Gustafson niet missen. Kokoscake, pecankoek, triple chocolate brownie, zelfgemaakte pistache macarons en chocola met frambozengelei. Goed gevuld, nagenietend en rollend naar huis…

gustafson eten

Naast een bijzonder verhaal en lekker eten en drinken zit je hier ook nog eens heel gezellig. Met alle kleurtjes en accessoires een regelrechte tegenhanger van de industrial look met veel hout en staal die je nu bijna overal ziet. Ook wel eens leuk. En nog leuker: in een hoekje van het restaurant ligt een super braaf hondje rustig alles te observeren. Een dog friendly place dus. We like. Na het dagelijkse rondje Westerpark hop je hier dus zo naar binnen voor een kopje koffie, lunch of diner. En last but not least: speciaal voor de drukke, zomerse weekenden is er een pop-up bar van Brouwerij ’t IJ getimmerd. Wordt dus genieten geblazen in de zomer op dat heerlijke terras met een IJwit, Natte of Zatte. En dat wordt dus gelijk de laatste zomer voor Gustafson. 30 september sluiten de deuren. Snel die kans pakken dus!

Gustafson
Westergasfabriek, Haarlemmerweg 8a

gustafson amsterdam dessert

>>> Naast een biertje eens zin in een alcoholvrij drankje op het terras? Probeer dan eens de VirGIN Tonic van Maarten bij Bar Brasserie OCCO.